GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #133 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Sony Cybershot W80
Milan Četić
Sony Cybershot W serija okuplja modele namenjene tipičnim amaterima, a W80 se nalazi na vrhu ponude u ovoj klasi, pa bi se moglo reći da je upotrebljiv i malo naprednijim entuzijastima fotografije.
- PC #133 (Maj 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sony Cybershot W80

Sony Cybershot W serija okuplja modele namenjene tipičnim amaterima, a W80 se nalazi na vrhu ponude u ovoj klasi, pa bi se moglo reći da je upotrebljiv i malo naprednijim entuzijastima fotografije. Na prvi pogled to je jednostavan, sjajan, plastični i jeftini point and shoot uređaj, ali prvi utisak vara: radi se o metalnom aparatu koji svojom težinom uliva poverenje, a kada počnete da snimate, utisak postaje još bolji.

Korisnički interfejs sa kojim radite na odličnom 2.5“ displeju je poboljšan u odnosu na ranije modele iz W serije, dodata mu je boja i najviše podseća na diplej sa Sony PlayStation Portable prenosive konzole. Uobičajena podešavanja, kao što su balans belog, osetljivost i kompenzacija osvetljenosti su odvojene od onih koje se ređe koriste, a koji se nalaze u drugom nivou menija. U ovim menijima se nalaze i funkcije kao što su one za slajd-šou reprodukciju praćenu MP3 muzikom, doterivanje fotografija u aparatu, i slične. Uopšte, sa W80 Sony je napravio krupan korak ka unificiranju korišćenja digitalnog aparata i svojih mobilnih telefona više kategorije. Jedina potencijalna zamerka je da su tasteri za navigaciju izuzetno mali, pa može da vam se desi da izaberete pogrešnu funkciju.

Cybershot W80, kao i drugi novi modeli iz ove serije, ima 3x zum objektiv i 7 Mp senzor. Novost u W seriji je i maksimalna osetljivost od ISO 3200, koja je doduše upotrebljiva samo u ekstremnim slučajevima i to kada vam je informacija koju dobijate snimanjem mnogo važnija od kvaliteta snimke. U praksi, za lepe fotografije svako setovanje osetljivosti preko ISO 400 gubi smisao. W80 nudi i optičku stabilizaciju slike koju je Sony počeo sve češće da ugrađuje u svoje aparate od kada je kupovinom Konica Minolta divizije za fotoaparate došao do upotrebljive tehnologije koja koristi dinamičko pomeranje senzora, bez potrebe za skupim sklopovima za kompenzaciju položaja delova optike u objektivu. Ona na aparatu kao što je W80, koji ima samo 3x zum i ne prevelike žižne daljine u krajnjem telepodručju radi solidno i omogućava da iz ruke snimate i pri ekspoziciji od 1/10 sekunde u širokougaonom ili 1/30 u telepodručju, što je dovoljno za poboljšavanje kvaliteta snimaka pri slabim svetlosnim uslovima.

Za kontrolu rada celog aparata zadužen je novi Bionz procesor koji omogućava da se postignu i kvalitetni snimci i odlična brzinu snimanja. Od uključivanja do snimanja prve fotografije, W80 potroši samo 2,5 sekundi, a od snimka do snimka samo 1,2 sekunde. U Burst modu aparat snima fantastičnih 2,5 snimaka u sekundi, a broj snimaka u seriji može da bude jako veliki. Kvalitet snimaka je uglavnom vrlo dobar, sa jarkim, zasićenim bojama i odličnom oštrinom. Hromatska aberacija praktično ne postoji, a aparat se odlično snalazi i kada snima objekte naspram svetle pozadine. Mali problemi nastaju u vernosti boja i brzini rada kada snimate pri slabom svetlu – AF sistem tada može značajno da uspori a boje povuku ka zelenom.

Iako je u ovom trenutku najskuplji model iz ponude u W seriji, Sony Cybershot DSC W80 je definitivno najbolji, ali je i jedan od najboljih amaterskih aparata na tržištu. Ovome najviše doprinosi izuzetna brzina rada, vrlo dobar kvalitet snimaka ali i kompaktno kućište koje omogućava da aparat nosite u džepu pantalona, košulje ili jakne a da se pri tom ne osećate neprijatno. Aparatu nedostaje jači blic, koji bi bio upotrebljiviji na rastojanjima preko tri metra koliki mu je sadašnji efektivni domet, kako biste mogli da slikate pri sobnom svetlu i grupne portrete, to jest tipične porodične fotografije. Iako se ne može reći da se radi o jeftinom aparatu, njegove dobre osobine kompenzuju relativno visoku sumu koju za njega treba izdvojiti.

Korisne adrese:

Sony
http://www.sony.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #133
preview
Pakomov igrač za raju
Delimir Tasić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter