GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #139 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
LG 206WTQ i 226 WTQ
Branko Maksimović
U sve atraktivniji koš widescreen monitora većih dijagonala čuveni južnokorejski proizvođač LG Electronics dodao je ovih dana tri nova modela - isprobali smo LG Flatron 206 WTQ i 226 WTQ.
- PC #139 (Decembar 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

LG 206WTQ i 226 WTQ

Tokom prošlog meseca, u sve atraktivniji koš widescreen monitora većih dijagonala čuveni južnokorejski proizvođač LG Electronics dodao je tri nova modela, od kojih smo mi testirali dva. LG svoje premium, artistic i ultraslim modele bazira na TN Film panelima, dok su IPS i xVA tehnologije rezervisane za veće dijagonale. Monitore sa odnosom stranica 5:4 i 4:3 je sve teže pronaći među aktuelnim modelima namenjenim širem tržištu – kod nas su i dalje najprodavanije standardne „sedamnaestice“, mada su im 19“ modeli sa wide aspektom cenovno sve bliži. Analogno tome, na tržištu prenosnih računara preko 95% novih modela stiže sa širokim ekranima, a pošto dijagonala ostaje na standardnih 13, 14, 15 i 17 inča, povećava se rezolucija. Široki ekrani su daleko bolji i za svakodnevni rad i za multimedijalne aplikacije. Neki korisnici su i dalje zbunjeni, pa ćemo da razjasnimo da je, bez obzira na wide aspekt, odnos piksela na ekranu i dalje 1:1, tako da se sam desktop, ali i video prikazuju bez anomalija karakterističnih za LCD TV ekrane koji prikazuju standardni PAL TV program.

LG monitori su uvek bili izuzetno dizajnirani, a to važi i za nove modele, iako nisu namenjeni premium klasi. L226WTQ i L206WTQ su monitori identičnog dizajna, sa tilt postoljem i svivel‑om, što znači da ih morate postaviti na visinu približnu visini vaših očiju, jer pomoću postolja to ne možete kompenzovati. Izostala je i opcija pivot‑a, ali nam se svidelo što monitore karakteriše nešto finija završna obrada i što je piano finiš zadržan samo na postolju (okvir ekrana je načinjen od mat silver plastike). Iznad tastera za uključivanje monitora ističe se lepo dizajniran, diskretan modni detalj, karakterističnog oblika i položaja, koji nas je podsetio na neke starije, nagrađivane Flatron monitore. Naponski ispravljač je integrisan u kućište, a od priključaka su prisutni DVI‑I i D‑Sub. Kao i pre, bez nekog posebnog razloga, uhvatili smo se prvo za veći model, kod koga smo uočili inicijalno nešto izraženije osvetljenje, koje je gotovo idealno ravnomerno, kao i to da je kontrast prenaglašen. Nažalost, ovo je slučaj čak i kada je LG Digital Fine Contrast, tj. dinamički kontrast isključen. Gama je presvetla na nultoj poziciji, ali na prvoj minus vrednosti dovodi do pogoršavanja kolorne slike, uz izraženije hue greške. Daleko mirnija, manje veštačka slika postiže se sa podešavanjem na oko 80/65/0 (osvetljenje, kontrast, gama), mada naš standardni test i tada otkriva veliko softversko prenaglašavanje kontrasta, koji je veran tek na skromnih 33%. Tek u tom slučaju kolorna slika je potpuna, a nijanse se ne gube i ne spajaju u jednu. Flatron L226WTQ je zauzvrat prošao odlično na zahtevnom testu crne, uz minimalna probijanja pozadinskog osvetljenja. Uniformnost bele i osnovnih boja je vrlo dobra, ali ako želite da prikaz RGB ili CMY kanala bude prihvatljiv kontrast morate spustiti na 35%, kada je intenzitet boja izuzetno slab. F‑Engine i ovoga puta vodi računa o kolornoj slici i sa zadovoljstvom konstatujemo da su prikazani gradijenti glatki, bez vidljivih grešaka, odnosno pojave banding‑a. Vertikalni vidljivi ugao je izuzetno mali, a horizontalni tek za nijansu bolji, što ume da smeta čak i tokom amaterske obrade fotografija ili gledanja filmova iz blizine. L226WTQ je loše prošao i na testu sive, sa velikim brojem uočenih grešaka i nedostatkom detalja u svetlijim i tamnijim delovima. Štaviše, na testu koji prikazuje blokove različitih nijansi sive, u zavisnosti od podešavanja smo dolazili do toga da nam siva vuče na žutu ili magentu, te smo već tada bili sigurni da je ovaj model zreo za jedan update firmvera; panel i elektronika sigurno nisu toliko podbacili koliko na brzinu ili nepažljivo podešen firmver. Kada je odziv u pitanju, L226WTQ oduševljava – retko koji 22“ monitor sa našeg testa je bio toliko brz.

Flatron L206WTQ je spolja gledano identičan prethodnom modelu, ali se ispod haube krije potpuno drugačiji monitor. Bar u praksi. Kao i veći rođak, i ovaj Flatron podržava forteManager, softver koji omogućava da se parametrima slike pristupi u samom operativnom sistemu. Ovaj softver sadrži neke opcije koje se ne nalaze u OSD‑u, a svakako je ugodniji za upotrebu. Taster za brzu izmenu profila, RCM (Real Color Management), već je standardna pojava na svim novijim monitorima, dok je ACE (Adaptive Color and Contrast Enhancement) preuzet sa skupljih modela i predstavlja profil koji trenutno optimizuje kontrast i osvetljenje u zavisnosti od trenutnog prikaza (nešto kao real‑time dinamički kontrast). Još jedan od noviteta je i izdvojeni Zoom taster.

Kod dva inča manjeg modela radna rezolucija je takođe 1680×1050 piksela (piksel se „smanjio“ sa 258 na 282 mikrometra), a odnos stranica je 16:10. Test crne opet prolazi bez greške, bez probijanja pozadinskog osvetljenja i uz zadržanu zagasitost čak i pri maksimalnom kontrastu, dok je uniformnost osnovnih boja, a pogotovo bele, čak i bolja u odnosu na veći model. Osvetljenje je ravnomerno, sa dosta boljim vidljivim uglovima, dok je kontrast, iako prenaglašen već na vrednostima od 45 do 50%, i na ovim nivoima sasvim dovoljan. Samim tim, slika je prirodnija, boje manje izveštačene, uz još precizniju reprodukciju i minimalna odstupanja. Prikaz sivih ne otkriva bitan gubitak detalja. Kašnjenja pri reprodukciji DVD i DivX sadržaja nema, a prikaz na ekranu ne kasni ni u najbržim FPS igrama koje nemaju motion blur.

LG Flatron L206WTQ je, barem na našem testu, prikazao za klasu a možda i dve kvalitetniju sliku u odnosu na model L226WTQ, pa zaslužuje sve naše preporuke i staje rame uz rame sa najboljim konkurentskim primercima.

Korisne adrese:

LG
http://www.lge.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #139
preview
Oce u velikom formatu
Nebojša Rašković


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter