GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #136 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Jahači svete ruže
Voja Gašić
Intel po ustaljenom režimu izbacuje na tržište nova procesorska i platformska rešenja - konačno smo bili u prilici da probamo novi Centrino, Santa Rosa platformu na FSC Amilo Pi2515 i Asus G2S računarima.
- PC #136 (Septembar 2007)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

Jahači svete ruže

Asus G1S

Iako su se nove desktop (P35) i mobilne (965) platforme pojavile gotovo u isto vreme, već smo uspeli dosta dobro da pretresemo novu generaciju 35/33 ploča u sprezi sa Core 2 procesorima, pa čak i sa DDR3 memorijom. Zaključili smo da sledeći potez pripada proizvođačima memorijskih modula – granice koju postavlja DDR2 su praktično dostignute, mada je ekonomski gledano DDR2 još uvek isplativiji, a lična iskustva sa ovim platformama su veoma pozitivna.

Većina korisnika će se pri izboru procesora s pravom odlučiti za Conroe jezgro koje nudi dosta širok izbor Core 2 Duo modela. U opremanju kućne mreže, međutim, nekako mi se zalomilo da u novoj generaciji Intel procesora potpuno zaobiđem Conroe mainstream. Takozvana budžetska ili detinja konfiguracija tako ima Allendale jezgro (Pentium Dual Core E2140), uz konstataciju da nismo ni izdaleka očekivali tako živahan rad od procesora koji košta oko 60 evra – prijatno iznenađenje koje zaslužuje sve preporuke u niskobudžetnom segmentu za konfiguracije. Sa druge strane, Kentsfield u Core 2 Quad (Q6600) varijanti i u sprezi sa P35 pločom, i dalje nadmašuje potrebe gorepotpisanog (a ipak naprednog) korisnika. Nešto bolje (ili bar štedljivije), možemo očekivati tek sa Wolfdale i Yorkfield jezgrima koja će biti izrađena u 45 nm tehnici.

Korak po korak...

Intel je većinu snaga koncentrisao na mobilne platforme i procesore, dok se novotarije na desktop sceni pojavljuju prve iz praktičnih razloga. Tako je čitava mikroarhitektura nastala na iskustvima i na osnovu Pentium M procesora i, blago rečeno, potpuno promenila koncepciju i mobilnih i desktop uređaja. Tako su na mobilnim platformama aktuelni procesori sa Merom jezgrom u 65 nm tehnici, ali u čak tri varijante: standardnoj, LV (low voltage) i ULV (ultra low voltage). Iste varijante očekuju nas i u 45 nm generaciji jezgra nazvanoj Penryn.

Merom ili Penryn (po izboru) je jedna od obaveznih komponenti ovogodišnje revizije Intel‑ove mobilne platforme razvijene pod šifrom Santa Rosa. Ne, nije po sredi namera Intel‑a da razbije „tolkinovski milje“ templarskim legendama – svi nazivi koje Intel voli da upotrebljava su geografski pojmovi, uglavnom iz Kalifornije i okoline. Po izlasku na tržište, ovi nazivi se menjaju u prepoznatljive Intel‑ove „brendove“, pa i ova generacija mobilnih platformi noci naziv Centrino. Prethodna Napa platforma javljala se u dve varijante: Centrino i Centrino Duo, pa postoji malo preklapanje. Osnovna varijanta Santa Rosa platforme naziva se opet Centrino Duo, a ako je primenjena i Intel‑ova napredna sigurnosna i kontrolna logika predstavljena sa vPro tehnologijom, naziv je Centrino Pro. Razliku ćete ipak lako uočiti jer je reč Centrino sada ispisana krupnijim slovima boje ciklame (bila je crna).

Ima li suštinskih razlika? Svakako ih ima dosta, ali zato ima i nedoumica nastalih uglavnom bez Intel‑ove krivice, pa se već za kraj godine sprema revizija ove platforme pod nazivom Santa Rosa Refresh. Kao i do sada, Intel se trudi da pod „platformom“ obuhvati što više obaveznih elemenata sopstvene proizvodnje, pa krenimo redom sa pregledom novotarija „svete ruže“.

Pored nekog od pomenutih procesora, ključnu ulogu igra čipset, a u ovom slučaju to je Mobile 965 Express (pod šifrovanim imenom Crestline). Ovaj čipset ima ICH8M južni most, a severni most sa procesorom komunicira na 800 MT/s uz novotariju da je FSB sada ima Dynamic Front Side Bus Switching koji u trenucima malog opterećenja može da smanji brzinu (i potrošnju struje). Čipset inače, kao i Napa platforma može da opslužuje DDR2‑533 i DDR2‑667 SODIM memoriju, dok se podrška za DDR3‑800 očekuje tek sa sledećom (Montevina) platformom tokom 2008. godine. Čipset takođe predviđa obaveznu upotrebu EFI firmvera koji definitivno zamenjuje dotrajali BIOS. Extensible Firmware Interface ukida mnoga ograničenja BIOS‑a, a osnovna uloga mu je (kao što i ime govori), laka nadogradnja firmvera za podršku novim uređajima i uređajima koji će se tek pojaviti.

Opciona je upotreba NAND memorije kao „ubrzivača“ sistema. Ova tehnologija svetlo dana ugledala u Vista operativnom sistemu u obliku Ready Boost (ubrzanje flash karticom koje smo videli i osetili njegove prednosti) i Ready Drive (hard diskovi u koje je već ugrađena NAND memorija kao keš), a Intel pod nazivom Intel Turbo Memory takođe predviđa upotrebu NAND memorije kao dela sistema koji će keširati češće upotrebljavane fajlove. Iako je podrška ugrađena u Santa Rosa platformu, upotreba NAND memorije biće obavezna tek u sledećoj inkarnaciji Centrino platforme (Montevina).

Soko zove Orla

Asus G2S

Ako su prethodne komponente novog Centrino sistema manje‑više definisane, sada dolazimo na nešto klizaviji teren komunikacija. Jedno je jasno – obavezna je upotreba Intel Wireless WiFi Link 4965AGN (a/b/g/draft‑n) mini‑PCIe Wi‑Fi adaptera (šifrovano Kedron). Već ovde postoji mala nejasnoća. Ne oko toga koji ćete bežični adapter upotrebiti, jer ako upotrebite neki drugi, vaš računar neće imati Centrino sertifikaciju, već oko toga da li imate 802.11n standard ili ne pošto se radi o nacrtu standarda. Pretpostavljamo da Intel ipak ima neke bolje pretpostavke oko toga šta će biti definitivno usvojeno kao standard, a generalno gledano, n standard treba da obezbedi oko dva puta veću zonu pokrivanja i dovoljan propusni opseg za audio i video striming.

U početku, bilo je zamišljeno da ovaj čipset obuhvati podršku za WWAN preko HDSPA (3,5 G) protokola, ali su i Intel i Nokia odustali od nemere da sarađuju na ovom projektu zbog sumnjive isplativosti koju bi ova podrška donela korisnicima. Činjenica je, naime, da zbog dosta visokih cena ima malo korisnika ovakvih servisa. Takođe, odložena je i prvobitno najavljena podrška za WiMax (802.16), mada iz Intel‑a najavljuju da bi ona ipak mogla da dođe do kraja godine sa osveženjem Santa Rosa platforme. Bilo kako bilo, značajniji komunikacioni prodori ipak su predviđeni za Montevina platformu, pa Intel paralelno razvija WiFi Link mini‑PCIe adapter (Shiloh), dodatnu WiMax karticu (Dana Point), kombinovani WiFi/WiMAX Link mini‑PCIe adapter (Echo Peak), pa čak i novi LAN adapter pod šifrom Boaz.

Najznačajniji dobitak od nove platfome može biti uvođenje dinamičkog ubrzanja i usporenja sistema pomoću Intel Dynamic Acceleration (IDA) sistema. U ovom navratu, Intel je puno pažnje posvetio tome da se smanji potrošnja u periodima kada sistem manje zahteva, pa i čipset može da se ubrza ili uspori, a procesori čak mogu da detektuju single‑threaded aplikacije i shodno tome čak potpuno „ugase“ jedno jezgro, a ubrzaju drugo i tako zadrže sličan termalni i potrošački profil tokom rada.

Druga značajna stavka je grafički podsistem koji nije obavezan, ali u varijanti koja je naznačena sa GMA X3100 donosi značajna poboljšanja. Najpre, Intel se odlučio da ne preuzme karakteristike grafičkog jezgra od desktop sistema 965G, već je malo poradio na tom problemu i unapredio mnoge stvari. Logika je u stvari vrlo jednostavna – bez obzira na sve upinjanje kompanija AMD i nVidia, Intel već godinama daleko prednjači na tržištu grafičkih procesora, a razlog su upravo integrisana rešenja koja su većini korisnika sasvim dovoljna. GMA X3100 ima osmoprocesorsku unified shader arhitekturu, podržava 4,0 vertex i pixel shader, hardverski podržava niz funkcija za dekodiranje videa kao što su VLC (variable‑length decoding), iDCT (inverzna diskretna kosinusna transformacija značajna za MPEG 1/2/4 dekodiranje) i naravno kompenzaciju pokreta (motion compensation) čak i u za HD sadržaje – istina samo u Microsoft‑ovoj VC‑1 varijanti (WMV9). Ipak, GMA X3100 je još uvek DX9 API kompatibilan, sledeća inkarnacija (GMA X3500) doneće nam i prve DX10 integrisane akceleratore.

Dva za primer

FSC Amilo Pi2515

Do nas su stigla dva računara bazirana na novoj platformi i oba su nas oduševila – svaki na svoj način, jer im je i koncepcija usmerena na korisnike različitih profila. Iako nas pravi prodori nove platforme tek očekuju u ultramobile segmentu, jer Santa Rosa podržava i ULV procesore, treba istaći veliku štedljivost FSC i Asus modela, uprkos znatno bržem radu svih podsistema nove platforme.

FSC Amilo Pi2515 izgleda prilično uobičajeno za Amilo seriju namenjenu pre svega kućnim korisnicima, o čemu svedoče tradicionalan dizajn i masa (2,8 kg). Na prvi pogled, uočićete nešto pedantnije detalje u odnosu na celu Amilo seriju, a to se pre svega odnosi na tastaturu koja je znatno ugodnija nego na modelima koje smo do sada viđali. Naravno, sve ovo važi dok ne uključite računar, jer ćete primetiti značajnu razliku u brzini odziva bez obzira čime se bavite.

Računar je opremljen Core 2 Duo T7100 procesorom i gigabajtom dvokanalne DDR2‑667 memorije. Disk je takođe veoma brzi WD kapaciteta 160 GB, a prava je šteta što je na računaru instaliran Vista Home Basic sistem, pa nismo mogli da proverimo da li, i u kojoj meri GMA X3100 i IDA unapređuju odziv u Aero interfejsu. Opšti utisak, međutim, odaje prilično veliki dobitak na brzini rada kod nove platforme, a najlepša karakteristika ovog modela je što je preporučena cena ispod 1.000 evra (sa operativnim sistemom). Od korisnih dodataka, tu je čitač SD kartica. Ekran računara je 15,4 inča sa rezolucijom 1280×800, uz mogućnost pogona dodatnog displeja do rezolucije 1600×1200, pa ako nemate velikih prohteva za igranjem, FSC Amilo Pi2515 predstavlja dobru kupovinu pouzdanog kućnog mobilnog računara.

Drugi računar spada u ezoteriju koju retko viđamo na našem tržištu, pa nam je tim draže da ga nismo propustili uprkos kratkom zadržavanju u Redakciji. Asus‑ova čuvena serija gaming notebook‑a G1 i G2 dobila je naslednike u obliku G1S i G2S modela. Oba modela su bazirana na Core 2 Duo procesorima, a razlikuju se samo po rezoluciji i dimenzijama ekrana, a na pregled smo dobili veći i jači G2S.

Krenimo od jedine mane koju smo pronašli ovom modelu – težak je 4,4 kilograma. Tačka. Ako se pomirite sa činjenicom da ne spada u previše mobilne primerke, onda ne postoji baš ni jedan razlog zbog koga ovakvu mašinu nebiste poželeli na vašem stolu. Core 2 Duo T7500 (2,2 GHz) u sprezi sa 2 GB DDR2 memorije i izuzetno brz Fujitsu disk od 200 GB daju živost celom sistemu. Da bi računar dobio gaming sufiks brine se GeForce 8600M GT kartica koja pogoni 17‑inčni ekran u rezoluciji 1920×1200. Ekran je sjajni, vrlo svetao, živih boja i odlične vidljivosti, a na vrhu ekrana je i 1,3 Mp Web kamera.

Dodataka ima na pretek, pa je tu čitač kartica, Bluetooth adapter, ugrađena analogno‑digitalna TV kartica sa Media Center daljinskim upravljačem, a na poklon ćete dobiti gejmerskog miša i ranac za prenošenje notebook‑a do gejmerske arene. Da ne bude baš sve savršeno, čini se da je rezolucija 1920×1200 ipak malo preterana za 8600 kada se igraju najzahtevnije igre, pa je u takvim slučajevima ugodnije igranje u nekoj od nižih (widescreen) rezolucija jer je odziv na komande brži. Zauzvrat, ova rezolucija pruža pravo uživanje u punim (progresive scan) HD sadržajima i G2S se po multimedijalnim karakteristikama može meriti sa najpažljivije sklopljenim desktop Media Center računarima. Čak je i zvuk više nego solidan, a ako želite još više, na raspolaganju vam je optički S/PDIF izlaz.

Ako na trenutak zaboravimo nešto veću težinu, ovaj računar bismo mogli okarakterisati kao sledeću generaciju kućnih računara. Sa svime što je ugrađeno, Asus G2S je i više nego desktop replacement jer, ruku na srce, ima daleko više mogućnosti i brzine nego većina desktop računara sa kojima se srećemo. Malecka prepreka širokoj rasprostranjenosti je cena od 1.949 evra (bez poreza od 8% i operativnog sistema), ali su prateći diskovi dobro pripremljeni pa je instalacija 64‑bitne Viste protekla u najboljem redu i bez ikakvih nejasnoća u Device Manager‑u. Bilo kako bilo, uprkos nešto većoj težini i ceni, u pitanju je zaista vrhunska tehnologija za koju su zaslužni Intel i Asus.

Korisne adrese:

Direct Link
http://www.dl.rs/gdekupiti/

Fujitsu Siemens
http://www.fujitsu-siemens.co.yu
Zebra

BIZIT 2022

300


Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

BIZIT 2021

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter