GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #133 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
GeForce ili Radeon?
Branko Maksimović
Kada sagledate mnoštvo sufiksa, delimično nefunkcionalnih celina unutar GPU-a, nestandardne radne frekvencije jezgra i memorije, ali i cene koje često ne prate performanse u većem broju scenarija, možete dobiti vrtoglavicu. Mi smo na ovogodišnjem velikom testu prikupili 44 grafička akceleratora koji koštaju od 75 do 750 evra...
- PC #133 (Maj 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

GeForce ili Radeon?

To što su na tržištu grafičkih kartica prisutna samo dva "igrača" ne znači da je lako izabrati pravi 3D akcelerator kojim želite da upotpunite nov ili unapredite postojeći sistem. Kada je ne-integrisana grafika u pitanju, "knjiga je spala na dva slova" - tu su ATI (odnosno AMD) i nVidia. Ova dva američka proizvođača uspešno balansiraju svoju ponudu, u skladu sa napretkom tehnologije dostižući same limite aktuelnih rešenja. Ova tvrdnja važi za sve cenovne klase, jer i najjeftiniji grafički akcelerator ne može biti bolji i brži pošto mu aktuelni proizvodni procesi ne dozvoljavaju više u okviru ciljanog budžeta. Ili da objasnimo to na drugi način - i najbrži GPU bi mogao biti znatno moćniji, brži i bolji, kada bi njegova planirana tržišna cena bila dvostruko veća. Pomenute kompanije koje dizajniraju i proizvode grafičke čipove konstantno pokušavaju da jedna od druge otmu što veći tržišni udeo u svakoj klasi i kategoriji, čime se održava zdrava konkurencija, pa tako na svakih 9 do 12 meseci upoznajemo nove generacije koje postavljaju nove brzinske i tehnološke standarde, dok je na svakih 6 do 8 meseci karakteristična pojava "osveženja" ponude. Ako znamo da u svakoj od tri kategorije imamo po nekoliko cenovnih klasa, dolazimo do pozamašnog broja različitih modela u okviru jedne generacije akceleratora. Stvar dodatno komplikuju i partneri, koji se i "u svom dvorištu" međusobno nadmeću nudeći modele sa više memorije, višim radnim učestalostima, boljim hlađenjem i aktuelnim igrama u paketu. Zbog toga se može desiti da vi i vaš komšija pazarite GeForce 7300GT, ali da komšija ima dvostruko viši "frejmrejt" u omiljenim igrama nego vi, iako su vam "mašine" jako slične.

Naravno, nije sve u igrama - neki korisnici koriste ove desktop grafičke kartice u profesionalnim workstation softverskim paketima koji koriste OpenGL i Direct3D akceleraciju ili uživaju u kvalitetnim filmovima visoke (HD) rezolucije. Blu-ray i HD DVD mediji su se najzad pojavili, a većina domaćih računara će teško moći da obezbedi njihovu glatku reprodukciju osim ako intenzivne kalkulacije vezane za dekodiranje H.264 i WMV9 videa ne prebacite na AVIVO ili PureVideo HD sisteme u okviru Radeon i GeForce akceleratora.

Na testu se nisu našli svi modeli koje možete kupiti, jer bi u tom slučaju ostatak časopisa bio popunjen tabelama i tekstom koji vidite na narednih nekoliko strana. Iako se radi o pregledu tržišne ponude, naš cilj nije bio da pokupimo po jedan od svakog modela koji distributeri imaju u ponudi, već da napravimo presek ponude i predstavimo karakteristične primerke. Neki brendovi (Club3D, eVGA, Leadtek) se nisu pojavili na testu, no ako se za njih zadužene kolege predomisle, rado ćemo ih uvrstiti u naš pregled grafičkih akceleratora - već iduće godine. Vrlo smo zadovoljni i podatkom da se u poslednjih godinu dana u distribuciji pojavilo nekoliko poznatih proizvođača sa kompletnim programom. Neki od njih (BFG, eVGA i XFX) su vrlo cenjeni na američkom i zapadnoevropskom tržištu, dok je Zotac, koga mnogi nazivaju i "Sapphire za nVidia-u", nov brend u svetskoj i domaćoj ponudi.

Kako smo testirali?

Kartice smo podelili u tri segmenta - budžetski (entry-level), srednju klasu (mainstream) i visoku klasu (enthusiast / high-end), a podelu smo izvršili na osnovu aktuelnog pozicioniranja tih kartica od strane njihovih proizvođača. To je omogućilo daleko pravilnije ocenjivanje, pogotovo kada govorimo o kategoriji isplativosti, nego da smo napravili klasične podele po cenovnim kategorijama. Kako neki modeli iz najniže klase koštaju više nego što bi za tu klasu bilo logično (preko 120 evra), to će se odraziti na njihovu poziciju u kategoriji "kvalitet / cena". Takođe postoje i kartice koje su jeftinije od proseka, koje će tako u istom delu tabele lakše doći do izražaja. Ove kartice mogu biti povoljnije iz više razloga: siromašan propratni paket (bez kablova, igara, DVD softvera, pa čak i osnovnih adaptera), referentni dizajn, ili jednostavno zauzimanje prepoznatljive pozicije na tržištu (tzv. brand awareness).

Pošto ima korisnika koji vole bogato pakovanje, ali i onih kojima akceleratori neće služiti za igranje, obratili smo pažnju na još dve kategorije. Ocena koju dajemo za "izvedbu" (1-10) predstavlja naš opšti utisak o kvalitetu izrade same kartice, počev od štampane ploče i komponenti naponske jedinice (bilo da se radi o referentnom dizajnu ili dizajnu samog Add-in Board partnera), pa do rešenja koje je primenjeno na rashladnom sistemu. Tiše i efektnije hlađenje zaslužuje bolje ocene, ali nije baš sve tako jednostavno. Na primer, pasivni (heat-pipe) hladnjak može biti vrlo efikasan zbog odlične konstrukcije i još bolje izrade, ali i se dešava da je nedovoljno dobar, te se kartica toliko pregreva da ugrožava stabilnost rada ostalih komponenti i zahteva aktivaciju dodatnih ventilatora ili, što je još gore, sniženje radnih učestalosti (de-klokovanje sigurno nije tako popularno kao overklokovanje) jezgra i memorije. Još jedna ocena koja ulazi u ukupni "skor" jeste ocena propratnog paketa (bundle-a). Pojedini proizvođači, koji uz kartice ne daju ni razdelnik za komponentni priključak, ni softverski DVD plejer, zaslužuju najnižu ocenu u ovom segmentu. Sa druge strane, oni koji u paket ubace igru kakva je Call of Juarez ili Brothers in Arms 2, kao i pregršt softvera (antivirus, bekap, video i photo editing paketi...), svakako zaslužuju najviše ocene (koje se kreću od 1 do 5).

Veoma je bitno istaći i da smo nakon instalacije Catalyst, odnosno ForceWare drajvera podesili filtriranje tekstura na High Quality, dok je podrazumevana vrednost Quality (postoje još i Performance i High Performance, koji dosta smanjuju kvalitet filtriranja tekstura, pogotovo kada se nalaze pod velikim uglovima u odnosu na osu "kamere"). Mip-map, trilinear i anisotropic optimizacije smo ostavili uključene, jer ne smanjuju bitno kvalitet prikaza, a kod slabijih akceleratora umeju da utiču na performanse (doduše u rangu od 1 do 3%).

3D indeks se kreira normalizovanjem svih deset rezultata (koje možete videti u tabeli), kako bi svaki od testova imao sopstveni težinski faktor. Kartice svih klasa smo testirali pod istim uslovima, kako bi mogli da vidite kolike su razlike u performansama između različitih klasa. Ne dajte da vas obeshrabre slabiji rezultati koje jeftinije kartice ostvaruju u nekim igrama, jer smo ove igre testirali uz interno maksimalan nivo detalja, u visokim rezolucijama, neke i uz najviši nivo umekšavanja ivica i anizotropni filtering tekstura. Viši frame-rate ćete postići obaranjem radne rezolucije (1024*768, a ni 800*600 nije tako loše) ili nivoa detalja u samoj igri - eksperimentišite i vidite šta vam izgleda lepše. Više rezolucije smo koristili i zbog činjenice da su TFT monitori velikih dijagonala (20-22") postali pristupačni i dobrom delu ovdašnjih kupaca, što se lepo može videti u prošlomesečnom "PC"-jevom testu.

Ukupan skor koji je dobila svaka kartica sa testa se izračunava sabiranjem 3D indeksa sa ocenom za izvedbu i ocenom za bogatstvo propratnog paketa i to u procentualnom odnosu od 80%, 10% i 10%, respektivno. U konačnu ocenu isplativosti ulazi i cena, koju smo podelili sa ukupnim indeksom, ali i "normalizovali" radi bolje preglednosti. Napomenućemo da su date cene važile u trenutku pripremanja broja i velika je verovatnoća da su sada osetno niže, što bi u određenoj meri povećalo indeks isplativosti. S obzirom da su cene više orijentacione nego egzaktne, proverite još jednom tačan iznos pre nego što krenete u kupovinu. Celokupan tekst se u velikoj meri oslanja na tabelu, pa je jako bitno da sve konkretne podatke tražite u njoj. Ovoga puta tekst treba samo da isprati neke karakteristične detalje svakog od modela.

Sistem na kome smo testirali sve grafičke kartice je baziran na Core 2 Duo E6700 procesoru koji smo sa početnih 2670 MHz ubrzali na 3600 MHz (9*400 MHz), zahvaljujući odličnoj ASUS Striker Extreme matičnoj ploči baziranoj na novom nForce 680i čipsetu. Dva gigabajta Kingston DDR2-667 memorije smo podesili na takt same magistrale (DDR800), a besprekornu stabilnost tokom testiranja obezbedili su CoolerMaster RealPower napajanje od 850 W, kao i ASUS Silent Knight CPU kuler.

Na testu su se našle 44 PCI Express grafičke kartice, od kojih 33 modela stižu iz nVidia "tabora", dok je svega 11 bazirano na ATI Radeon GPU-ovima. Ovakva podela na našem testu ne odražava realan odnos tržišnog udela, već samo ukazuje na činjenicu da je trenutni izbor GeForce akceleratora bogatiji. To je i logično, s obzirom na to da nVidia već pola godine ima DirectX 10 kompatibilne čipove, kao i ogroman broj različitih modela iz GeForce 7 generacije, uključujući i verzije sa GDDR2 i 3 memorijom u svakoj od podklasa. Očekujemo da će dodatnu gužvu izazvati i GeForce 8600 i 8500 modeli, koji u velikim količinama pristižu od strane svih vendora prisutnih na našem tržištu. Kako je na našem prošlogodišnjem testu situacija bila skoro dijametralno suprotna (ATI Radeon modeli su bili daleko brojniji), možemo samo da zaključimo da domaće tržište agilno prati realnu situaciju kada je globalna ponuda 3D i video akceleratora u pitanju, što je veoma dobro za krajnje kupce. Na narednom testu će, možda, AMD Radeon-i biti dominantniji - kanadska kompanija odavno nije ponudila neki izuzetno atraktivan mainstream model, koji bi mogao da ostvari sličan uspeh kao bestseleri poput GeForce 6600GT i 7600GT. Pristigle kartice su po klasama podeljene na sledeći način: 12 ih pripada nižem segmentu, 20 - srednjem i čak 12 najvišem.

Za detaljak opis kartica, tabele karakteristika, ocene i Izbor urednika pogledajte PC #133.

SLEDEĆI TEKST U PC #133
preview
Linksys iPhone CIT300
Marko Herman


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter