GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #132 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Podvodni Olympus
Aleksandar Veljković
Olympus mju 770 je aparat namenjen ljubiteljima aktivnosti u prirodi svih vrsta, koji ćete jednako opušteno koristiti na plaži i na raftingu po divljim vodama, bez bojazni od toga šta će mu se desiti ako se pokvasi...
- PC #132 (April 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Podvodni Olympus

Kada smo Olympus mju 770 SW potopili u bazen, prisutni su scenu posmatrali s nevericom. Kada smo ga uključili i počeli da fotografišemo njime (što nad vodom što pod njom), nastala je prava euforija. No mju 770 nije aparat koji služi tome da njime izazivate senzaciju gdegod se pojavite, već aparat namenjen ljubiteljima aktivnosti u prirodi svih vrsta, koji ćete jednako opušteno koristiti na plaži i na raftingu po divljim vodama, bez bojazni od toga šta će mu se desiti ako se pokvasi. Sa mju 770 ne samo da možete roniti do 10 metara dubine (i slikati podvodni svet, za šta postoje specijalni scenski modovi), već vam može i ispadati sa 1,5 m visine na čvrstu podlogu bez straha od oštećenja, a i za eventualni odlazak na himalajsku ekspediciju je upotrebljiv – pri dugotrajnom izlaganju temperaturi od -10 stepeni još uvek savršeno radi, a vaš džep će čak i u ekstremnim uslovima obezbediti barem toliko „toplote“. Dakle, mali, robusni aparat sposoban da zabeleži vaše adrenalinske trenutke čistog uživanja.

Radi se o još jednom od modela kod koga je optika postavljena vertikalno unutar samog tela aparata, što znači da nema objektiv koji se izvlači iz tela. Kada ga uključite samo će se metalni poklopac objektiva smeštenog u gornjem desnom ćošku aparata otvoriti i aparat je već spreman za fotografisanje. Zahvaljujući ovom rešenju, aparat je i veoma brz – od trenutka kada pritisnete taster za uključivanje proći će tek nešto više od sekunde do momenta kada je aparat spreman za fotografisanje. Isto toliko vremena potrebno je i da skoro bešumna mehanika objektiva stigne sa jednog kraja raspona zuma (3x) na drugi. Brzinom fokusiranja takođe možemo biti zadovoljni (sem pri jako slabom svetlu, što je uobičajena mana ove klase aparata), tako da možemo reći da je mju 770 jedan od bržih ultra kompaktnih aparata trenutno na tržištu.

Zahvaljujući svojim kompaktnim dimenzijama i geometrijski pravilnom obliku (uglastiji od drugih mju modela) ovaj aparat će lako stati u najmanju torbicu ili džep, a njegovih nepunih 200 grama nećete ni osetiti. Njegov gabarit diktira i omanje dimenzije baterije, čiji kapacitet (740 mAh) ne obećava neku veću radnu autonomiju (savetujemo da nabavite i rezervnu). Srećom, njegov power save mod, koji posle nekoliko sekundi neaktivnosti već isključuje osvetljenje ekrana, je prilično efikasan.

Podugački spisak mogućnosti i opcija aparata uključuje i mehaničku stabilizaciju senzora, mada je nejasno da li je ona aktivna sve vreme ili samo kada aktiviramo antishake mod snimanja; primetili smo samo da aktivacija antishake moda uz forsiranje isključenog blica u mračnijem okruženju dovodi do podizanja osetljivosti čak i do maksimalnih 1600 ASA, što značajno podiže količinu šuma u slici (za razliku od normalnog moda, u antishake modu nije moguće manuelno setovati osetljivost senzora). Po našem iskustvu sa mju 770, da bi količina šuma bila prihvatljiva osetljivost ne bi trebalo da pređe 400 ASA.

Na spisku neobičnih opcija nalazi se i manometar, koji vam dok ste u vodi prikazuje dubinu na kojoj se nalazite, a dubina na kojoj je načinjen snimak se upisuje među EXIF atribute snimka. Sekcija „uređivanje“ u okviru menija predstavlja pravi softverski paket za obradu fotografija u okviru samog fotoaparata. Sem uobičajenog alata za korekciju crvenih očiju i konverziju fotografije u crno-belu ili sepia ton, odatle sliku možete i reskalirati, fino joj podešavati osvetljenost ili zasićenost kolorita, tako da vam pri štampi nije neophodan PC kao posrednik. Naravno, izbor menija lokalizovanih na srpski jezik je sada i kod mju 770 omogućen u okviru fabričkih podešavanja (nije više neophodno preuzeti odgovarajuću datoteku sa www.olympus.co.yu Web stranice), po čemu je Olympus jedinstven brend na našem tržištu.

CCD senzor nešto većih dimenzija od standarda za ultra kompaktnu klasu obezbeđuje u proseku vrlo kvalitetne snimke, a LCD displej od 2,5“ odličnog kvaliteta i rezolucije vas lišava potrebe za optičkim tražilom (odličan je čak i po jakom suncu). Optika „tradicionalnog“ raspona koja pokriva područje od 38 do 114 mm obezbeđuje savršenu geometriju i ravnomernu oštrinu slike na čitavoj površini. Sve u svemu, ako tražite kvalitetan i brz aparat, dovoljno mali da možete u svakoj prilici da ga imate kod sebe, a koji vam pritom nudi i neke dodatne, veoma korisne mogućnosti koje od drugih aparata ne dobijate, teško je danas naći bolji izbor od mju 770 SW, a doplata za te njegove dodatne mogućnosti je daleko manja od cene podvodnog kućišta za bilo koji standardni model. Sem toga, ovako je praktičnije...

Korisne adrese:

Olympus
http://www.olympus.rs/

SLEDEĆI TEKST U PC #132
preview
Office za naše čitaoce
Dejan Ristanović


NativeTeams

Kimtec

Schneider Electric

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter