GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #136 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Dug put do Media centra
Pavle Peković
Već godinama pišemo o računaru za dnevnu sobu, koji će zameniti gomilu multimedijalnih uređaja. Naročito otkako se pojavila Vista Home Premium, savršeno prilagođena kućnim primenama. Čim počnemo da sklapamo Media Center PC, pokaže se da teorija ponekad odstupa od prakse...
- PC #136 (Septembar 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Dug put do Media centra

Novi DVD/DivX plejeri su sjajna stvar – reprodukuju muziku, filmove u raznim formatima, jednostavni su za korišćenje i jeftini su. Povezao sam jedan takav na AV risiver, pa na televizor i sve je lepo radilo. Ali... i dalje na računaru moram da režem diskove sa muzikom i videom, čekam, čekam, a često me i mrzi to da radim. Lepa stvar je što moj plejer ima i USB priključak, pa ne moram uvek da trošim CD ili DVD diskove, već mogu da kopiram na USB stick. Ali, pokazalo se da sam lenj i za toliko, a u razgovorima s prijateljima sam ustanovio da je i većina njih lenja barem koliko i ja, pa mi je malo lakše...

Kompjuter za ceo stan

Sve češće gledam video i slušam muziku na samom kompjuteru. Onda sam pomislio da bi bilo dobro da povežem kompjuter na televizor i pojačalo. Nije to poseban problem, osim što mi je kompjuter fizički prilično daleko od TV‑a i muzike, pa su mi bili potrebni dugi kablovi, koji se razvlače po sobi i prave haos. Uz to, opet treba sve to podešavati na kompjuteru, pa onda zazvoni telefon a ja nemam daljinski nego idem do kompjutera da pritisnem pauzu... Pa onda Ona hoće da proveri e‑mail dok ja gledam film... ili obrnuto. Najzad zaključim da ni to nije rešenje.

Pravo rešenje je uređaj posvećen samo tom „poslu“, koji ima daljinski upravljač i sve funkcije koje su potrebne da se bez muke i žongliranja dođe do muzike, filmova ili drugog multimedijalnog sadržaja. Vidim, Microsoft je napravio XP Media Center Edition, a sad je tu i Vista koja ima Media Center – to bi moglo biti rešenje. Dakle, kupiću računar koji će služiti isključivo za skladištenje i reprodukciju muzike i videa. Zgodno bi bilo da ima DVD pisač te da je povezan u mrežu, da bih mogao da kopiram sadržaje sa kućno‑poslovnog računara ili direktno preko Interneta (YouTube, Google klipovi...)

Posle malo surfovanja po sajtovima računarskih prodavnica i stanju gotovine na računu zaključio sam da mi je potreban veliki hard disk za skladištenje svega i svačega, prosečan procesor (i najslabiji je dovoljan za reprodukciju videa i muzike), prosečna grafička kartica na kojoj će raditi Vista Aero, gigabajt memorija i pouzdana matična ploča. U prodavnici sam odabrao lepo desktop kućište, koje neće previše odskakati od ostale audio/video opreme na polici. Uzeo sam i dobro napajanje sa tihim ventilatorom, jer poslednje što želim jeste bučan računar koji je uključen 24 sata dnevno. Da bih u isto kućište ugradio što više funkcija, dodao sam TV karticu, kako bih mogao i da snimam emisije i da koristim Time Shift opciju. Video sam da Vista Media Center ima lep interfejs i da podržava rad sa TV karticama za sve one funkcije koje su meni potrebne. Zvučalo je vrlo dobro – jednim računarom ću zameniti DVD plejer, video rikorder i osloboditi kućni računar za posao...

Uz računar kupih Vistu Home Premium, koja ima Media Center softver. Kupih i All‑in‑Wonder ATI grafičku karticu, jer sam na njihovoj Web stranici video da postoje drajveri za Vistu, a ona u sebi ima i TV tjuner, kao i daljinski upravljač, tako da sam rešio sve probleme. Barem sam tako mislio.

Početak (ni)je težak

Računar je bez problema proradio, a instalacija Viste je prošla bezbolno. Startujem Media Center – lepo izgleda. Stavim DVD film u drajv, pokrenem ga i sve radi savršeno. Za razne AVI i MPEG filmove ću morati da instaliram kodeke, pošto oni koje sam koristio na XP‑u ne rade. Pronađem na Internetu Vista Codec Pack, gomilu ujedinjenih kodeka koji će se snaći sa većinom video zapisa. Nažalost, paket ne radi kako treba – namenjen je 32‑bitnoj, a ne za 64‑bitnoj verziji operativnog sistema. Srećom, ubrzo sam našao rešenje – trebalo je odraditi neku dodatnu instalaciju i sve je proradilo.

Povezao sam računar u mrežu, podesio ga, kopirao nešto muzike i video zapisa na disk i pustio Media Player da ubaci sve to u Library. Dok Media Player radi, pogledao sam šta se može naći od besplatnih antivirus programa za Vistu 64‑bit. Nađoh Avast i AVG free. Sreći nema kraja.

Vreme je pokazalo da sve ipak nije tako savršeno. Primetio sam da je računar bučan i da je u večernjoj tišini to zujanje neprijatno. A kupio sam, kao, napajanje sa bešumnim ventilatorom... Buka je poticala od ventilatora na procesoru što sam rešio posle par dana, iako je bilo jednostavno. Tačno je da postoje brojni modeli tihih ventilatora i hladnjaka za procesor, ali je većina njih glomazna, što se ne slaže sa mojim desktop kućištem kod koga tačno iznad procesora postoji jedna šipka, pa većina hladnjaka/ventilatora jednostavno ne može da stane. Najzad nađoh odgovarajući, koji je smanjio buku – računar se u potpunoj večernjoj tišini i dalje čuje, ali mi to više ne smeta (čovek se na sve navikne). Mogao sam, istina, da kupim i grafičku karticu sa pasivnim hladnjakom umesto sa ventilatorom, ali ko bi se odmah svega setio?

Muke sa televizijom

Ostalo je još da konfigurišem TV kanale i da vidim zašto daljinski upravljač ne radi – Media Center stalno prijavljuje kako nije našao odgovarajući hardver. Pogledam u Device manager‑u – zaista nema TV tjunera, a ne se pominje ni Remote controler. Na instalacionom disku postoje drajveri za Vistu, ali su oni izgleda samo za grafičku karticu a ne i za TV tjuner i daljinski upravljač. Odem na ati.amd.com, gde lepo piše kako moja X600 Pro kartica ima drajver za Vistu ali da nije napravljen softver/drajver za TV tjuner, kao ni za daljinski upravljač. Pronađem na Internetu nekakvo rešenje za daljinski upravljač, sa instalacijom XP MCE drajvera uz neki trik, ali sve to radi nestabilno i nepouzdano. Uz to, komande na ATI daljinskom upravljaču nisu baš u skladu sa konceptom rada Media Center‑a.

Ne mogu da verujem da ozbiljna firma kao što je ATI / AMD, može sebi da dopusti da nema drajver za Vistu. Čitam na Internetu da je razlog tome to što je Microsoft u Visti zbog bezbednosti onemogućio neku komunikaciju servisa i drajvera, pa se ATI pravda problemima koje je Microsoft doneo, a Microsoft opet pokazuje da i neki drugi imaju isti problem ali, eto, imaju drajvere. Mene kao korisnika nije briga ko je tu kriv a ko nije i konstatujem ogroman minus i za ATI i za Microsoft.

Nema druge nego da kupim odvojenu TV kartu koja ima drajvere za Vistu. Video sam da ih ima jeftinih, a meni nisu potrebne nikakve napredne opcije, tipa „slika u slici“, dva tjunera i slično. Kupih jeftinu KWorld karticu na kojoj je stajala nalepnica na kojoj piše Vista. Ubodem karticu, instaliram drajver i sve prođe bez problema, ali je sreća kratko trajala: Media Center i dalje poručuje da ne može da nađe potreban hardver. Odem na Internet i pročitam da nije dovoljno da TV kartica ima drajver za Vistu da bi je Media Center softver prepoznao – kartica treba da ima hardversku MPEG 2 kompresiju.

Vratim postojeću karticu i tragam dalje... Ima jedna KWorld TV kartica koja je dosta skuplja i na kojoj pored Vista nalepnice, piše i MPEG 2 encoding. Nažalost, to ne znači hardversku nego softversku kompresiju. Pomislim da tako i moj automobil ima MPEG 2 encoding! ’Ajmo ponovo na Internet, da vidimo koje to kartice „priznaje“ Media Center. Jedva pronađoh nekakvu listu kartica i krenuh da okrećem telefone, ali niko nema nijednu karticu sa liste. Konačno pronađoh Leadtek PVR2000 – na Internetu piše da radi bez problema, i to na raznim mesima. Pogledam i sajt proizvođača – na strani posvećenoj proizvodu piše da je kartica kompatibilna sa XP MCE‑om, a pored toga stoji i Vista ikona.

Kako sam samo bio brzoplet što nisam kliknuo da uvećam jednu malu tabelu... Kupih karticu, drajveri se instaliraše bez problema, kao i odgovarajući softver. Daljinski u tom njihovom softveru radi, vide se TV kanali. Startujem Media Center i sledi šok u vidu već puno puta viđene poruke: ne može da pronađe odgovarajući hardver. Pogledam opet na Internetu: piše lepo tačna oznaka i da sve radi sa Vista Media Center‑om. Reinstaliram drajvere – isto. Odem na Web stranicu proizvođača i kliknem da uvećam nekakvu tabelu. Iznenađenje: radi sa Vistom, ali isključivo 32‑bitnom verzijom. Neverovatno! Ne mogu da verujem koliko prozvođači hardvera mogu da budu neozbiljni i da stave veliku sliku sa znakom Viste bez ikakve ograde da je reč samo o 32‑bit verziji. Čak i da imam 32‑bitnu Vistu, TV tjuner bi radio u Media Center‑u ali daljinski upravljač ne bi, jer, eto, nisu još to napravili.

Kad se sve sabere...

Opet konsultujem Internet i vidim da neki ljudi pričaju kako instaliraju čas 64‑bitnu verziju Viste, čas 32‑bitnu. Okrenem Microsoft‑ovu tehničku podršku, da postavim logično pitanje: da li mogu da deinstaliram 64‑bit verziju, instaliram 32‑bit i da koristim istu licencu? Ne može, pošto imam OEM Vistu; da sam kupio retail verziju, onda bih mogao. I šta sad? Kupim 64‑bitnu Vistu, naiđem na gomilu problema sa drajverima i na veliki broj programa koji ne radi kako treba i ne može ništa da uradi osim da ponovo platim ono što sam već platio. Što je najgore, kupio sam OEM Vistu uz računar, ako bih sad hteo da zamenim verziju zato što mi ne odgovara, ne bih mogao ponovo da kupim OEM, već bih morao da kupim retail verziju, koja je dosta skuplja. Ili da kupim novi računar. A da podsetim, ja sam Vistu već platio. Vrlo logično.

Zamenio sam TV karticu i uzeo novu, koja radi na 64‑bitnoj Visti, kao i odgovarajući daljinski. Sada sve radi kako treba, ali uz nepredviđene troškove i mnogo potrošenog vremena. Tako mi i treba kad među prvima hoću da koristim novi operativni sistem i nove tehnologije! Ostalima savetujem da širom otvore oči i da se na Internetu detaljno informišu o hardveru i softveru pre nego što ga kupe. Nažalost, neće svako uspeti da se snađe u šumi često protivrečnih informacija i saveta...

Ipak, avantura se isplatila – imati jedan uređaj koji rešava sve audio/video zadatke predstavlja veliki korak unapred. Sve je na jednom mestu, a do svih multimedijalnih zapisa se dolazi kroz jedinstven interfejs. Koristi se jedan daljinski upravljač ili bežični miš – kako ko voli. Konačno, transfer sadržaja je lak i jednostavan. Jedino mi se ne dopada što sada provodim više vremena u kući...

SLEDEĆI TEKST U PC #136
preview
Sinergija 2007
Dejan Ristanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter