GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #136 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Jugodata Đak 2007
Marko Herman
Uoči početka školske godine, Jugodata predstavlja novu konfiguraciju popularnih Đak računara, model 2007, usklađenu sa potrebama savremenih školaraca.
- PC #136 (Septembar 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Jugodata Đak 2007

Uoči početka školske godine, Jugodata predstavlja novu konfiguraciju popularnih Đak računara, model 2007, usklađenu sa potrebama školaraca

Računari kompanije Jugodata redovno se pojavljuju na stranicama časopisa „PC“. Ne tako davno pisali smo da su njihovi računari „uvek predstavljali odličnu vrednost za uloženi novac“ (PC #128), uverili smo se i da mogu da sastave kompletan a jeftin računar: „Jugodata je jedina poslala multimedijalnu mašinu, uklopivši u 199 evra (bez PDV‑a) verovatno najmanje zvučnike na našem tržištu“ (PC #126), ali i egzotične, skupe konfiguracije, poput one koju je naš autor okarakterisao rečima: „Ako mislite da ovakva konfiguracija predstavlja samo zanimljivost i temu za popunjavanje prostora u našem časopisu, iznenadiće vas informacija da je Jugodata ovaj sistem zapravo već prodala“ (PC #124). Kada se pogledaju navedeni opisi Jugodatinih računara, konfiguracija koju vam predstavljamo i nije (toliko) čudo.

U susret novoj školskoj godini, u Jugodati su pripremili konfiguraciju Đak 2007, namenjenu školarcima, ponajviše onima koji će za polazak u školu dobiti svoj prvi računar. Ovo je kategorija korisnika računara koji su veoma zahtevni, naročito kada na red dođe zabavnija upotreba kompjutera – igranje najnovijih hitova. Računar je zasnovan na Intel procesoru Celeron D 336 koji radi na 2,8 GHz i koji je utaknut u ECS matičnu ploču PF4 Extreme sa 915P čipsetom. Ova kombinacija obezbeđuje stabilan rad računara, a podržava DDR2 memoriju, poseduje PCI‑Express slot za grafičku karticu, SATA diskove i gigabitnu žičnu mrežu. Podršku radu ove osnove daje 512 MB DDR2 memorije, koja će biti dovoljna za većinu poslova u Office i aplikacijama za Internet, a neće se buniti ni kod pokretanja multimedijalnih sadržaja. Ipak, memorija je ovde usko grlo koje će usporiti računar kada se obavlja više zadataka istovremeno. Doplata za još 512 MB nije skupa i trebalo bi odmah razmisliti o tom koraku.

Jugodata se odlučila za Western Digital SATA2 hard disk kapaciteta 160 GB, koji će zadovoljiti potrebe školarca na duže staze, ako bude redovno snimao muziku i filmove pomoću Pioneer‑ovog 112D DVD‑RW uređaja. Grafičku karticu ugrađenu u Đak 2007 takođe potpisuje ECS, a u pitanju je model N7100GS, zasnovan na nVidia GeForce 7100 GS čipu sa analognim i TV izlazima i 128 MB memorije. Ova kartica će zadovoljiti potrebe školarca, a kako mu potrebe budu rasle (želja za igranjem najnovijih naslova) može se razmišljati i o nečem boljem. Unutrašnji sastav računara upotpunjuje standardni 56k fax/modem, a sve to se nalazi u lepom i kvalitetnom Jugodata Elegance crnom kućištu sa napajanjem od 380 vati.

Uz računar stižu miš i tastatura koje potpisuje Microsoft, što garantuje kvalitetan i pouzdan rad na duže staze, dok najmanje kvalitetan deo kompleta predstavljaju mali plastični zvučnici, koji će dobro poslužiti za reprodukciju sistemskih zvukova; za uživanje u muzici, filmovima i zvucima iz igara moraćete da potražite nešto kvalitetnije. Do kompletiranja standardnog spiska konfiguracije treba pomenuti veoma dobar Philips‑ov monitor 170S, dijagonale 17“ i prirodne rezolucije 1280×1024 piksela. Sasvim solidnog kontrasta (600:1) i osvetljenja (300 cd/m2), daće dobru sliku u svim oblastima primene, a vreme odziva od 8 ms će pokazati minimalne nedostatke pri brzim scenama u filmovima i igrama.

Na ovom mestu bi se zaustavila priča o većini standardnih konfiguracija na našem tržištu, ali u Jugodati su uvek bili inspirisani da daju nešto više. Tako je već uobičajeno da svi kupci njihovih računara dobiju besplatnu upotrebu Interneta. U ovom slučaju to je kartica za SezamPro vrednosti 330 dinara (15 sati dial‑up Interneta). Da bi osnovne potrebe budućih vlasnika ovog računara bile zadovoljene pobrinuće se Lexmark inkjet štampač Z715. Ovo je jednostavan model koji štampa do 16 crno‑belih i do 10 kolor strana u minutu. Jugodata uz sve navedeno daje i polisu Dunav osiguranja u slučaju krađe, požara, strujnog udara ili loma, u trajanju od 3 godine, a po tome je ova kompanija definitivno jedinstvena kod nas.

Najveće iznenađenje ostavili smo za kraj. Kompletan računar – konfiguracija sa monitorom, štampač i osiguranje – košta neverovatnih 35.555 dinara! Dakle, vrlo povoljno za računar koji će zadovoljiti potrebe većine korisnika i koji daje dobru osnovu za kasnije nadogradnje svih ključnih segmenata – procesora, memorije, grafičke kartice... Treba napomenuti da Đak 2007 dolazi bez operativnog sistema, odnosno sa FreeDOS‑om, pa ako želite (a naravno da ćete želeti) da radite u grafičkom okruženju, možete da odaberete neku od besplatnih GNU/Linux distribucija (npr. Ubuntu) ili doplatiti 79 evra za Windows XP Home ili 129 evra (u oba slučaja bez PDV‑a) za verziju Professional.

Korisne adrese:

Jugodata
Bulevar Kralja Aleksandra I 326
tel: 011/3087-007
http://www.jugodata.com

SLEDEĆI TEKST U PC #136
preview
CT Crypton televizori
Branko MaksimovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter