GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #133 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Pakomov igrač za raju
Delimir Tasić
Iz Pakom-a nam je stigla još jedna solidna konfiguracija namenjena pre svega igračima. I to igračima koji imaju velike zahteve, a opet ne bi želeli da potroše previše para? Nemoguća misija?
- PC #133 (Maj 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Pakomov igrač za raju

Pakom je nedavno ponudio kompletnu gamu novih konfiguracija, iz koje smo dobili na test zanimljiv koncept računara namenjenog ljubiteljima računarskih igara. Odabran je najnoviji Intel Core 2 Duo E4400 procesor koji inicijalno radi na 2 GHz, što možda ne deluje impresivno, ali testovi pokazuju da je reč o veoma brzom procesoru. Za one koji ne čitaju testove, Pakomovci su procesor overklokovali, tako da mašina fabrički radi na čitavih 3,2 GHz! Takva frekvencija zahteva ozbiljno hlađenje, a da zvuk ventilatora ne bi nadjačao pucnjavu u igrama, instaliran je odlični Cooler Master Gemini II, kuler koji svojom veličinom prevazilazi sva rashladna rešenja koja smo do sada imali prilike da vidimo. Velike dimenzije ugrađenog kulera nisu ostavile mesto za montažu dodatnog ventilatora na zadnjoj strani kućišta. Mašina je veoma tiha, pošto nijedan od ventilatora ne prelazi 1.200 obrtaja u minuti. Rezultat su performanse koje prevazilaze najbrži trenutno dostupni Intel Core 2 procesor, koji radi u fabrički predviđenim uslovima.

Kako cena kompletnog računara na bi otišla u nebesa, neki kompromisi su morali biti napravljeni. Tu pre svega mislimo na ASUS i945P matičnu ploču, ali i 2 GB DDR2-533 memorije koja je overklokovana da radi u DDR2-667 režimu. Osnovu Pakom B-100 Gamer konfiguracije predstavlja moćna MSI Radeon X1950 Pro grafička kartica čije performanse u 3D naslovima još dugo vremena neće biti prevaziđene. Windows Vista indeks je 5,7 poena, a sama grafika je dobila maksimalnih 5,9 bodova. Dakle, reč je o računaru koji sa pravom može da ponese i prestižni Windows Vista Premium Ready sertifikat. Sve je spakovano u robustno Chieftec-ovo kućište koje karakteriše visoki kvalitet izrade.

Na hard disku kapaciteta 320 GB koji je proizveo Western Digital instaliran je Windows Vista Home Premium, uz sve potrebne drajvere. Ipak, uočili smo par nedostataka u softverskom podešavanju za koja se nadamo da će biti otklonjena kada se konfiguracija nađe u prodaji. Pre svega, u BIOS-u je bila isključena Executable Disable Bit tehnologija koja može pomoći prevenciji izvršavanja virusa na računaru, a nije nam se dopalo ni to što je isključen EIST. Sledeći nedostatak tiče se podešavanja za grafičku karticu u drajverima, pošto je kvalitet 3D prikaza maksimalno oboren kako bi se dobile nešto bolje performanse. Na primeru 3D Mark 03 softvera pokazalo se da ovakav zahvat donosi svega 3 % ubrzanja, a degradacija kvaliteta prikaza je očigledna. Zato savetujemo da u Catalyst Control Center-u postavite podrazumevana podešavanja, pošto B-100 Gamer računar ima sasvim dovoljno snage i bez ovakvih softverskih zahvata.

Unutrašnjost kućišta je pedantno organizovana, a posebna briga posvećena je kablovima. Tako su svi kablovi podvezani i skriveni, pa je omogućena idealna cirkulacija vazduha i samim tim bolje hlađenje, što je posebno važno ako se ima u vidu da je Pakom propisno overklokovao mašinu sa testa. Korisnici ipak ne moraju da brinu, jer proizvođač na osnovu testiranja pre isporuke garantuje ispravan rad računara. Cena računara nije overklokovana – 585 evra bez PDV-a i monitora. S obzirom na nivo performansi koji obezbeđuje, Pakom B-100 Gamer je odlična kupovina, pa se nadamo da ćemo uskoro videti više sličnih računara na domaćem tržištu.

Korisne adrese:

Pakom
http://www.pakom.com

SLEDEĆI TEKST U PC #133
preview
I posle desetke...
Đorđe Grujić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter