GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #139 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Četrdeset za po kući
Filip Majkić, Miloš Stamenković
Decembarske čarolije mnogo ranije stižu u "PC" - i ove godine, prihvatili smo, testirali, slikali i ocenili 40 računara iz 13 firmi. Svaka od njih vas čeka u novogodišnje dekorisanoj računarskoj prodavnici, ali samo jednu od njih ćete poneti kući...
- PC #139 (Decembar 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Četrdeset za po kući

Desk Ultimate Gaming System

Punih deset godina je prošlo od prvog uporednog prikaza konfiguracija u našem časopisu. U međuvremenu je tehnologija munjevito napredovala, a ni mi nismo baš stajali u mestu. Razvoj, kao i uvek, diktiraju potrebe tržišta - nakon devedesetih godina, kada su se za računare interesovali gotovo isključivo entuzijasti, novi milenijum se okrenuo prema širim slojevima, pojavile su se nove primene i računar se uselio u brojne stanove.

U skladu sa takvim trendovima, evoluirali su kriterijumi kojima smo se vodili u našim prikazima. Danas se stavljamo u kožu prosečnog korisnika koji nema vremena za igrarije i mukotrpna podešavanja, eksperimentisanje sa drajverima i BIOS-om, ukoliko uopšte i zna šta te reči znače. Legalan softver je postao bitan - ne može se ići mimo sveta. U skladu s tim, od domaćih firmi smo tražili da nam isporuče gotove konfiguracije spremne za upotrebu, sa kompletom periferijske opreme, instaliranim i podešenim operativnim sistemom. U cenu konfiguracije je obavezno ulazio preporučeni monitor, pošto smo želeli da potencijalnim kupcima jasno stavimo do znanja kolika će biti cena kompletnog paketa.

Bel E6550

U odnosu na prošlu godinu, stanje se primetno poboljšalo i kada su u pitanju podrška i dostupnost. Otvoren je veći broj prodajnih mesta, firme sa sedištem u Beogradu su počele da isporučuju računare u druge gradove, ali i da otvaraju lokalne prodavnice, što je nateralo i firme iz unutrašnjosti da se snize cene i poboljšaju komunikaciju sa kupcima. Razgranatu mrežu prodavnica prati i razvoj servisnih usluga, mogućnost kupovine na kredit, pri čemu treba imati u vidu da su određene stvari još uvek u fazi uhodavanja. Najzad, tokom 2007. godine potpisano je nekoliko značajnih distributerskih ugovora između domaćih firmi i velikih svetskih proizvođača, i lepo je videti da već deluju.

Sve računare smo podelili u četiri kategorije, radi pravilnijeg poređenja njihovih performansi. Rukovodili smo se cenom kao osnovnim kriterijumom. Ekonomsku klasu čine računari koji koštaju od 475 evra, sledeću kategoriju karakteriše cena do 800 evra, a još višu klasu čine mašine koje koštaju do 1200 evra. Kod najviše klase nismo postavili cenovnu granicu - distributeri su bili slobodni da sklope ono što smatraju najboljim. U cenu je uvek uračunat monitor, periferijska oprema (tastatura i miš) te licencirani operativni sistem. Naši kriterijumi su, naravno, prilagođena kategorijama: najjeftinije konfiguracije ne vredi opterećivati intenzivnim 3D aplikacijama.

Do 475 evra

Multicom iOptima

Kada se od 475 evra oduzmu cena monitora, periferija i operativnog sistema, firmama ne ostaje mnogo manevarskog prostora. U ovoj kategoriji su dominirale "integruše", integrisane grafičke karte, što nimalo ne iznenađuje. Zapazili smo da je većina konfiguracija u ovoj klasi bazirana na Sempron procesorima niske potrošnje ili na starijim Celeron-ima. Takođe, 512 MB memorije i hard diskovi kapaciteta 80 GB su praktično standard. Može se primetiti i da je sve manje no-name kućišta, jer se ipak očekuje kvalitet, što je za pohvalu. DVD pisači su definitivno postali standard u svakoj konfiguraciji i na njih više ne vredi trošiti reči. Napomenimo da su uređaji u ovoj kategoriji, praktično bez izuzetka, mašine prevashodno namenjene biznis korisnicima, pogodne za kancelarijsko okruženje, ili pak za nezahtevnog kućnog orisnika. Krenimo...

Alti Intra i 410 Office line Kompanija Alti nam je poslala računar koji već svojim imenom sugeriše vid upotrebe. PC dolazi u malom i simpatičnom Foxconn kućištu koje se može prilagoditi uspravnom i vodoravnom položaju. Tanko kućište ne ostavlja prostor za egzibicije sa hardverom, poseduje prednji panel sa dva USB porta i priključcima za audio i mikrofon. Napajanje je prilagođeno upotrebi u malom i izduženom kućištu, a pozadi se nalaze dva mala ventilatora koji dodatno pomažu hlađenju. Matična ploča je mATX formata. Tastatura je sasvim pristojna, ima naša slova i klasičan raspored tastera. Pleomax miš je prosek za ovu klasu - niti se previše ističe, niti podbacuje. Računar poseduje Windows XP Home SP2, a od softvera se isporučuju AVG antivirus, OpenOffice i Adobe Reader. Dobija se i Internet vreme kod Eunet-a. Cena ovog računara iznosi 440 evra, uključujući i preporučeni monitor MAG BP719 (LCD 17"). Alti daje 12 meseci garancije na ovaj računar.

Bel D916 je upakovan u crno Blueberry kućište privlačnog izgleda, ali ne tako kvalitetno na dodir. Napajanje snage 350 W pokreće Intel Celeron procesor na 3,2 GHz na Abit LG-95C matičnoj ploči, koja će dozvoliti overklokovanje. U samom kućištu postoji dosta mesta za dodatne ventilatore, mada sa samim uređajem ne dolazi nijedan. Preporučeni miš i tastatura predstavljaju nekakav prosek, a Samsung 720N LCD monitor je sasvim solidno rešenje za ovu klasu računara. Treba napomenuti da se od proseka, odnosno od uređaja sa tipičnim komponentama za klasu o kojoj smo govorili u uvodu, ovaj računar izdvaja i po nešto prostranijem hard disku, kapaciteta 160 GB. Obradovao nas je lokalizovani Windows XP Home SP2, a tu su i Kaspersky antivirus, DivX plejer, kodeci, OpenOffice, Total Commander... Garancija na Bel D916 traje 24 meseca.

ComTrade Connect 3200

ComTrade Connect 3200 ComTrade je domaći brend broj 1 kada su računari u pitanju. Kompanija se potrudila da to poverenje opravda i u ekonomskoj klasi, pa je poslala solidan računar. Kućište dolazi sa motivima AMD platforme, odnosno u kombinaciji crne i zelene boje, sasvim je zadovoljavajućeg kvaliteta i ima solidan broj mesta za stavljanje dodatnih ventilatora. Poseduje AMD Sempron LE-1100 procesor na 1,9 GHz, te solidnu mATX ploču kompanije Gigabyte sa integrisanom GeForce 6100 grafikom. Ipak, od proseka se izdvaja po prisustvu 1 GB RAM memorije i hard diska kapaciteta 160 GB. Istina, memorija dolazi u vidu jednog modula, te funkcioniše u jednokanalnom režimu rada. Nedavno potpisan sporazum sa kompanijom Logitech o distribuciji Logitech periferija uz ComTrade računare već daje efekta, pa tako Connect 3200 dolazi sa kompletom Logitech periferija natprosečnim za ovu cenovnu klasu. Kako vam zvuči Windows Vista potpuno lokalizovana na srpski jezik? Istina, radi se o Basic varijanti operativnog sistema, ali bolje išta nego ništa. Vista experience index za ovaj računar ima vrednost od 3,0, odnosno po komponentama 3,9 za CPU, 4,5 za RAM, 3,1 za grafiku, 3,0 za igračku grafiku, te 5,6 za HDD. Od dodatnog softvera se isporučuju Office Trial i Adobe Reader. Preporučeni 17" LG 1718S monitor takođe se može svrstati iznad proseka u ovoj klasi. Garancija na računar traje 12 meseci.

Euro Access Point Euro VS 8000

Euro Access Point Euro VS 8000 je tipičan računar ekonomske klase. Istina, baziranj je na "savremenom" Celeron procesoru, derivatu Core 2 Duo arhitekture. Tu su 512 MB RAM memorije, hard disk kapaciteta 80 GB, kao i JNC kućište, prilično solidnog kvaliteta i upadljivo zbog šarenih detalja. Memorija radi u jednokanalnom režimu, a napajanje "kasni" za pločom kada su u pitanju specifikacije, pa tako pojedini priključci na ATX konektoru ostaju nepopunjeni, što nije strašno ukoliko se ostane na ovakvoj konfiguraciji, ali je diskutabilno hoće li izdržati nešto jače komponente ukoliko se jednog dana poželi dodati grafička karta ili nešto slično. U kućištu nema dodatnih ventilatora, ali ima puno mesta za njih. Tastatura je ispod proseka, miš je standardan, a BenQ FP71G+ 17" TFT monitor sasvim solidan; kompanija daje tri godine garancije na uređaj. Windows XP SP2 u Home varijanti na engleskom jeziku je operativni sistem koji pokreće ovu konfiguraciju, a od dodatnog softvera se isporučuju Total Commander trial, Open Office 2.0 i Winamp.

Jugodata JD Horizont je spakovan u HTPC kućište koje štedi prostor i za koje se uvek može naći mesto u stami ili poslovnom okruženju. Kućište omogućava korišćenje grafičke karte pune visine, odnosno nije ograničeno na tzv. niskoprofilna rešenja. Mana je što se ono natprosečno zagreva, a primetan je i nešto viši nivo buke. Tastatura i miš nose Microsoft-ov potpis, memorija radi u dvokanalnom režimu i dolazi u 2*256 MB konfiguraciji. Windows XP Home SP2, sa kojim računar dolazi, lokalizovan je na srpski jezik, a od dodatnog softvera isporučuju se Ad-Aware anti-spyware, AVG anti-virus, Firefox, Winamp, WinZip trial, Nero u osnovnoj verziji, OpenOffice kao i NFO viewer. Pored bazne garancije od tri godine, uz računare ide i osiguranje protiv krađe, požara, strujnog udara i loma u trajanju od 3 godine ("Dunav osiguranje") a kao bonus se dobija Internet vreme kod provajdera SezamPro.

KimTec MSG Aero i2010 je najjeftiniji računar u ovoj kategoriji. Sličnu konfiguraciju smo imali i na prethodnom testu, osim što je ASUS M2N-MX ploča zamenjena ASUS M2N-MX SE modelom, od kog se razlikuje po prisustvu GeForce 6150 integrisane grafike umesto prošlogodišnje GeForce 6100; memorija i dalje radi u jednokanalnom režimu. Crno MS Industrial kućište je natprosečno za ovu kategoriju, sa puno mesta za dodatne ventilatore, dok komplet miša i tastature, takođe sa MS Industrial potpisom, spada u prosek. Od softvera se dobija "gola" varijanta Windows XP Home SP2. BenQ FP71G+ je sasvim solidan monitor, a računar prati trogodišnja garancija.

Multicom iEvolution

List Nomak Evolution 201A je još jedan klasičar - AMD Sempron LE-1100 na 1,9 GHz, Gigabyte ploča sa integrisanom GeForce 6100 grafikom, 512 MB RAM memorije i hard disk kapaciteta 80 GB. Računar se izdvaja po preporučenom monitoru koji je "stao" u cenu od 449 evra - ASUS VW193D i BenQ G900Wa 19" TFT monitori između kojih korisnik može da bira su svakako veoma, veoma dobar izbor za ovu cenovnu kategoriju. Kućište pokušava da prati trend ugrađivanja vratanaca, ali ne uspeva da pruži utisak natprosečnog kvaliteta. Primetili smo da je nivo buke nešto viši u odnosu na konkurenciju, zbog dodatnog ventilatora koji je ugrađen u kućište. Na tastaturi i mišu piše Nomak brendom, s tim da je miš prepakovani Logitech S96. Imajući u vidu da je tastatura sasvim solidna, ovo je natprosečan komplet periferija. Mašina dolazi sa Windows XP Home SP2 operativnim sistemom, odnosno sa Deep Burner, Winamp, OpenOffice, BitDefender free edition, Firefox, Media Player Classic i MSN programima, kao i skupom kodeka. Garancija traje tri godine.

Multicom iOptima je jedini računar u ovoj klasi sa diskretnom grafikom - GeForce 7300 GT sa 256 MB DDR2 memorije. Uz to, računar dolazi sa hard diskom kapaciteta 160 GB i Gigabyte 945PL-S3 pločom relativno solidnih overkloking potencijala za ovu klasu. Kućište spada u prostranija, sa mestima za dodatne ventilatore i solidnog kvaliteta. Jedina mana je nedovoljno zatvoren deo za flopi kroz koji će ulaziti prašina. Komplet periferija potpisuje A4Tech i predstavlja veoma solidno rešenje. Gde se krije "jadac"? Mašina dolazi sa CRT monitorom, što danas ima sve manje smisla. Što se tiče softvera, računar dolazi sa demoima igara Fear, NFS MW i DiRT, 3D Mark programom za testiranje, kao i mnoštvom korisnih programa: Nero, Google Earth, BS player, MSN, Winamp, QuickTime, Firefox, Thunderbird, AVG, Ad-Aware, Adobe Readeer 8, programi za praćenje napona i temperature CPU-a i ploče, Cyberlink programi za DVD produkciju i reprodukciju, FastStone, OpenOffice i Skype. Operativni sistem je Windows XP Home SP2, cena iznosi 448 evra, a garancija se daje na 24 meseca.

Pakom H-100WVL

Pakom H-100WVL je tipičan predstavnik ove klase: AMD Sempron LE-1100 na 1,9 GHz, hard disk od 80 GB, Gigabyte GA-M61SME-52, ATI Radeon X1200 integrisana grafika... Ipak, računar raspolaže sa 1 GB sistemske memorije u dual channel režimu, što ga uzdiže iznad proseka; SATA pisač ukazuje na to da se nije svuda štedelo. Natprosečno kvalitetno kućište je takođe karakteristika ovog računara, a tastatura i miš su iznenađujuće solidni za ovu klasu. To se posebno odnosi na tastaturu, koja nas je prijatno iznenadila. Preporučeni monitor je NEC AccuSync 73V LCD, a operativni sistem Windows Vista Basic. Vista experience index iznosi 3,0, a isporučuju se K-lite codec pack, Norton Internet Security, WinRAR i Adobe Reader 7.0. Treba istaći i da se uz računar kao poklon dobija Encarta 2007. Garancija traje 24 meseca.

Sampro SAMTEC Essential je minimalistički konfigurisan računar spakovan u fizički neveliko kućište. Specifikacije ne odudaraju preterano od konkurencije, pošto računar poseduje Athlon 64 3000+ procesor, mATX ploču, 512 MB memorije, hard disk od 80 GB i DVD pisač. Tu je SIS Mirage integrisana grafika, koja se pokazala kao nešto lošije rešenje od konkurentskih. Genius komplet periferija je sasvim solidan, a to naročito važi za tastaturu, koja je veoma dobra. Kućište je relativno solidno i nije bučno, ali utisak kvare "nožice" koje se bukvalno lepe (i podjednako lako skidaju) sa postolja. Belinea 1705S1 17" LCD monitor je adekvatan pratilac ovakvog uređaja. Ipak, ono čime se ovaj računar izdvaja jeste softver - pored Windows XP Home SP2 operativnog sistema koji je u potpunosti lokalizovan na naš jezik, ispručuju se Office trial, ACDSee Pro, Adobe Reader, Contrast Plan Plus, GetRight, Kasperski, Nero 8 Demo, PowerDVD, ZipGenius, WinRAR, Winamp, Audiograbber. Windows je bio apdejtovan, što je takođe potez za pohvalu. Kao poklon dobijate 10 sati Internet vremena, knjigu i 25 DVD medija. Garancija se daje na 24 meseca.

Nagrade

List Nomak Power 311I

Konfiguracija koju nam je poslao Multicom je izuzetnih performansi za ovu klasu uređaja, jedina je sa diskretnom grafikom i prema rezultatima i indeksima isplativosti predstavlja izuzetan izbor. Međutim, usled preporučenog CRT monitora izmaklo joj je priznanje Izbor urednika, jer ipak preko toga nismo mogli da pređemo. Još jedanput toplo preporučujemo doplatu od par desetina evra za kupovinu nekog LCD monitora prilikom kupovine ove konfiguracije.

Priznanje Izbor urednika je pripalo prvoj sledećoj konfiguraciji po odnosu performansi i indeksa isplativosti, koju nam je poslala kompanija Euro Access Point. Performanse ovog računara su bile natprosečne, što je naročito bitno imajući u vidu generalno nizak nivo performansi ove kategorije, pa svaki promil istih neobično znači, mnogo više nego kada su u pitanju konfiguracije više klase.

Vašoj pažnji preporučujemo konfiguracije firmi ComTrade i Pakom - specifikacije su dobre, softverski paket solidan a firme pružaju odličan nivo podrške.

Prisustvo Viste na računaru ove klase automatski znači da on neće izbiti na prva mesta liste po performansama. U realnom okruženju taj zaostatak nije nikako toliki koliki je na sintetičkim testovima, ali ga vredi uzeti u obzir kod kupovine.

Za prikaze konfiguracija iz kategorija 475-800 evra, 801-1200 i preko 1200 evra, kao i za detaljne tabele karakteristika i preporuke urednika pogledajte PC #139.



NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter