GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #135 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Konica Minolta bizhub C252
Nebojša Rašković
Bizhub linija fotokopir uređaja broji mnogo članova i predstavlja sam vrh ponude ovakvih mašina kod nas. Šta donosi model C252?
- PC #135 (Jul/Avgust 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Konica Minolta bizhub C252

Konica Minolta je nedavno u Kristalnoj dvorani hotela Hyatt Regency promovisala svoj proizvodni program u boji. Pod sloganom „Ja imam svoju boju, a ti?“ proizvođač je, pored detaljnog izlaganja mogućnosti koje nude njihovi proizvodi, fokus stavio i na značaj boja u našim životima. Posebno interesovanje privukla je bizhub linija fotokopirnih uređaja, čija porodica broji mnogo članova i predstavlja sam vrh ponude ovakvih mašina kod nas. Mi smo imali priliku da se detaljno upoznamo sa jednim od njih.

Model C252 odlikuje mogućnost kopiranja ili ispisa do 25 strana A4 formata u minutu, kako za monohromatsku tako i za kolor produkciju. Kompletan proces dobijanja otiska zasnovan je na electrostatic laser tehnologiji, koja u znatnoj meri podiže kvalitet same kopije. Iz stanja potpunog mirovanja uređaj se budi za otprilike 110 sekundi, nakon čega mu je potrebno nešto više od 11 sekundi za realizovanje prve kopije ili ispisa u koloru. Kod crno-belog otiska ovo vreme je nešto kraće. U režimu kopiranja uređaj operiše rezolucijom od 600×600 dpi, što je sasvim dovoljno za većinu potreba koje iziskuje savremeno kancelarijsko okruženje. Prisutna je i opcija autozuma, sa rasponom uvećanja od 25 do 400 % iz koraka od po 0,1%, kao i veliki broj modova (Poster Mode, Digital Art...) namenjenih postizanju što efektnijih kopija.

Našu pažnju je ipak najviše privukao ADF (automatic document feeder) koji može da primi do 100 listova. Ceo postupak funkcioniše tako što se željeni dokumenti postave u gornji deo sklopa i graničnicima reguliše njihova širina, nakon čega se zada odgovarajuća komanda za kopiranje. Dokument automatski biva uvučen, za par sekundi skeniran i njegov otisak izbačen u jednu od standardnih izlaznih fioka. Potom isti biva vraćen u donji deo mehanizma za automatsko kopiranje. Kvalitet dobijenih kopija je vrhunski.

Najznačajniji deo jedne ovako složene kopir mašine svakako čini ugrađeni printer. On ima mogućnost štampanja u koloru i u tu svrhu koristi četiri odvojena Simitri tonera (CMYK). Prisustvo duplex opcije se podrazumeva. Broj odštampanih stranica u minutu praktično je jednak broju kopija. Određena odstupanja javljaju se samo u slučaju štampanja na većim formatima (maksimalno do A3+), kada dolazi do znatnog pada broja dobijenih otisaka (svega 13 stranica u minutu).

Za komunikacija se koristi PCL 6c (PCL 5c + XL) ili PostScript 3, dok je maksimalna rezolucija koju postiže 1800×600 dpi. Štampa na papiru gramature između 60 i 256 g/m2. Izuzetno veliki obim štampe (40.000 strana mesečno) iziskivao je rešenje sa više ulaznih fioka. U osnovnoj postavci C252 dolazi sa dve fioke kapaciteta od po 850 listova, koje se po potrebi mogu nadograditi sa maksimalno još dve, čime se duplira ukupni kapacitet. Standardne su dve izlazne fioke, a u slučaju većih zahteva opciono je moguće dodati još najviše tri. One su duplo manjeg kapaciteta. Za proveru popunjenosti karaktera koristili smo naše standardne mikrotestove, koji su pokazali da su i mali fontovi (2 pt, 2,5 pt i 3 pt) dobro zasićeni i u potpunosti čitljivi. Kolor otisci su takođe za svaku pohvalu. Prelazi su blagi, nema deformacija boja, ni gubljenja elemenata na test slikama.

Skener bizhub C252 kopir uređaja predstavlja solidno rešenje, a odlikuju ga pristojna rezolucija skeniranja i nešto veća brzina odziva. Reč je o takozvanom flatbed skeneru koji, između ostalog, omogućava jednostavno kopiranje stranica knjiga. Pri kopiranju iz ADF-a skener postaje munjevit, što za rezultat ima neznatno veći broj kopija u minutu. Omogućeno je konvertovanje skeniranog materijala direktno u PDF format, a ukoliko poželite da sačuvate određene skenove, na raspolaganju vam stoji čitavih 2100 destinacija. Opcioni faks modul poseduje G3 sposobnosti, a brzina modema je 33,6 kbps, što bi za krajnji rezultat trebalo da ima slanje faksa u trajanju od 3 sekunde za stranicu veličine A4 formata. U našim uslovima to će ostati u domenu teorije, jer su rezultati koje smo dobili oko 30 sekundi za gradski i 56 sekundi za međugradski saobraćaj. Ovako loši rezultati posledica su zastarelih centrala i celokupne infrastrukture. Potrebama faks jedinice dodeljeno je 128 MB memorije.

Da bi ovaj gorostas (650×755×771 mm) pokazao svoje prave brzinske domete, u njemu kuca srce PowerPC 750FX procesora koji radi na taktu od 466 MHz. Celokupna mašina poseduje 1024 MB sistemske memorije i – verovali ili ne – hard disk od 40 GB! Ne smemo zaboraviti ni kontrolni panel, koji je jedan od najbolje organizovanih. Krase ga veliki touch screen displej i mogućnost nagiba po horizontali.

Broj tastera je sveden na minimum, a ugrađeni softver funkcioniše besprekorno. Konica Minolta bizhub C252 je potpuno samostalan, ali ako ipak poželite da ga povežete sa kompjuterom, prepoznaće Microsoft Windows, Linux i Macintosh operativni sistem. Interakcija sa računarom omogućena je putem USB 2.0 veze, a za slučaj da je potrebno uređaj deliti preko mreže postoji ugrađen Ethernet kontroler.

Na kraju, dolazimo i do najbitnijeg dela, a to je cena jedne ovakve mašine, za koju teško možemo očekivati da bude niska. Iz našeg opisa je jasno da C252 predstavlja high-end proizvod koji po svojim izuzetnim karakteristikama trenutno nema adekvatnog konkurenta na tržištu i definitivno predstavlja najbolji izbor u svojoj klasi. Ako imamo u vidu šta sve nudi i kakve smo rezultate postigli tokom testiranja, sasvim je jasno zašto bizhub C252 zaslužuje sve naše preporuke.

Korisne adrese:

Konica Minolta
http://www.konicaminolta.co.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #135
preview
CoolerMaster AquaGate
Branko Maksimović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter