GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #132 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Palete svičeva
Mladen Mijatović
Pred nama su se našli karakteristični predstavnici tri familije Allied Telesis svičeva. Svaka od familija prilagođena je određenoj ciljnoj grupi korisnika - kako mogućnostima, tako i cenom.
- PC #132 (April 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Palete svičeva

Kada smo pre nekog vremena pisali o Corega uređajima, proizvodima ćerke-firme Allied Telesyn-a, konstatovali smo da ćemo ime Allied Telesyn možda sve ređe viđati. I zaista – uređaji koji stižu na naše tržište nose natpis Allied Telesis, što verovatno znači da su peripetije oko prava na korišćenje brenda uspešno okončane i da je ovaj veliki proizvođač mrežne opreme, koji je nekada na evropskom tržištu nastupao kao Telesyn, objedinio svoj svetski nastup pod originalnim imenom Telesis.

Ovoga puta smo dobili na test tri sviča od kojih je svaki karakterističan predstavnik skupine uređaja namenjenih određenoj ciljnoj grupi na tržištu. Svič je neophodan deo hardvera u mrežnom okruženju – počev od dva kućna računara koji već čine mrežu, pa sve do velikih kompanijskih mreža, uvek je potrebna „razvodna kutija“ koja povezuje računare. Jasno je, međutim, da se velike firme po potrebama (i platežnoj moći) znatno razlikuju od kućnih korisnika, pa je Allied Telesin pripremio ponešto za svakoga.

Mala „razvodna kutija“

AT-FS708LE je mali neupravljivi svič namenjen pre svega upotrebi u kući ili manjoj kancelariji. Uređaj komotno staje na dlan, ali robusno kućište od debelog lima pruža utisak kvaliteta, a poseduje i odgovarajuće otvore za eventualnu zidnu montažu. Proizvođač se potrudio da maksimalno iskoristi prostor, jer je u kompaktno kućište uspeo da spakuje čak osam 10/100 Mbps RJ-45 Ethernet portova, koji zajedno sa konektorom napajanja zauzimaju čitav prostor na zadnjoj strani. Spreda se nalaze samo signalne lampice koje korespondiraju sa priključcima i prikazuju ispravnost napajanja i aktivnost na svakom portu. Svi portovi poseduju Auto MDI/MDI-X opciju, što znači da će svič automatski prepoznati sa čime je i kako povezan, pa se kabliranje može izvesti i ukrštenim (cross-over) i običnim (patch) kablovima.

Neupravljivi svič nije teško testirati – priključili smo ga i on je proradio, a to je upravo ono što je korisniku i potrebno. Uređaj sadrži tabelu u koju može da smesti do 4000 MAC adresa, kojom sam upravlja vodeći računa o tome da zastarele adrese neaktivnih uređaja na mreži povremeno obriše da se tabela ne bi prepunila. Tu je i store & forward opcija koja prepoznaje i odbacuje pakete sa greškama, „čisteći“ saobraćaj i smanjujući opterećenje mreže. Sve ovo je, naravno, skriveno od oka korisnika.

Svič se može upotrebiti samostalno ili u kaskadnoj topologiji, kada se koristi da dalje „razgrana“ ogranak mreže koji potiče iz nekog drugog sviča. Kućni korisnici koji imaju više računara najčešće se odlučuju za neki ruter koji rešava problem samo jedne IP adrese koju provajderi po pravilu dodeljuju. Kako je svič neophodan, mali ruteri po pravilu imaju integrisan (obično 4-portni) svič, ali ako je potrebno vezati više klijentskih uređaja ili je u pitanju manji ogranak mreže u nekoj firmi, AT-FS708LE će brzo rešiti problem po plug & play principu. Cena je u skladu sa mogućnostima – 3379 dinara (sa PDV-om).

Malo više, mnogo brže

Naziv Fast Ethernet koji označava 100 Mbps uređaje je postao anahronizam, pa ako spadate u one kojima je potrebna veća brzina, probajte AT-GS900/8E koji će vas obradovati gigabitnim Ethernet-om u full-duplex režimu. Osmica u oznaci se odnosi na broj portova (postoji i „mlađi brat“ sa pet portova), tako da se u pogledu broja uređaja koje povezuje ovaj brzi svič ne razlikuje od svog Fast Ethernet prethodnika. Očiglednu sličnost predstavlja i odsustvo mogućnosti upravljanja. Čitav posao oko instalacije se svodi na povezivanje kablova (i ovde je podržana Auto MDI/MDI-X funkcija) i eksternog ispravljača za napajanje. Sve je plug & play pa uređaj može da instalira i korisnik koji nije baš najbolje upućen u veštinu umrežavanja. U kompletu se dobija CD u kome je obimno uputstvo za upotrebu, ali većinu materijala zapravo čine kratka objašnjenja po sistemu „a kako to radi?“, pa čitanje PDF dokumenta preporučujemo pre svega početnicima.

Prednost ovog sviča se ne završava samo na podršci za 1000 Mbps prenos. Tabela MAC adresa je proširena na 8000 polja, ali je opet unutrašnjoj „inteligenciji“ uređaja prepušteno da njome upravlja, pa se to korisnika slabo dotiče. Ipak, lepo je znati da je na raspolaganju duplo više prostora. I ovde je podržana store & forward funkcija koja će svaki oštećeni paket (npr. ako se u njemu javi mrski CRC error) jednostavno odbaciti umesto da ga prosledi dalje, pošto tako oštećen neće biti od koristi uređaju kojem je namenjen. Da bi odredio vrstu komunikacije (pun dupleks ili polu-dupleks) svič koristi auto-negotiation protokole, kakve obično poseduju i drugi uređaji na mreži, ali ako drugi uređaj ne podržava auto-negotiation, mogu nastati problemi u komunikaciji.

AT-GS900/8E podržava sva tri brzinska standarda (10/100/1000), pa mu se često poverava komunikacija između dva uređaja različitih brzina. Tada je neophodno da svič povremeno zaustavi brži uređaj da bi sporiji mogao da ga „stigne“, što se postiže tzv. Flow Control funkcionalnošću – u full-duplex režimu rada svič povremeno šalje komandu za pauzu bržem uređaju. Ovo ne funkcioniše u polu-dupleksnom režimu rada, kada se pribegava malom triku – svič namerno signalizira koliziju podataka, na šta brži uređaj reaguje privremenom obustavom emitovanja; tehnika je poznata kao Back Pressure. AT-GS900/8E je zgodan za kaskadnu topologiju u kojoj se postavlja u koren „stabla“ ako svičevi koji se povezuju na njega poseduju gigabitni uplink, jer se tako izvlači maksimum brzine.

Na kraju ćemo reći da ovaj gigabitni svič ne izgleda baš impresivno. Kućište je nešto veće i napravljeno je od plastike, dok su konekori za UTP Ethernet kablove iz nekog razloga postavljeni sa prednje strane, pa šuma koja štrči ne pruža baš lepu sliku. Za utehu može da posluži nešto bogatija signalizacija – svaki port ima po tri diode (zapravo dve, ali jedna je dvobojna) koje pružaju malo bolji uvid u to šta se dešava sa dotičnim linkom (brzina, aktivnost i dupleksni režim). Naravno, gigabitni Ethernet podrazumeva adekvatnu cenu – 8726 dinara sa PDV-om.

Profi segment

Ako po otvaranju kartonske kutije u koju je uređaj zapakovan odnekud ispadne kesica sa gomilom šrafova i metalnih ugaonih profila, možete da budete sigurni da imate posla sa profesionalnom opremom i pre nego što pogledate o čemu se radi; kućni korisnici obično ne drže rack u koji se oprema montira pomoću pomenute gvožđurije. AT-8000S/16 je najmlađi član veće familije upravljivih Ethernet svičeva koji su pretežno namenjeni firmama. Poslednji broj u oznaci modela predstavlja broj portova, pa tako testirani model ima 16 portova, dok najjači predstavnik ove serije može da poveže čak 48 uređaja. Štaviše, napredniji modeli imaju sa zadnje strane posebne portove koji služe za povezivanje više svičeva u topologiju prstena. Ovakva konfiguracija se naziva stack i funkcioniše kao jedan jedini svič sa vrlo velikim brojem portova. Modeli sa sufiksom POE u nazivu podržavaju i Power over Ethernet – obezbeđuju napajanje drugih uređaja kroz samu mrežu.

Ali da se vratimo našem AT-8000S/16 – napajanje je integrisano unutar kućišta sa standardnim konektorom za 220 V, a pored pomenutih 16 portova koji su svi 10/100-megabitni, tu je i gigabitni kombo port, izveden i kao standardni „žičani“ RJ-45 port i kao optički SFP port, koji je predviđen kao uplink ka mreži. Svaki od portova je opremljen sa po dve signalne LED lampice, a način njihovog rada pruža lep primer kako dizajnerska domišljatost može da snizi cenu uređaja i uštedi recimo, jedan LCD displej, a da se pritom ne izgubi funkcionalnost prikaza. Naime, postoji nekoliko režima rada koji se biraju pritiskom na samo jedan taster, a u zavisnosti od režima lampice prikazuju aktivnost, dupleksni režim, brzinu ili pojavu sudara na dotičnom portu, što je korisno kad treba na brzinu utvrditi šta se dešava sa mrežom. Za detaljniju dijagnostiku je namenjen jedan RS-232 port, na koji se može povezati računar sa odgovarajućim softverom. Podešavanje kroz konzolni interfejs je često kod ozbiljnije opreme i eto objašnjenja zbog čega mnogi modeli notebook računara još uvek imaju „zastareli“ RS-232 port. Ovakvo konfigurisanje uređaja je priča za sebe i predmet je posebnog dokumenta (koji se dobija na pratećem CD-u) od više stotina stranica sa spiskom CLI komandi.

Sviču se može pristupiti i kroz Web browser unošenjem odgovarajuće IP adrese. Tako Web interfejs omogućava pristup svemu: početnom postavljanju korisničkog imena i lozinke, ručnoj kontroli opcija koje smo pominjali kod neupravljivih svičeva (npr. korisnik ovde može sam da podesi vreme nakon kojeg će neka MAC adresa biti proglašena zastarelom i izbačena iz tabele), kao i upravljanju žičnim i optičkim portovima i složenim mrežnim podešavanjima kakvo je recimo konfigurisanje propusnog opsega za različite klase zahtevanih kvaliteta servisa (QoS). Treba li posebno da pominjemo da sve ovo dodatno košta? Onda 26.738 dinara verovatno i nije mnogo za profesionalni svič...

Korisne adrese:

Pakom
http://www.pakom.com

SLEDEĆI TEKST U PC #132
preview
Podvodni Olympus
Aleksandar Veljković



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter