GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #134 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Bearlake sa grafikom
Delimir Tasić
Kako Intel još od vremena i740 akceleratora ne proizvodi čipove za samostalne grafičke kartice, podatak da je vodeći na tržištu grafičkih čipova jasno sugeriše i koliko je veliki biznis koji se odnosi na čipsetove sa integrisanom grafikom...
- PC #134 (Jun 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Bearlake sa grafikom

Iako većina korisnika misli da tržištem grafičkih čipova suvereno vladaju nVidia i AMD, odnosno ATI, kada je o tržišnim udelima reč situacija je nešto drugačija i Intel je vodeći po pitanju isporuka grafičkih čipova. Snaga Intel-a na ovom segmentu tržišta toliko je velika da je čak i Microsoft morao da ustukne i omogući da šareni Aero interfejs radi i na integrisanim grafičkim čipovima iz Santa Klare. Sa druge strane, ovo je prilično očigledan dokaz da većini korisnika 3D performanse uopšte nisu bitna stavka pri korišćenju PC računara.

Kako Intel još od vremena i740 akceleratora ne proizvodi čipove za samostalne grafičke kartice podatak da je vodeći na tržištu grafičkih čipova jasno sugeriše i koliko je veliki biznis koji se odnosi na čipsetove sa integrisanom grafikom. Do sada je Intel kao vrh svoje ponude u ovom segmentu nudio G965, a za poslovne korisnike tu je bio Q965, koji podržava vPro tehnologiju, i nešto slabije rešenje u vidu Q963 čipseta. Kada je reč o integrisanoj grafici Intel ne juri preterano velike 3D performanse, već se više fokusira na multimedijalne mogućnosti svojih čipsetova. Tako je G965 doneo podršku za Intel ClearVideo tehnologiju koja bi trebalo da poboljša rad sa video materijalom visoke definicije, a kod novih Bearlake G33 čipsetova ta tehnologija je dodatno usavršena. Novitet je i implementacija podrške za HDMI i DVI interfejse posredstvom internog priključka na ploči, pa se nadamo da će nezavisni proizvođači uskoro ponuditi i prve matične ploče sa bogatijim multimedijalnim mogućnostima koje uključuju sve popularniji HDMI interfejs, po ugledu na ploče bazirane na AMD690G čipsetu.

Ipak, ono što će biti takođe veoma važno, kada je novi integrisani čipset kompanije Intel u pitanju, svakako je podrška za nove procesore izrađene upotrebom 45 nm proizvodnog procesa koji bi trebalo da se pojave u ranu jesen. Pored budućih, podržani su i postojeći procesori magistrale od 800, 1067 i 1333 MHz. Kako G965 ploče zvanično ne podržavaju magistralu od 1333 MHz koju koriste trenutno najbrži Intel-ovi desktop procesori, to je još jedna od prednosti G33. Da bismo proverili kako G33 čipset radi u praksi koristili smo Intel DG33BU matičnu ploču koju smo uporedili sa Intel DQ965GF pločom koja na sebi ima Q965 čipset sa ugrađenim Intel GMA 3000 grafičkim jezgrom. Obe ploče su međusobno dosta slične i reč je o klasičnim poslovnim mikroATX rešenjima kakva služe kao osnova miliona poslovnih brand računara. Intel DG33BU matična ploča ima na sebi novi Intel ICH9 južni most koji donosi podršku za SATA II hard diskove, a ukupno je na testiranu ploču moguće povezati do četiri ovakva uređaja. Pored toga, obezbeđena je i podrška za jedan ATA/ATAPI kanal (koji podržava dva uređaja) posredstvom dodatnog kontrolera. Pošto se u čipsetu nalazi integrisana grafika, ne čudi nas da se Intel odlučio da na testiranu ploču implementira hladnjak zaista velikih dimenzija. Naravno, nikakvih problema sa pregrevanjem nije bilo, mada se hladnjak na južnom mostu, koji je dosta manjih dimenzija, ipak osetno zagrevao. BIOS ploče je, naravno, lišen bilo kakvih opcija za overklok, kao što i dolikuje poslovnim rešenjima, a ploča sama prepoznaje koji tip procesora je ubačen u ležište i na osnovu toga podešava vrednosti magistrale. Mi smo ploču isprobali sa Pentium E2160, Core 2 Duo E6700 i Core 2 Duo E4400 procesorima i nismo imali nikakvih problema po pitanju kompatibilnosti niti sa automatskim prepoznavanjem procesora.

Pošto integrisana grafika koristi za svoje potrebe deo sistemske memorije, za brži rad bez mnogo „svopovanja“ na disk preporučujemo minimum jedan gigabajt radne memorije, a ukoliko se odlučite za Microsoft Windows Vista operativni sistem, ne bi bilo loše da razmislite i o 2 GB RAM-a, posebno, ako se ima u vidu da je memorije u poslednje vreme dosta pojeftinila. Kada već spominjemo Windows Vistu, napomenućemo i da novi čipset ima Vista Premium Ready sertifikat, što znači da Aero interfejs radi u potpunosti na grafičkom jezgru koje je integrisano u G33 Express čipset koji se nalazi na ploči sa testa.

U poređenju sa Q965 čipsetom i njegovom integrisanom grafikom, razlika po pitanju performansi nije prevelika – pre bi se moglo reći da je reč o evolutivnom napretku, nego o novom tehnološkom konceptu. Ipak, ako imate na umu nove procesore koji rade na magistrali od 1.333 megaherca, jedino će neka ovakva ploča da omogući njihov pravilan rad, pa se ista nameće kao sasvim logično rešenje, a cena će biti neznatno viša. Ploče koje stižu sa Intel-ovim logotipom već dugi niz godina predstavljaju sinonim pouzdanosti i stabilnosti, pa ukoliko sklapate ili kupujete računar za posao, mirne duše vam preporučujemo jednu ovakvu ploču kao njegovu osnovu.

Korisne adrese:

INTEL
http://www.intel.com

SLEDEĆI TEKST U PC #134
preview
EIZO Hi-Fi monitori
Branko Maksimović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter