GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #133 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
DVD minijature
Branislav Bubanja
Čak i ako izuzmemo portabl plejere koji predstavljaju zasebnu kategoriju, primećujemo da su standardni DVD plejeri počeli da se skupljaju, prvo po visini (slim i super-slim) kasnije i po širini i dubini...
- PC #133 (Maj 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

DVD minijature

Trend minijaturizacije DVD plejera je počeo još pre nekoliko godina, pa se danas sve češće srećemo sa minijaturnim plejerima koji su tek nešto veći od portabl modela; doduše, nemaju ekran... Na našem ovomesečnom testu našla su se dva minijaturna debitanta, WEG i Evertone, dok je Philips već odavno poznat...

Beskompromisna štednja

WEG DivX-2500 je najjeftiniji samostalni DVD plejer koji smo ikada testirali. Ipak, moramo da naglasimo da se proizvođač radi smanjenja cene nije libio kompromisa i da je zakidao kad god mu se ukazala prilika. Ako izuzmemo male dimenzije koje su u trendu, na ovom plejeru je sve urađeno u minimalističkom stilu: postavljen je tanak loader, a tasteri su smanjeni na dimenzije koje jedva da omogućavaju nesmetan rad. Najveća ušteda napravljena je na zadnjem panelu: nismo do sada videli veću pustoš na zadnjoj stranici plejera, na kojoj postoje samo kompozitni video i stereo audio analogni izlazi. Ako bismo ovo sagledali sa vedrije strane, naša konstatacija bi bila da je u pitanju user friendly uređaj, jer korisnik ni u kom slučaju ne može da pogreši prilikom povezivanja kablova.

Dok se za štednju na hardveru još i može naći koja reč razumevanja, nije jasno zašto je isti princip toliko dosledno primenjen na softver. Plejer poseduje već pomalo zaboravljeni Smart Navi softver koji je toliko ogoljen da je to neprihvatljivo – išlo se čak dotle da nije omogućena ni promena OSD jezika, već je jedina ponuđena opcija engleski jezik. Ako plejer želite prvenstveno da koristite za gledanje DVD filmova, možda i nećete imati toliko zamerki na njegovu upotrebljivost (pod uslovom da ne zahtevate 5.1 zvuk), ali za sve ostalo... Plejer je regionalno otključan i bez problema je reprodukovao i originalne i narezane DVD filmove. Ubrzanje reprodukcije je dozvoljeno do 16x usporenje do 1/8x, a zumiranje do 4x.

Pored DVD-ova plejer može da reprodukuje VCD filmove, JPEG fotografije, audio CD-ove i muziku u MP3 formatu. Ovde smo naišli na još jedan vid nama potpuno nejasne štednje. Naime, Smart Navi softver ima ograničenje u prikazu imena MP3 fajlova u listi, ali dok kod drugih plejera prikazuje 11 karaktera, ovde se kod imena foldera vidi samo prvih devet, a kod imena pesama samo prvih osam karaktera. Valjda je jasno da se u takvoj listi teško može razlučiti o kojoj se pesmi radi, pogotovo što je uobičajen način imenovanja pesama u MP3 formatu „ime izvođača – ime pesme“. ID3 tagovi, pogađate, nisu podržani. Iako smo već unapred mogli da zaključimo kakav će odgovor biti, poštovali smo našu standardnu proceduru testiranja, pa da pomenemo i da DTS audio format nije podržan.

Svi testirani DivX filmovi su normalno reprodukovani, ali su se pojavili problemi sa titlovima. Plejer prepoznaje SRT i SUB formate koji ne moraju da budu istog imena kao i video zapis, niti moraju da budu u istom folderu. Smart Navi zahteva da se titl učitava pre video zapisa, što znači da ne postoji mogućnost menjanja titla u toku reprodukcije. Veličina slova u titlovima nekako može i da prođe, ali pošto nemaju nikakav okvir (a žute su boje) praktično ih je nemoguće videti na svetlijim površinama. Ni naša slova nisu podržana, a mesta gde bi trebalo da se pojave su „pojedena“. Nero Digital format takođe nije podržan, ali zato su bez problema reprodukovani Xvid filmovi sa uključenim QPEL setovanjima, kao i filmovi snimljeni u DivX 6 formatu.

Prepunjeno pakovanje

Evertone DVX-511S je sušta suprotnost WEG plejeru, barem što se tiče hardvera. Iako su dizajneri mogli malo više da se pozabave izgledom plejera, ono što je važno krije se sa zadnje strane: 5.1 i stereo audio analogni izlazi, koaksijalni i optički digitalni audio izlazi, komponentni, kompozitni i S-Video izlazi, a našlo se mesta i za SCART priključak; iskorišćeno je svaki milimetar prostora na zadnjem panelu.

Proizvođač se kod ovog plejera odlučio za sve popularniji softver koji razdvaja prikaz fajlova u audio i video formatima, kao i prikaz slika. I Setup meni je veoma detaljan, a između ostalih opcija nudi i mogućnost podešavanja kontrasta i osvetljenja slike bez čačkanja TV prijemnika. Karakteristike reprodukcije u DVD formatu su takođe nešto bolje nego kod WEG-a. I ovaj plejer je regionalno otključan, a ubrzanje se ostvaruje do 20x, usporenje do 1/7x (u čak šest koraka), a zumiranje je dozvoljeno u opsegu od 1/4x do 4x.

Lista podržanih formata je slična prethodnom modelu, a razlika se odnosi na reprodukciju MP3 formata, pošto softver dozvoljava prikaz prvih 13 karaktera u imenu pesme. Nažalost, prva tri karaktera su ovde upotrebljena za prikaz rednog broja pesme na disku, pa efektivno ostaje samo 10 karaktera za prikaz imena.

Reprodukcija DivX formata se svodi na isto, iako je kod ovog plejera primenjen drugačiji pristup: titlovi se učitavaju automatski prilikom aktiviranja video zapisa. Zato titlovi moraju da budu u istom folderu sa video zapisom, ali se mogu menjati u toku reprodukcije. Podržani su SRT i SUB formati, ali moramo da naglasimo da se ni Everton nije proslavio prikazom titlova na ekranu. Slova su bele boje i nemaju okvir, mada će u najvećem broju slučajeva biti čitljiva zahvaljujući činjenici da su spuštena na samo dno ekrana. Proizvođač je implementirao neki kondenzovani font koji u kombinaciji sa malom veličinom i prikazom znaka pitanja umesto naših slova znatno otežava čitanje.

Maksi-mini plejer

Philips DVP-3040 je jedan od najtanjih modela koje smo videli do sada, ali zato po ostalim parametrima mnogo više podseća na klasične plejere. Philips vodi računa o dizajnu, tako da će izgledom ovog plejera biti zadovoljan širok krug korisnika. To se ne bi moglo reći za neke ljubitelje zvuka, pošto nisu implementirani 5.1 audio izlazi u analognoj varijanti, dok u digitalnoj formi postoje u vidu koaksijalnog audio izlaza. Od video izlaza nedostaje samo S-Video, dok su pored kompozitnog video izlaza na raspolaganju komponentni izlazi i SCART.

Philips se oslonio na sopstveni softver, kojim maksimalno podržava funkcionalnost plejera, ali zato otežava izmenu nekih sistemskih parametara. U konkretnom slučaju, softver dozvoljava uključivanje podrške za centralnoevropske jezike, uključujući i ćirilicu, ali je loše to što nismo uspeli da pronađemo kodove za zonsko otključavanje plejera. Reprodukcija u DVD modu se može ubrzati do 16x, usporiti do 1/8x i zumirati do 3x, i po tom rezultatu je ovaj model u rangu sa ostalim testiranim plejerima.

Philips DVP-3040 podržava iste formate kao i prethodna dva modela, ali je podrška za MP3 format izvedena na visokom nivou. U listi se prikazuje prvih 15 karaktera u imenu pesme, a za tekuću pesmu se na dnu ekrana može videti i sadržaj ID3 taga. Ipak, mnogo je važnije to što ovaj plejer dozvoljava pretragu diska tokom MP3 reprodukcije, što nije moguće uraditi na WEG i Evertone plejerima.

Philips-ov softver doveo je i do neobičnog načina pokretanja reprodukcije DivX filmova. Naime, ovde se prvo odabere video zapis, a onda plejer pita za titl koji će se reprodukovati uz film. Podržani su i SRT i SUB formati, a dozvoljeno je i učitavanje titlova sa nekog drugog diska. Ukoliko ste u podešavanjima uključili podršku za istočnoevropske jezike, naša slova će se regularno pojaviti na ekranu. Titlovi su bele boje i postavljeni su na poluprovidnoj crnoj traci, a jedina mana je što je odabran suviše sitan font. Komprimovani video formati podržani na istom nivou kao kod prethodno testiranih modela.

Konačna odluka

WEG DivX-2500 košta samo 3.200 dinara, što ga čini najjeftinijim DVD plejerom koji se može kupiti u našim prodavnicama, ali ga kompromisi koji su napravljeni na svakom koraku ne čine povoljnom kupovinom. Da je jeftiniji još hiljadu dinara, možda bi naš zaključak bio drugačiji, ali ovako nam se čini da je proizvođač preterao sa uštedama. Kod Evertone plejera bio je dovoljan samo jedan pogled da shvatimo da će u direktnom duelu sa WEG-om odneti ubedljivu pobedu. Ako su ova dva plejera sa funkcionalne strane veoma slična, zadnja strana prepuna priključaka svakako vredi 100 dinara više (plejer košta 3300 dinara). Sa druge strane, i ovaj plejer ima dosta funkcionalnih propusta, ali oni se mogu lakše rešiti od hardverskih. Philips je skuplji, košta 5.500 dinara, ali njegova funkcionalnost opravdava takav odnos cena. Još samo kad bismo na bilo kom Philips DVD plejeru konačno videli i 5.1 analogne audio izlaze, smatramo da bi konkurencija morala dobro da se zamisli. Ovako, radi se o dobrom plejeru, najboljem na našem ovomesečnom testu, ali ne i dovoljno dobrom da bismo ga svrstali u vrh ponude na domaćem tržištu.

Korisne adrese:

Big Apple Electronics
Beograd
tel: 011/3344-696
http://www.bigapple.co.yu

SLEDEĆI TEKST U PC #133
preview
Stižu 3D navigatori
Mladen Mijatović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter