GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #130 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
HP Photosmart R967
Milan Četić
Ako ste ljubitelj aparata koji raspolažu sa mnogo "trikova" teško da ćete naći bolji primerak na tržištu, a R967 može biti vrlo dobar izbor i ako vam treba običan "turistički" aparat visoke rezolucije.
- PC #130 (Februar 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

HP Photosmart R967

Digitalni fotoaparati su sve manje uređaji za snimanje fotografija, a sve više „torbe sa trikovima“. Na novom modelu Photosmart R967, HP nas je iznenadio sa Slimming funkcijom. Ova opcija vam omogućava da neku od osoba na već snimljenoj fotografiji učinite „lakšom“ i do 5 kilograma. Aparat pomoću Slimming funkcije zapravo prepoznaje gde se na slici nalazi osoba kojoj „skidate kilograme“, zatim je „skupi“ a njenu okolinu ekvivalentno „rastegne“ kako bi format fotografije ostao isti. Inače, Slimming je samo jedan od efekata koje vam nudi ovaj aparat, ali je svakako najinteresantiji.

Adaptive Lighting na ovom aparatu radi veoma dobro. Sa njim možete da snimate u kontra svetlu i da „izvučete“ i detalje u osvetljenoj pozadini i na licima ljudi koje snimate. Opšti kvalitet snimaka na dnevnom svetlu je vrlo dobar, uz primetnu hromatsku aberaciju na ivicama tamnih objekata ispred svetle pozadine.

R967 je po ostalim osobinama prilično tipičan predstavnik high-end consumer kategorije. Njegov CCD daje snimke rezolucije 10,2 Mp koji su uglavnom vrlo oštri i bez prekomerne zrnatosti. Najveći nedostatak aparata je mali raspon osetljivosti (ISO 100-400).

Snimanje pri slabom svetlu je moguće uz korišćenje blica koji je efikasan na rastojanjima do skoro 5 metara. Posebno treba istaći da se aparat odlično snalazi sa balansom belog kada imamo više vrsta izvora svetla.

Ovaj fotoaparat vrlo brzo reaguje – od uključenja do okidanja prvog snimka prođe nešto manje od 3 sekunde, a R967 će za automatsko fokusiranje i zadršku okidača „potrošiti“ po jednu desetinku sekunde. Konsekutivni snimci mogu da se prave sa zadrškom od oko 1,5 sekundi po snimku. Za napajanje je zadužena Li Ion akumulatorska baterija koja vam pruža oko 200 snimaka bez i oko 80 sa blicem.

Ako ste ljubitelj aparata koji raspolažu sa mnogo „trikova“ teško da ćete naći bolji primerak na tržištu, a R967 može biti vrlo dobar izbor i ako vam treba običan „turistički“ aparat visoke rezolucije.

Korisne adrese:

Hewlett-Packard
http://www.hp.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #130
preview
Microsoft Word 2007
Dragan Grbić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter