GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #136 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
CT Crypton televizori
Branko Maksimović
Visoka rezolucija polako osvaja i naše multimedijalne police, pa će HD ili barem HD Ready biti i vaš izbor ranije nego što ste se nadali. Crypton bi mogao da bude jedan od elemenata promene - jeftin televizor velike dijagonale.
- PC #136 (Septembar 2007)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

CT Crypton televizori

Pošto su lokalne novine potvrdile da je kriptonit pronađen u jednom od mnogobrojnih srpskih rudnika, te da je prema tome „Supermen iz Srbije“, nije veliko iznenađenje to što je najveći ovdašnji distributer krenuo u osvajanje svetskog tržišta LCD TV uređaja i druge audio‑video opreme. U svakoj šali ima i istine, pa su tako na naš test tokom leta stigla dva HD Ready televizora iz nove Crypton franšize, iza koje stoji ComTrade grupa. Istina, ovi televizori se ne proizvode niti sklapaju u našoj zemlji, ali kako je geografsko poreklo važno samo za vino, nikome ne smeta što se srpski brend iz segmenta potrošačke elektronike sklapa na Dalekom istoku. Sa nestrpljenjem smo dočekali da prvi primerci stignu u našu Redakciju...

Počnimo od većeg

Pošto je skromnost prepoznatljiva vrlina naših vrlih urednika, najpre smo otpakovali i testirali veći model, dijagonale 32 inča. Dizajnom nas nije oduševio, ali nikako ne možemo reći da je neugledan, niti da mu nešto fali. Kada se sa uređaja skinu postolja, smeštena sa strane, ispod dva stuba‑zvučnika, televizor možete okačiti na zid, za šta je priloženo nekoliko metalnih profila i šrafova, kao i uputstvo. Ako imate prilike, preporučujemo da ipak kupite postolje, kako biste mogli da mu promenite položaj (recimo ka dole, kada klinci sede u centru sobe i igraju PlayStation). Dakle, dizajn je mogao biti inventivniji, ali imajmo u vidu da je ovo tek prvi model – treba nešto ostaviti i za naredne. Kvalitet izrade kućišta nije lošiji od raznih poznatih uređaja koji koristi istu TFT matricu i imaju slične karakteristike, mada je daljinac mogao biti malo „kulturniji“; ne smeta nam toliko što je minijaturan, koliko umeju da zamaraju njegovi gumeni tasteri.

Crypton LCDTV 32701 poseduje dva vrlo brza i kvalitetna tjunera, što mu omogućava pravu „slika u slici“ funkcionalnost i odličan prikaz slike dobijene od domaćih kablovskih operatera. Pošto uređaj ima antenske, HDMI, komponentne, kompozitne, D‑Sub (VGA) i audio ulaze, lako je praviti kombinacije izvora koji će se prikazivati u svakoj od „slika“. Osim 16:9 i 4:3 prikaza, tu su i dva zoom moda, ali nedostaje pravi „pametni“ mod za optimizaciju prikaza PAL slike na široki aspekt. OSD meni neodoljivo podseća na Samsung‑ov i, naravno, na srpskom je, a vrlo je zgodno što su OSD tasteri smešteni sa gornje strane, jer su lako dostupni i odmah je jasno koja je njihova funkcija.

Televizor smo povezali sa računarom putem analognog izlaza i on je odmah bio pravilno prepoznat, a rezolucija podešena na 1360×768 piksela. Slika nas je ohrabrila, jer je TV vrlo upotrebljiv i kao monitor, pa je idealan za Home Multimedia PC. Kontrast (1200:1) je prenaglašen tek iza vrednosti 56, što je odlično, ako znamo da je maksimalna 63. Pozadinsko osvetljenje (500 cd/m2) je ravnomerno, a uniformnost skoro idealna. Vidljivi uglovi su veliki, u rangu sa najboljim PVA panelima desktop monitora, dok je reprodukcija finih prelaza na gradijentima prošla bez većih odstupanja, čak i na zelenom delu. „Duhove“ niti bilo kakva kašnjenja nismo uspeli da uočimo, bilo u igrama, bilo u HD filmovima. U specifikaciji CT navodi pun odziv od 8 milisekundi, što znači da bi po g‑t‑g (siva‑siva) merenju odziv mogao da iznosi oko 4 ms. U svakom slučaju, model LCDTV 32701 je idealan za uživanje u next gen igrama sa PlayStation 3 ili Xbox 360 konzole.

Uz skromniji budžet

Kada je „manji“ model u pitanju, moramo reći da je dosta dopadljiviji; zamerku možemo uputiti samo okviru oko ekrana. Poseduje sve audio i video konektore kao i veći brat. LCDTV 26805, podešen na istih 1360×768 piksela ima nešto niži kontrast, koji već na 60% ukupne vrednosti postaje blago, a na 70% žestoko prenaglašen. CT zbog toga i navodi da je kontrast niži (800:1). Pozadinsko osvetljenje (500 cd/m2) ne može da kompenzuje nizak upotrebljivi kontrast, pa će boje delovati neprirodno, jer će većina korisnika želeti da im slika bude kontrastnija, a boje jarke.

Testovi na računaru otkrivaju Ahilovu petu i kod vertikalnog ugla vidljivosti, koji je manji nego što bi trebalo da bude kod LCD televizora. Zato pozadinsko osvetljenje deluje neravnomerno (gornja polovina ekrana je svetlija), a uniformnost naizgled loša, pogotovo u uglovima. Kada se posmatra sa veće udaljenosti i pod pravim uglom ove mane nisu izražene. Boje su reprodukovane precizno, bez grešaka na gradijentu, ali ipak nešto manje ubedljivo u odnosu na model 32701. Uz to, čini se da je i odziv nešto lošiji, ali je ova xVA matrica generalno brza.

Po ceni od oko 530 evra, Crypton LCDTV 32701 je odlična kupovina – prikaz koji nudi je u ravni sa najboljim modelima koji koriste iste panele, a čija je jedina „prednost“ dinamički kontrast za koji uvek preporučujemo da ga deaktivirate. S obzirom na povoljnu cenu CT je sa „tridesetdvojkom“ pogodio u sam centar mete. LCDTV 26805 je spolja atraktivniji, ali ga možemo preporučiti samo ako je budžet limitiran na 400 evra.

Korisne adrese:

CT Computers
Vladimira Popovića 8, Beograd
tel: 011/2015-555

SLEDEĆI TEKST U PC #136
preview
Dug put do Media centra
Pavle PekovićZebra

BIZIT 2022

300


Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

BIZIT 2021

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter