GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #139 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Konica Minolta bizhub C451
Nebojša Rašković
Konica Minolta bizhub C451 je moćan i brz uređaj namenjen korporacijama koje mnogo štampaju i kopiraju. U čemu se on izdvaja od konkurencije?
- PC #139 (Decembar 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Konica Minolta bizhub C451

Na nedavno završenom sajmu biro i kancelarijske opreme Konica Minolta je promovisala svoj novi proizvodni program. Glavne zvezde pomenute manifestacije bile su kopir jedinice iz bizhub kolor serije, a model C451 je, glasovima stručnog žirija Beogradskog sajma, nagrađen srebrnom plaketom za vrhunske performanse. To je svakako bio razlog više da posetimo domaće predstavništvo i detaljnije se upoznamo sa ovom mašinom.

Konica Minolta bizhub C451 svojim izgledom veoma podseća na nešto starije modele iz istoimene serije, s tim da se proizvođač odlučio da prepoznatljive bele i sive nijanse zameni crnom podlogom. Po dimenzijama (650×777×1150 mm) i masi (približno 190 kilograma) spada u glomaznije kopir uređaje (za klasu u kojoj se nalazi), što je uglavnom posledica nešto većeg prenosnog mehanizma. Mašina dolazi sa četiri ulazne fioke ukupnog kapaciteta 3.650 listova i bay pass modulom. Izlazni tray je limitiran na 1.200 odštampanih stranica, ali u slučaju povećanog obima štampe može se unaprediti posebnim opcionim dodacima.

Za razliku od ostalih članova bizhub familije, C451 koristi četiri odvojena Simitri HD (High Definition) tonera zasnovana na polimerizovanim česticama, koje kvalitet otiska podižu na izuzetno visok nivo. Proizvođač je ovu tehnologiju godinama usavršavao i uspeo da postigne odlične rezultate, prvenstveno na polju jasnoće i dugotrajnosti otisaka, pa tako sada po prvi put imamo situaciju da klasična kancelarijska dokumenta mogu ostati potpuno nepromenjena čak i 80 godina od momenta ispisa, što se donedavno smatralo nemogućim.

Printer operiše sasvim solidnom rezolucijom (1800×600 dpi) i ima preporučeni mesečni obim štampe od neverovatnih 60.000 stranica (maks. 100.000). Otisak formira isključivo na medijumima gramature između 64‑300 g/m2. Kompletna elektronika štampača se izuzetno brzo budi, što u praksi donosi veoma dobra prolazna vremena pri štampanju i kopiranju svih vrsta dokumenata (između 38 i 45 stranica A4 formata). Ipak, broj materijalizovanih otisaka značajno pada kada se štampa na nešto većem A3 formatu (najviše 23 stranice), ali to ne treba preterano da čudi, jer veći i teži listovi delimično usporavaju prenosne mehanizme. Kvalitet odštampanog materijala je izuzetan, pogotovo grafike i tekstualnih formi, i primetno je da visoke tehnologije upotrebljenih tonera značajno utiču na popunjenost i dobar balans pigmenata.

Za bizhub kopir mašine važi pravilo da imaju odlične sken jedinice, a C451 to dodatno potvrđuje. Proizvođač se odlučio za već provereno flatbed rešenje kakvo smo imali prilike da sretnemo kod C252 uređaja. Reč je o veoma brzom skeneru (do 70 opm pri rezoluciji od 300 dpi), čija se lampa nešto sporije budi i proizvodi veći stepen buke tokom rada, ali zato detaljno mapira sve objekte dokumenta. Za potrebe kopiranja iz ADF‑a koristi prednosti ASIC (Application Specific Integrated Circuit) čipa, kako ne bi došlo do usporavanja i eventualnog prekida procesa. Pri aktiviranju maksimalne rezolucije (600×600 dpi) uređaj automatski pokreće poseban set instrukcija koje u većoj meri doprinose boljem kvalitetu otisaka. Prelazi su blaži, ne pate od gubitka elemenata i konvertovanja boja.

Funkcijama skenera dodeljena je i određena količina memorije, koja može da uskladišti do 2.100 destinacija. Ovo je veoma korisna mogućnost, pogotovo kod opsluživanja većih radnih grupa, gde su pojedina dokumenta u stalnom opticaju, pa se na ovaj način može izbeći njihovo ponovno skeniranje.

C451 poseduje vrhunski ADF (Automatic Document Feeder), koji može da primi maksimalno 100 dokumenata (A4 veličine). Sam sistem uvlačenja papira je zaštićen manjom maskom, koja ujedno poseduje i graničnike za definisanje medijuma. Prilikom kopiranja iz ovog bloka neophodno je znati da se sav prosleđeni materijal vraća u fioku, smeštenu odmah ispod ulaznog tray‑a. Ceo proces se odvija munjevitom brzinom, pa je broj dobijenih otisaka ravan produkciji štampe. Materijalizovane monokopije su za svaku pohvalu, dok su kolor otisci neznatno jači, ali bez tragova ikakvih anomalija.

Nezaobilazni pratilac ovakvih uređaja je i faks jedinica. Proizvođač se odlučio da testirani model opremi Super G3 rešenjem, koje se pokazalo kao najbolje u masovnoj primeni. Radi se o klasičnom modemu brzine 33,6 kbps, ali sa mnoštvom naprednih mogućnosti (Polling, Time shift, PC‑Fax Receipt to confidential box, Receipt to eMail, FTP, SMB). Podržava neke od najčešće korišćenih faks kompresija (MH, MR, MMH, JBIG) i manipuliše rezolucijom od 600×600 dpi.

Upravljanje svim funkcijama uređaja se obavlja preko odlično organizovanog kontrolnog panela. Isti je osetljiv na dodir i omogućava brzu i jednostavnu navigaciju kroz sve delove sistema. Aplikacija koja prati C451 je potpuno stabilna i za sve vreme druženja nije pokazala ni jedan jedini znak bagovitosti. Ipak, ako vam više leži kontrola iz udobnosti fotelje, na raspolaganju vam stoje dva načina povezivanja sa računarom: klasičnom USB 2.0 vezom ili putem ethernet kontrolera. Mašina je kompatibilna sa Windows, Macintosh i Linux platformama. Za pravilnu interakciju ugrađenih jedinica brine se PowerPC MC7448 procesor na radnom taktu od 867 MHz, a na raspolaganju je i 1024 MB operativne memorije. Proizvod se isporučuje sa hard diskom kapaciteta 60 GB!

Konica Minolta bizhub C451 je dostojan naslednik svojih prethodnika, sa mnoštvom vrednih noviteta koji će sigurno značajno unaprediti rad. Tu prvenstveno mislimo na besprekorno izveden ADF i čitače memorijskih kartica. Logično je da ovako kompleksnu mašinu prati visoka cena, ali treba uzeti u obzir i to kojim ciljnim grupama je namenjena. Sa naše strane iskrena preporuka.

Korisne adrese:

Konica Minolta
http://www.konicaminolta.co.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #139
preview
LG 206WTQ i 226 WTQ
Branko MaksimovićRoche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter