GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #133 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Stižu 3D navigatori
Mladen Mijatović
Virtuelni svet je odavno dobio i treću dimenziju, a miševi se nisu suštinski promenili već decenijama - i dalje se kreću samo u ravni našeg stola. Da li je došlo vreme za nešto novo?
- PC #133 (Maj 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Stižu 3D navigatori

U davna vremena kada su računari bili čudne sprave sa minijaturnim ekranima u crno-zelenoj boji, korisnički interfejs je bio tekstualan, pa smo sa njim komunicirali mahom pomoću tastature (dobro de, bilo je i nekakvih olovaka za pisanje po ekranu, ali smo to imali uglavnom na slikama). Sa omasovljavanjem grafičkog korisničkog interfejsa, počeli smo pretežno da klikćemo mišem da bismo izveli ono što želimo. Međutim, virtuelni svet je odavno dobio i treću dimenziju, a miševi se i dalje kreću u ravni stola, zarobljeni u samo dve dimenzije. Dok su nekada 3D modele koristili samo profesionalni dizajneri i inženjeri, danas je sve više softvera koji zahteva neku vrstu trodimenzionalne manipulacije.

Proizvode Logitech-ove firme 3Dconnexion smo prvi put imali prilike da vidimo u izložbenom prostoru manifestacije SolidWorks World 2007 u Nju Orleansu. Dok smo pokušavali da dobijemo uzorke iz Amerike za ekskluzivni test, jedan domaći distributer je već obogatio svoju ponudu ovim 3D miševima, pa smo vam jedan od njih pretpremijerno prikazali u PC #132. Da ipak ove zanimljive gedžete pogledamo detaljnije...

Svemogući točkić

Iz praktičnih razloga 3D navigatori moraju da budu kompaktnih dimenzija, pa se kod njih za kretanje u 3D svetu upotrebljava pokretan deo na samom uređaju. Ovaj pokretan deo ima oblik točkića koji se obuhvata svim prstima leve ruke. Desna ruka treba da ostane slobodna za rukovanje mišem ili tastaturom, pošto je obično potrebno izvršavati i neke usputne radnje, ali se za samu 3D manipulaciju koristi isključivo točkić spregnut sa optičkim senzorom koji ima čak šest stepeni slobode.

Linearnim pomeranjem točkića u smeru levo-desno vrši se horizontalni pan – pomeranje modela na ekranu po horizontali, dok se za vertikalni pan točkić čvrsto hvata rukom i vuče gore-dole, a linearnim pokretom napred-nazad se ostvaruje zum. Ovo rešenje možda deluje pomalo čudno, ali je primenjeno zbog analogije sa slikom na monitoru u koju korisnik gleda, pa se model po ekranu kreće paralelno sa pomeranjem točkića.

3D navigator omogućava okretanje oko sve tri ose, pa se tako zakretanjem točkića u nekom smeru ostvaruje obrtanje modela oko ose koja izvire iz ekrana (spin) u istom tom smeru. Za okretanje oko horizontalne i vertikalne ose (funkcije tilt i roll) koriste se pokreti slični onima za zum i horizontalni pan, samo što se u ovom slučaju točkić ne gura linearno napred-nazad ili levo-desno, već se, slično džojstiku, njegov vrh naginje u odnosu na osnovu u željenom pravcu. Obično je početnicima najteže da razlikuju upravo ove pokrete, jer neuvežbana ruka vrlo često barem malo nagne točkić dok ga pomera linearno, a svaki pokušaj naginjanja po pravilu prati i neželjeno guranje, pa se model začas nađe u nekom neočekivanom položaju.

Space Navigator – mali i pristupačan

Space Navigator je najjeftiniji model u 3Dconnexion-ovoj gami i njegov zadatak je da naprednu 3D navigaciju učini dostupnom i prosečnom korisniku računara. Kada ga uzmete u ruku prvo ćete osetiti njegovu masu – iako uređaj nije veći od dečje pesnice, ipak ima gotovo pola kilograma! Ovaj „3D miš“ je veoma malih dimenzija (postolje je samo neznatno veće od samog točkića), pa bi složeni pokreti izazivali šetanje uređaja po površini stola. Zbog toga je robustno postolje izrađeno od metala, što pored povećane mase daje i odličan vizuelni efekat u sprezi sa poliranom crnom plastikom i diskretnom plavom svetlošću koja probija kroz zazor između točkića i postolja.

Na postolju postoje samo dva funkcijska tastera koje lako možete dosegnuti palcem i srednjim prstom ruke kojom radite, a njihova funkcija se može zadati kroz korisnički interfejs u pratećem softveru. Tasteri mogu da posluže za dodatnu 3D manipulaciju (centriranje modela ili brzo postavljanje u neki predefinisani položaj), za uobičajene funkcije koje se često koriste u programu (Save, Reload...) ili umesto najčešće korišćenih tastera na tastaturi (Ctrl, Alt, Shift) kojima se pozivaju razni shortcut-i. Preporučljivo je da početnici rezervišu jedan od tastera za pozivanje posebnog menija kojim se reguliše osetljivost točkića, jer ovladavanje tehnikom rada zahteva neki period vežbanja, a mnogo je teže ako se model prebrzo pomera.

Uređaj se povezuje preko USB porta, pri čemu ga Windows XP ispravno prepoznaje, ali je ipak neophodno instalirati prateći softver sa CD-a, jer se u njemu nalaze dodaci neophodni da bi ga prepoznao i korisnički softver. Lista softverskih paketa u kojima se može raditi sa ovim uređajima je duga – podržani su svi poznatiji CAD paketi (kao što su SolidWorks i SolidEdge o kojima smo već pisali), programi za izradu 3D sadržaja (pre svega Autodesk Maya), ali i softver za široke mase u koji spadaju Google Earth, Photoshop i razni programi za pregled slika i fotografija. Krajem februara ove godine Adobe je objavio da će verzije Acrobat Reader-a koje podržavaju 3D slike unutar PDF dokumenata, takođe omogućiti rad sa 3Dconnexion navigatorima. Kako očigledno dolazi vreme Viste, vredi pomenuti da su na sajtu proizvođača već dostupni i drajveri za novi operativni sistem.

Iako smo isprobali i Acrobat Reader i ACDSee, ipak smo se najluđe zabavljali sa popularnim Google Earth-om: lebdenje kroz 3D okruženje naše planete postaje poseban doživljaj uz Space Navigator pa bismo svakome preporučili da u svet 3D navigacije uplovi baš kroz igru sa ovim virtuelnim globusom. Umesto uobičajenog okretanja same Zemlje, možete odabrati da umesto toga Space Navigator-om pomerate sebe kao posmatrača u virtualnom prostoru, pa se nameće pitanje upotrebe ovih uređaja u sferi zabave (sećate li se igre po imenu Descent?). Predstavnici kompanije 3Dconnexion nisu rekli ni da ni ne, već su se pažljivo ogradili, uz konstataciju da još nema dovoljno interesovanja za ovakvu primenu. Ipak, po ceni od svega pedesetak evra, Space Navigator bi lako mogao da postane popularan i među zagriženim gejmerima.

Space Pilot za CAD

O Space Pilot 3D navigatoru ste već čitali prošlog meseca, ali ovoga puta smo se potrudili da ga isprobamo u profesionalnom okruženju. Space Pilot je prilično skup, pa nije opravdana investicija za neke manje ozbiljne programe, ali je zato kao stvoren za profesionalnu primenu u CAD-u. Ljubaznošću firme Solfins, stavljen nam je na raspolaganje CAD paket SolidWorks koji smo iskoristili za ovaj test.

U radu sa CAD aplikacijama simultano se koriste miš i tastatura, pri čemu miš služi za uobičajeni drag & drop, point & click, aktiviranje padajućih menija i slično, ali i za manipulaciju 3D modelom. Tastatura se, osim za unos podataka, najčešće upotrebljava za pozivanje nekog shortcut-a. Space Pilot rasterećuje miša jer pruža mnogo elegantniji način za manipulaciju 3D modelom, a zahvaljujući dodatnim tasterima u dobroj meri zamenjuje (i) tastaturu. Levo od točkića je dobro poznati Escape taster koji se u SolidWorks-u vrlo često upotrebljava za vraćanje korak unazad, a odmah pored njega su Ctrl, Alt i Shift, pa se tokom rada leva ruka ne skida sa navigatora, a desnom se izvodi željena kombinacija za shortcut pomoću tastature. Za podizanje leve ruke dovoljna je sekunda, ali ušteda tih brojnih sekundi donosi oko 30% veću produktivnost u radu!

Desno od točkića je set tastera koji treba da olakšaju 3D manipulaciju i onemoguće kretanje modela u neželjenom smeru. U gornjem uglu je komanda koja liči na klackalicu za stišavanje zvuka, a služi za brzo regulisanje osetljivosti točkića, što smo već pominjali kod Space Navigator-a, dok je ispod nje taster kojim se fiksira dominantna osa. Teško je izvesti čist linearni pokret jer se točkić veoma često malo nagne u stranu, tako da npr. prilikom zumiranja uvek dođe i do blage rotacije modela. Kada fiksirate dominantnu osu točkić više neće biti osetljiv na pokrete male amplitude osim u smeru u kom ste započeli kretanje. Kako se često događa da objekat kojim manipulišemo pobegne iz vidnog polja, jednim pritiskom na Fit ponovo ćete centrirati model u sredinu ekrana. Elipsasta grupa tastera svoju primenu ima upravo u CAD aplikacijama – tasteri označeni slovima L, R, T i F (Left, Right, Top, Front) služe za brzo postavljanje modela u položaj u kome se vidi željena strana, a središnji taster sa sličicom katanca je lock, koji zamrzava model u trenutnom položaju, pa je kretanje moguće samo u ravni ekrana (kao da je model naslonjen na ekran pa može da klizi samo po njegovoj površini).

Rad će biti brži i udobniji i zahvaljujući funkcijskim tasterima koji se nalaze ispod samog ekrana. Uloge ovih tastera se definišu u grupama od po šest, a pritiskom na taster Config menja se aktivna grupa, pri čemu se trenutna funkcija svakog od šest tastera uvek vidi na lepom LCD-u sa plavim pozadinskim osvetljenjem.

Podrška za SolidWorks je dobra, jer se instalacijom softvera za Space Pilot u SolidWorks-u pojavljuje novi padajući meni koji služi isključivo za podešavanje ovog 3D navigatora. Kada pritisnete taster Panel pojavljuje se dijalog u kojem se funkcijskim tasterima može dodeliti bilo koja komanda iz menija SolidWorks-a. Ovako korisnik može da prilagodi Space Pilot sopstvenim navikama, dodeljujući tasterima one funkcije koje sam najčešće upotrebljava i grupišući srodne funkcije. 3Dconnexion tvrdi da se na ovaj način prosečan broj klikova mišem smanjuje za čak 50%, što je od velikog značaja u svetu u kome brzina dizajniranja proizvoda diktira brzinu izlaska na tržište, a ova opet presudno odlučuje o uspehu na tržištu. Vreme će pokazati da li ćemo uskoro na svom stolu pored običnog imati i 3D miša, ali je sigurno da je 3Dconnexion spremio ponešto za svakoga – od igrača, do vrhunskih profesionalaca.

Korisne adrese:

Computerland
Kralja Milutina 32, Beograd
tel: 011/3976-304
http://www.compland.co.yu

3Dconnexion
http://www.3dconnexion.com

SLEDEĆI TEKST U PC #133
preview
Sony Cybershot W80
Milan Četić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter