GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #132 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Office za naše čitaoce
Dejan Ristanović
Hit našeg aprilskog DVD-a je puna verzija paketa Microsoft Office Professional 2007 koju možete koristiti 60 dana, a posle toga istu instalaciju pretvoriti u trajnu. Kako najefikasnije iskoristiti ovu priliku?
- PC #132 (April 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Office za naše čitaoce

Kako vreme protiče tako je Microsoft sve raspoloženiji da svoj softver stavlja na uvid širokim grupama korisnika. Sve je počelo od radnih verzija koje su, u cilju provere kompatibilnosti sa raznim hardverskim konfiguracijama, ali i potrage za bagovima, bile na raspolaganju brojnim beta testerima. U sledećoj fazi programi su distribuirani i uz kompjuterske časopise, pa su tako naši čitaoci prošlog leta imali ekskluzivnu priliku da isprobaju finalnu beta verziju paketa Microsoft Office 2007 i da primećene probleme i svoje sugestije upute razvojnom timu.

Instalacija Office-a

(kliknite za veću sliku)

Sada je Microsoft odlučio da napravi sledeći korak, stavljajući čitaocima kompjuterskih časopisa na raspolaganje finalnu, komercijalnu verziju Microsoft Office Professional 2007, u okviru posebnog programa namenjenog distribuciji softvera uz magazine. Ideja je jasna – ubeđen u superiornost svog poslovnog paketa nad ostalim programima slične namene, Microsoft želi da što više profesionalaca isproba novi Office Professional, povećavajući na taj način potencijalnu korisničku bazu. Naš časopis je izabran za ekskluzivnu distribuciju ovog paketa na tržištu Srbije.

Na našem DVD-u se, u folderu PC Aplikacija, nalazi EXE datoteka dužine oko 410 MB koja predstavlja punu verziju paketa Microsoft Office Professional 2007 – najjednostavnije ćete je instalirati ako kliknete na veliku sliku Office-a na naslovnoj strani DVD-a. Posle učitavanja i raspakivanja arhive, biće startovana instalaciona procedura na čijem prvom ekranu se očekuje unos serijskog broja. Broj ne morate uneti odmah – možete proći kroz čitavu proceduru instalacije, pokrenuti Microsoft Office programe i onda uneti broj kako biste aktivirali paket.

Prilikom instalacije novog Office-a treba imati u vidu dve stvari. Pre svega, Office 2007 zahteva Windows XP sa Service Pack-om 2, Vistu ili Windows Server 2003 Service Pack 1 – ako, recimo, SP2 nedostaje, procedura instalacije biće obustavljena. Drugo, Office 2007 možete instalirati zamenjujući postojeću verziju Office-a (npr. Office 2003) ili ga instalirati odvojeno od starog Office-a, zadržavajući paralelnu funkcionalnost oba paketa. Izuzetak od ovog pravila je Microsoft Outlook, koji na računaru može postojati u samo jednoj verziji – dakle, ili nemojte instalirati Outlook 2007 ili budite spremni da postojeći Outlook 2003 bude zamenjen. Naravno, vaša podešavanja, podaci, dokumenti i e-mail poruke biće sačuvani i „preuzeti“ od strane novog Office-a, mada je pre svake ovakve operacije veoma poželjno napraviti detaljan backup svih važnih podataka, uključujući i fajlove kao što su OUTLOOK.PST i NORMAL.DOT.

Kako do licence

(kliknite za veću sliku)

Ostaje još pitanje serijskog broja za korišćenje novog Office-a. Ukoliko ga već posedujete (recimo, vaša firma ima potpisan OVS ugovor), a medij sa paketom Office Professional vam nije pri ruci, možete koristiti fajl sa našeg DVD-a – uz vaš serijski broj, tako nastala instalacija će biti trajno aktivna. Ukoliko želite samo da isprobate novi Microsoft Office 2007 kako biste se odlučili na kupovinu, serijski broj ćete dobiti angažovanjem Web servisa na jednom od Microsoft-ovih Web sajtova.

Za početak pokrenite Internet Explorer i izaberite Tools / Internet Options, pa na tabulatoru General kliknite na Languages. Trebalo bi da na vrhu liste vidite srpski jezik – ako je tamo (samo) engleski, kliknite na Add, izaberite Serbian (Latin) [sr], zatim OK, a onda klikćite na Move Up dok Serbian (Latin) ne dođe na vrh liste, pa zatim na OK potreban broj puta.

Sada usmerite browser na adresu www.trymicrosoftoffice.com/trialuber/connect.aspx?app=officepro&re_ms=srpcpress&cmd=office_product – da ne biste prekucavali ovaj tekst, lakše je da kliknete na link u tekstu na naslovnoj strani našeg DVD-a. Zatim u listi država izaberite Serbia and Montenegro i dobićete masku sa slike koja zahteva da kliknete na Try Now for FREE! i da se ulogujete. Možete koristiti Live ID (nekadašnji Microsoft Passport) koji već posedujete, ili otvoriti novi. Onda popunjavate kratak anketni list i, nakon klika na Continue, dobijate Microsoft Office Product Key u obliku nnnnn-nnnnn-nnnnn-nnnnn-nnnnn – zapišite ga na sigurno mesto (mada ćete ga ubrzo dobiti i elektronskom poštom), a onda ga unesite u prozor instalacione procedure novog Office-a, koji kasnije možete slobodno koristiti 60 dana. Za korišćenje Microsoft Office-a posle tog roka će vam biti potreban „konačni“ registracioni broj, koji dobijate kupovinom paketa, bez potrebe da sam softver reinstalirate.

Isprobajte, dakle, novi korisnički interfejs Microsoft Office-a i proverite koliko je istinita Microsoft-ova marketinška parola koja kaže Wow starts now!

SLEDEĆI TEKST U PC #132
preview
NX - zatvoreni krug
Mladen Mijatović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter