GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #134 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
EIZO Hi-Fi monitori
Branko Maksimović
Iako se skraćenica Hi-Fi uglavnom primenjuje kao sinonim za audio komponente više klase, mi bismo je ovoga puta upotrebili za klasifikaciju monitora kod nas pomalo zaboravljenog japanskog proizvođača EIZO.
- PC #134 (Jun 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

EIZO Hi-Fi monitori

Skraćenica Hi-Fi potiče od engleske sintagme High Fidelity, što u prevodu znači visoka vernost, odnosno tačnost. Iako se uglavnom primenjuje kao sinonim za audio komponente više klase, mi bismo je ovoga puta upotrebili za klasifikaciju monitora japanskog proizvođača EIZO. Njihovi monitori poznati su nam još iz vremena vladavine CRT teškaša, kada su Trinitron i slične tehnologije bile osnova monitora za profesionalnu primenu. Kao što ni ranije samo prisustvo neke tehnologije nije garantovalo obavezno i najviši kvalitet, tako ni danas nije neophodno da TFT monitor poseduje najbolji i najnoviji panel od tečnih kristala kako bi bio pogodan za korisnike kojima je, iz profesionalnih razloga, neophodan što bolji i verniji prikaz.

Kompanija EIZO proizvodi svoje monitore isključivo u jednoj fabrici u Japanu, a svi modeli mogu se podeliti u dve poluprofi (FlexScan, FlexScan Touch) i dve serije namenjene isključivo za profesionalnu upotrebu (ColorEdge i RadiForce). Dok prva pro serija obuhvata modele koji su namenjeni za rad u zahtevnim grafičkim okruženjima, koja podrazumevaju obaveznu kalibraciju, RadiForce monitori se koriste u medicini. Neki od njih, koje smo videli na CeBIT-u, na dijagonali od oko 20 inča prikazuju sliku u rezoluciji od oko 4 x 3 hiljade piksela, dok se druga serija posebno kalibriše prema čulu vida budućeg kupca (naravno, uz obavezan očni pregled). Nadamo se da vam je sada jasno da se radi ne o Rolls-Royce već o Space Shuttle klasi.

EIZO monitori nisu lepi, niti je za finiš upotrebljen neki posebno atraktivan materijal. Čak ni letimičan pogled na neke od karakteristika neće oduševiti slučajnog posmatrača. Model ColorEdge CG211 je monitor dijagonale 21,3 inča, sa radnom rezolucijom od 1600×1200 piksela. Kontrast koji postiže je 500:1, uz osvetljenje od maksimalno 225 kandela, a vidljivi uglovi su 170 stepeni po obe ose. IPS panel ima maksimalan odziv tečnih kristala od 30 milisekundi, jer monitor ne poseduje overdrive tehniku, koja inače narušava vernost prikaza.

Za svaki ColorEdge monitor iz CG serije gamma se posebno podešava, merenjem osvetljenosti svakog od RGB kanala na svim područjima slike. Zatim se dobijene vrednosti normalizuju i postavljaju na vrednost od 1,8, uz konsultovanje optimalnih kolornih vrednosti iz 12-bitne color look-up tabele. Zbog toga svaki primerak EIZO ColorEdge monitora prikazuje identične boje, što je jako bitno za, na primer, konzistentnost u radu nekog velikog dizajnerskog studija. CG211 spada u klasu WCG (Wide Color Gamut) monitora, pa pokriva i opseg sRGB prostora, kao i AdobeRGB i CoatedISO CMYK opseg, što zaista mali broj monitora može da postigne.

Za postizanje visoke, odnosno idealne uniformnosti, u EIZO-u su razvili ASIC (Application Specific Integrated Circuit) koji poseduje 12-bitni look-up table (LUT) sa širokom paletom od 4.081 nijanse sive, za računanje osvetljenosti svakog od RGB kanala posebno, uz 16-bitnu preciznost (svi ostali monitori rade uz 10-bitnu preciznost, bez LUT tabele). Ovo omogućava idealan prikaz sivih kanala, koji određuju osvetljenost piksela, odnosno veći broj detalja u tamnim ili svetlim područjima, što je problem koji ima svaki mainstream monitor. Uz sve to, EIZO uz monitor daje posebnu aplikaciju za detaljnu kalibraciju – ColorNavigator, koja radi sa posebnim kalorimetrom.

CG211 ima mogućnost podešavanja visine, dvostruki svivel i pivot, a u pakovanju stiže i hood tj. zaklon za ekran, koji površinu štiti od okolnih odsjaja. Unutar OSD-a nalazi se ogroman broj parametara, među kojima je podešavanje, recimo, hue i saturation vrednosti za svaki od šest kolornih kanala (R, G, B, C, M, Y), ali i za celokupnu sliku. Pored podešavanja oštrine, gamma vrednosti i pozadinskog osvetljenja, monitor poseduje i mogućnost podešavanja temperature boja od 5.000 do 10.000 Kelvina. Uniformnost je, naravno, fenomenalna, bez ikakvih daljih podešavanja, dok je slika prilično umerena – ni kontrast, ni pozadinsko osvetljenje ne vrište. Prikaz gradijenta je savršen, a uglovi su, naravno, beskonačni. Za odziv nemamo komentar, jer nam je bilo glupo da se na ovakvom monitoru igramo. Od konektora, ColorEdge CG211 ima dva DVI ulaza i USB hub.

FlexScan S1721 je monitor niže klase, koji je dovoljno dobar za rad u CAD okruženju, pod uslovom da vam nije potrebna rezolucija veća od 1280×1024. To je kvalitetan PVA monitor visokog kontrasta (1500:1), koji se može uporediti sa Samsung-om 771P, odnosno, zbog nedostatka tehnologija za ubrzavanje piksela, sa modelom SyncMaster 173P. Kontrast nije prenaglašen ni na vrednostima od oko 90%, a možemo reći da je veoma intenzivan. Pozadinsko osvetljenje je sjajno izvedeno i grešaka na testu crne boje nema. I kada je reprodukcija boja u pitanju, takođe možemo reći da se radi o najboljem monitoru koji smo skoro testirali.

FlexScan S1721 je odličan izbor za zahtevne grafičke korisnike, kojima nije potrebna visoka rezolucija, već najpre ujednačen kolorit, prirodne boje i dobar dinamički opseg osvetljenja. ColorEdge CG211 je tu samo za nekolicinu pravih profesionalaca, kojima će se investicija od 2.000 i kusur evra brzo isplatiti.

Korisne adrese:

Megaphoto
Beograd
tel: 011/2184-179

SLEDEĆI TEKST U PC #134
preview
Radeon u AMD-u
Delimir Tasić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter