GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #140 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
MSI GX600PX za igrače
Aleksandar Veljković
MSI GX600PX je snažan notebook, koji je, kako sastavom, tako i dizajnom u kome dominiraju jarkocrvene aplikacije oko tastature i maski zvučnika, napravljen da bi se dopao beskompromisnim igračima.
- PC #140 (Januar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

MSI GX600PX za igrače

Trend sve jačih notebook računara sa grafičkim adapterima visokih performansi koji ne dele memoriju sa sistemom sve više potkopava tezu kako je vrhunsko 3D igranje i dalje nemoguće bez desktop mašine. Performanse GPU jedinica za desktop i onih namenjenih mobilnom tržištu su se opasno približile, tako da aktuelna generacija gejmerski orijentisanih notebook modela može da zadovolji zahteve skoro svakog ljubitelja PC igara, uz nesumnjivu prednost u gabaritu i prenosivosti koja takvom računaru daje dodatnu vrednost. MSI GX600PX je upravo takav notebook, koji je, kako svojim sastavom, tako i dizajnom u kome dominiraju jarkocrvene aplikacije oko tastature i maski zvučnika, napravljen da bi se dopao beskompromisnim igračima. Ako uzmemo u obzir i činjenicu da je ovakav računar po ceni koja sa PDV‑om dostiže tek oko 1.250 evra doskora bio nezamisliv, ne sumnjamo da će GX600PX biti jedan od prodavanijih artikala u domaćim šopovima (naglasimo da ova cena ne uključuje operativni sistem). Šta je to što ovaj simpatičan MSI nudi svojim kupcima?

Pre svega, radi se o izuzetno jakom sastavu, u čijem središtu kuca jedan od jačih Core 2 Duo procesora na tržištu danas, model T7500 koji radi na taktu od 2,2 GHz. Da bi ovakav procesor na pravi način demonstrirao svoj raskošni potencijal uparen je sa GeForce 8600GT grafikom sa 512 MB zasebne memorije, što u sadejstvu sa čak 2 GB sistemskog RAM‑a praktično eliminiše sva moguća uska grla, bez obzira kakav zadatak pred njega postavite. Windows Experience Index koji Vista prijavljuje za ovaj računar iznosi čak 4,7, što je odlična cifra za prenosni računar. Da ne biste oskudevali ni u prostoru na disku za današnje večito gladne igre i aplikacije pobrinuće se disk od 250 GB.

Čim smo počeli da radimo sa računarom, primetili smo odličan 15,4“ ekran WXGA rezolucije (1280×800), koji karakterišu izvanredni kontrast i osvetljaj i dobra vidljivost iz različitih perspektiva. Hardverski sastav upotpunjuje danas već podrazumevajuća baterija konektora i dodataka (četiri USB‑a, Web kamera od 1,3 Mp, čitač memorijskih kartica, mrežni, modemski i FireWire priključak; naravno, WiFi i Bluetooth se takođe podrazumevaju), ali tu je i par konektora koji predstavljaju pravu retkost kod konkurenata, kao što je HDMI priključak za sliku visoke rezolucije na LCD HD televizorima, kao i eksterni SATA konektor za priključenje diskova (što znači da pri priključivanju eksternih diskova ne morate da budete limitirani performansama USB 2.0 ili FireWire interfejsa). Logičan standardni deo opreme ovakvog računara je i MSI gejmerski miš koji se uz njega dobija, koji ima i taster za regulaciju rezolucije sopstvenog rada (dpi).

Opšte utiske koje smo poneli sa testa GX600PX‑a možemo da podelimo na one o njegovom dizajnu i ergonomiji, s jedne strane, i performansama, s druge. Sam dizajn nas nije previše impresionirao, jer je preveliki deo površine u crnoj plastici sa jakim odsjajem na kojoj svaki dodir prstiju ostavlja tragove, tako da će računar vrlo brzo nakon što sa njim počnete da radite delovati „musavo“. Nismo impresionirani ni ergonomijom tastature, iako su hod i kvalitet tastera sasvim korektni. Naime, ovo je jedan od onih računara kod kojih MSI forsira trend „naguravanja“ po svaku cenu numeričke tastature u 15,4“ dimenzije, što je bilo moguće postići samo tako što će značajan deo tastature činiti tasteri dvostruko uži od standardnih. To ne samo da će ovu tastaturu učiniti neupotrebljivom za korisnike koji kucaju sa 10 prstiju (stalno ćete „juriti“ Enter taster negde usred numeričke tastature), već će i onima koji tastere pritiskaju uz gledanje značajno otežavati posao pogađanja pojedinih tastera. Možda među igračkom populacijom i nema onih koji su u školi imali daktilografiju kao predmet, ali čini nam se da je MSI ovim svojim rešenjem ipak pokušao da uradi nešto što je realno nemoguće, na štetu ergonomije i efikasnosti rada.

Pored „standardnih“ tastera za uključivanje računara, bežičnog povezivanja, kamere i hot start‑a, dominantno mesto između tastature i ekrana zauzima veliki kružni Turbo taster, čiji obod kada je aktivan svetli narandžasto, a ventilator počinje da radi kontinuirano, sa zvukom koji neodoljivo podseća na motor mlaznog aviona. Ovo je, očigledno, ustupak „overklokerima“, kako bi se pri maksimalnim performansama osigurala apsolutna stabilnost u radu (prilično bitno za igranje zahtevnih 3D igara).

Uz očekivano visoke performanse koje je ovaj računar zabeležio na sintetičkim i realnim benčmark testovima, izmerili smo i autonomiju napajanja (baterije) i došli do zaključka da GX600PX nije notebook koji će privući one koji su često i dugo daleko od strujnog priključka – sa samo 52 minuta na testu maksimalnog opterećenja, njegovo projektovano vreme rada na baterije u realnim uslovima, rekli bismo, ne prelazi dva sata. No, to je cena koju jednostavno morate da platite za ovako „maksimalistički“ opremljen sistem i grafiku koja, iako se radi o M varijanti, ipak mora da vuče znatno više struje od integrisanih rešenja. Jednostavno - nema više snage bez povećane potrošnje. Sve u svemu, čini nam se da je MSI ovoga puta uspeo u nameri da ponudi jak gejming računar, koji će svoje korisnike koji su ga u tu svrhu pribavili oduševiti, sa manama koje su ciljnoj populaciji uglavnom nebitne.

Korisne adrese:

MSI Serbia
http://www.msi-serbia.com

BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter