GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #136 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kutijice sa slikama
Milan Četić, Nebojša Rašković
Došlo je vreme da odštampate neke od stotina fotografija koje ste snimili u poslednjih nekoliko meseci? Naravno, na raspolaganju su vam brojne foto-radnje, ali najbolje fotografije će izgledati još bolje ako ih odštampate na foto inkjet štampaču. Uporedno smo testirali brojne modele koji se nude na našem tržištu.
- PC #136 (Septembar 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kutijice sa slikama

Među fotografima-amaterima vlada mišljenje da se klasičnim postupkom, u foto-radnji, dobijaju fotografije koje su bolje i dugovečnije od proizvoda inkjet štampača, ali nije tako, i to već nekoliko godina. Fotografije koje odštampate pomoću inkjet štampača su u svakom pogledu iznad klasičnih: oštrina je definitivno viša, ukupan broj boja koje je moguće odštampati je veći, a boje se duže očuvavaju - klasične fotografije brže blede kada su izložene svetlu, a i kada ih čuvate u albumu boje na njima će se za deceniju ili dve promeniti.

Visok kvalitet štampe, kao i praktičnost korišćenja fotoštampača i brzina sa kojom na njima možete da dobijete fotografije, glavni su razlozi za nabavku fotoštampača. Izbor na našem tržištu je vrlo dobar, ali treba znati nekoliko stvari. Pre svega, glavna karakteristika po kojoj ih razlikujemo od klasičnih inkjet-ova je mogućnost štampe direktno sa memorijskih kartica koje se koriste u digitalnim fotoaparatima ili pak direktnim povezivanjem sa aparatima.

Ponuda specijalizovanih fotoštampača namenjenih fotografima-amaterima se u poslednjih godinu-dve smanjila, prvenstveno zbog toga što se proizvođači sve više trude da ovom segmentu tržišta ponude all-in-one uređaje. Ipak, za ovaj test smo lako skupili sedam modela tri proizvođača koji prilično dobro reprezentuju ponudu na našem tržištu. Osim njih, tu su bila i četiri mini-štampača, koji predstavljalju posebnu kategoriju - radi se o prenosnim uređajima koji mogu da štampaju samo fotografije formata do 10*15 ili 13*18 cm; testirali smo ih posebno. Važno je napomenuti da se u ovoj kategoriji već dugo koristi i dye-sublimation tehnologija, ali smo ove printere ostavili za neku sledeću priliku.

Kada govorimo o trendovima koje je donela ova godina, na prvom mestu je tendencija svih proizvođača da kupcima jasno stave do znanja kako su snizili cenu otiska. Pokazalo se da je percepcija visoke cene otiska kod inkjet štampača i dalje najveća prepreka njihovoj masovnoj primeni radi štampanja fotografija. Naravno, pad cena uređaja, kao i sve veće brzine štampe takođe su konstantni pratioci žestoke borbe tri glavna konkurenta - Canon-a, Epson-a i HP-a.

Kako smo testirali

Iako se fotoštampači mogu koristiti i za klasičnu kancelarijsku štampu, ovoga puta smo se ograničili na njihovu primarnu funkciju - štampu fotografija. Za tu namenu smo pripremili dve fotografije - jedna je bila namenjena štampi iz kompjutera, a drugu smo snimili na SD karticu (jer je ovo ubedljivo najrasprostranjeniji format flash kartica) i štampali je direktno na štampaču, bez korišćenja računara.

Prvi parametar koji smo merili je brzina štampe. Pri tom smo na svakom štampaču prvu fotografiju štampali dva puta - prvi put sa default podešavanjima koja drajver podesi kada izaberemo štampu fotografija, a drugi put u najboljem mogućem kvalitetu, dok je štampa sa kartica podrazumevala onaj kvalitet koji sam štampač ima podešen kao optimalan. Prosečno vreme štampe bila je srednja vrednost između ova tri vremena, i na osnovu njega smo rangirali štampače po brzini - najbrži je dobio ocenu 10, najsporiji 5, a ostali su proporcionalno raspoređeni u ovom opsegu.

Slična metodologija primenjena je kod testiranja kvaliteta - ocenjivali smo kvalitet boja (najviše smo cenili kvalitet tonskih prelaza) i nivo zrnatosti (ocenama od 5 do 10), pa smo kao indeks kvaliteta uzeli srednju vrednost između te dve ocene. Od ostalih osobina, posmatrali smo lakoću korišćenja, koja se najbolje definiše brojem klikova na tastere štampača koji su potrebni da bi se odštampala željena fotografija.

Tajnost fotografija je teško proceniti, pa smo u tablicama samo naveli ono što tvrdi proizvođač. Sličan pristup primenili smo i kod cene otiska. Ako pogledate tekst pod nazivom "Mastilo za tuširanje", videćete da podaci o kapacitetu kertridža nisu previše precizni u realnim uslovima štampe, pa ih zato samo navodimo kao podatak. Na kraju, indeks kvaliteta štampe fotografija je uticao na konačnu ocenu štampača sa 50%, a indeksi brzine i lakoće rukovanja sa po 25%.

Za detaljan opis štampača, tabelu karakteristika i preporuke urednika (u kategoriji standardnih i portabl foto-štampača) pogledajte PC #136.

SLEDEĆI TEKST U PC #136
preview
Jugodata Đak 2007
Marko Herman



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter