GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #140 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
GPS navigatori za novu sezonu
Aleksandar Veljković
Protekla godina nam je donela alternative na polju GPS navigacije, a u njenom poslednjem mesecu stigli su noviteti na kojima piše MioMap, Garmin, HP... Pogledajmo koliko su novi uređaji unapredili naše snalaženje u prostoru.
- PC #140 (Januar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

GPS navigatori za novu sezonu

DigiWalker C250

Prošlog meseca smo se pozabavili novitetima na polju softvera, pre svega unapređenim iGo mapama Srbije koje i MioMap uređaji koriste, te novim verzijama Garmin‑ovog softvera, koji je konačno postao široko dostupan i vlasnicima PDA uređaja i mobilnih telefona. Ovoga puta na testu imamo par modela iz MioMap asortimana, i to njihov najjeftiniji (C250) i najskuplji (C720) model, kao i uređaje iz Garmin‑ove nove nuvi 7xx serije, koja treba da nasledi prestižne nuvi 6xx modele sa širokim ekranima. Tu je i HP‑ov zaokruženi navigator. Svaki od ovih proizvođača ima adute, a unapređenja koja donose nuvi 7xx modeli se prevashodno odnose na korisnički interfejs, što je i logično, pošto je Garmin u poslednje vreme najviše kritika dobijao upravo povodom toga što ne nudi neke elemente softverske funkcionalnosti, na primer zapis pređenog puta.

Od najjeftinijeg do najskupljeg

MioMap je, zahvaljujući odličnoj Contrast‑ovoj mapi Srbije i još boljem iGo/MioMap softveru, uspeo brzo da izgradi poziciju na domaćem tržištu, pretekavši TomTom za koji nikako da se ostvare obećanja o raspoloživosti zvanične kartografije. O funkcionalnosti i brzini iGo softvera smo već dovoljno pisali, a dotični je pobrao i mnoge nagrade stručnih časopisa širom Evrope. Pokušaćemo da vam opišemo šta kupci konkretna dva MioMap modela, C250 i C720, dobijaju.

C250 je koncepcijski, po funkcionalnosti, pa i po dimenzijama i veličini ekrana veoma sličan jeftinim modelima iz Garmin nuvi familije. Poseduje ekran standardnih proporcija 4:3 i dijagonale od 3,5“, sa rezolucijom 320×240, a njegov 20‑kanalni Sirfstar III prijemnik približava ga skupljim modelima u zonama otežanog prijema. U ROM je smeštena celokupna kartografija Istočne Evrope, a dodatne podatke možete smeštati na SD karticu koju ćete umetnuti u SD slot ili u 32 MB interne memorije kojom uređaj raspolaže. Od elemenata dodatne funkcionalnosti C250 nudi režim MP3 plejera, pri čemu poseduje i izlaz za stereo slušalice. Sistem za montažu u kolima je ekvivalentan onome kod jefitnih Garmin uređaja, što znači da je svaki put pre ili nakon pozicioniranja uređaja u nosač neophodno zasebno povezati i USB konektor napajanja. Glasovna navigacija se može obavljati na više jezika od kojih je našem najsličniji hrvatski, a od distributera smo dobili informaciju da se na snimanju komandi na srpskom radi i da će otprilike od Nove godine i ova mogućnost biti na raspolaganju, u paketu sa lokalizovanim sajtom za besplatno preuzimanje dopuna.

DigiWalker C720

C720 je raskošniji uređaj, koji donosi vrh komfora kada je auto navigacija u pitanju. Njegov široki ekran dijagonale 4,3“ nudi i višu rezoluciju (480×272), što u sprezi sa vrlo fleksibilnim iGo softverom nudi savršenu preglednost pri navigaciji. U čak 2 GB ROM‑a uz njega dobijate čitavu Evropu (uključujući i najnoviju reviziju Contrast‑ove mape Srbije iz avgusta ove godine), a na raspolaganju vam je i 64 MB interne memorije, kao i SD slot za dodatna memorijska proširenja.

MioMap C720 je mnogo više od klasičnog GPS navigatora: zahvaljujući ugrađenoj Bluetooth vezi možete ga koristiti kao handsfree uređaj za komforno i bezbedno telefoniranje u kolima; kada primite poziv sadržaj ekrana se automatski menja i dobijate identifikaciju pozivaoca, a na poziv odgovarate pritiskom na odgovarajuću komandu na ekranu. Solidan mikrofon obezbeđuje vašem sagovorniku da vas dobro čuje, a vi njega takođe čujete vrlo glasno i razgovetno; jedino što ćete morati ručno da utišate radio. Kao i nešto jednostavniji C520, C720 pati od baga zbog koga nije moguće prebaciti kontakt listu sa telefona u uređaj, tako da je biranje broja koji želite da zovete sa samog navigatora otežano (morate ga znati napamet, ili birati preko telefona). Nadamo se da će ovaj problem biti rešen revizijom firmware‑a.

Ekskluzivna osobina C720 je integrisana kamera od 2 Mp, koja nudi i neke dodatne elemente funkcionalnosti kao što je geotagging, informaciju o tačnim koordinatama snimka upisanim u Exif podatke (kasnije ih koristi softver za organizaciju baze snimaka). Ova kamera je i u funkciji softvera zvanog card scanner, koji služi za automatsko prepoznavanje i arhiviranje sadržaja posetnica (koji je, naravno, kao i sofisticiraniji OCR paketi, daleko od nepogrešivog). C720 može da igra i ulogu multimedijalnog plejera (podjednako za audio i video materijal), a u okviru dodatnih aplikacija u svom korisničkom interfejsu nudi i kalkulator.

Sistem za montažu u kolima je veoma komforan, pošto omogućava da napajanje bude sve vreme povezano sa nosačem, a da sam uređaj jednostavnim pokretom (jedne) ruke ubacujete u ležište ili vadite iz njega, kada stignete na cilj. Kada uređaj ima eksterno napajanje, onda je u funkciji i jači zvučnik smešten u nosaču, će vam obezbediti da jasno čujete glasovne instrukcije (ili svog sagovornika kada C720 koristite kao Bluetooth handsfree za telefon) čak i uz glasniju muziku. Doduše, sam nosač je prilično gabaritan, tako da ćete morati da razmislite o pogodnoj poziciji za njega. U svakom slučaju, MioMap C720 je moćan navigacioni sistem sa kojim ćete moći da prokrstarite Evropu ne razmišljajući o mapama – teško da bilo koja alternativa za samo 530 evra nudi više.

Garmin nuvi 710/760

Garmin nuvi 710/760

Nova generacija Garmin‑ovih uređaja sa širokim ekranom predstavlja direktnog naslednika modela 610/660. Hardverski gledano, ovi uređaji su slični prethodnicima (jedino hardversko unapređenje je FM predajnik koji je sada postao standardan, dok je u seriji 6xx postojao isključivo kod modela 660TFM), ali je interni softver značajno unapređen, tako da je trend koji je začet pojavom Mobile XT softvera za PDA uređaje i Symbian telefone na najbolji mogući način nastavljen i kroz unapređenja korisničkog interfejsa auto uređaja.

Pre svega, tu je prethodnih godina toliko priželjkivani zapis pređenog puta tj. track log. Kontrola nad njim iz samog uređaja je prilično ograničena – na raspolaganju vam je samo mogućnost da ga izbrišete i da uključite ili isključite njegov prikaz na ekranu; nemate mogućnost da podešavate gustinu zapisa, kao što je to moguće kod ručnih Garmin ili MioMap uređaja. Ipak, njegovo prebacivanje na PC je jednostavno, bilo da za to koristite Mapsource ili druge aplikacije (snimljen je u standardnom .gpx formatu, tako da obezbeđuje najširu kompatibilnost sa softverom drugih proizvođača).

Drugi novitet je daleko raskošniji interfejs za formiranje ruta kojima ćete putovati. Za razliku od nuvi 610/660, na kojima ste morali rutu da formirate na samom uređaju a ona je mogla da ima samo jedno međuodredište, sada rute mogu imati neograničen broj međuodredišta i možete ih unapred formirati (korišenjem bilo kog elementa POI baze, vaših favorita ili birajući tačke sa mape) i smeštati u memoriju za kasnije korišćenje, a možete i rute formirane na PC‑ju (u Mapsource softveru) da prebacujete u uređaj i na njemu koristite. To daje novu dimenziju interakcije sa PC softverom, koja ne postoji kod konkurencije – MioMap/iGo je orijentisan na rad na samom uređaju, bez PC interfejsa, mada je moguće zapise puta prebacivati i arhivirati u nezavisnim softverskim paketima.

Nuvi 710/760 ne poseduju kameru, ali donose FM predajnik kao savršenu dopunu postojećem Bluetooth interfejsu za mobilne telefone. Dovoljno je da odaberete neku slobodnu FM frekvenciju (na kojoj nema radio stanica) i on će preko nje prenositi celokupan zvuk koji emituje, bilo da je to glas sagovornika, navigacija ili MP3 muzika (naravno, uređaji rade i kao MP3/video plejeri). Na ovaj način ostvarujete integraciju audio sistema u kolima i navigatora, jer se zvuk muzike koju puštate automatski utišava kada primite poziv i ponovo pojačava nakon što okončate razgovor. Sinhronizacija kontakt liste sa telefonom odlično funkcioniše, tako da kada uređaj koristite kao handsfree, imate punu funkcionalnost pri pozivanju i identifikaciji brojeva.

Garmin odnedavno u specifikacijama ne deklariše ukupnu količinu raspoložive memorije za svoje uređaje, ali priključivanjem modela nuvi 710 na PC saznajemo da nakon instalacije kartografije i pratećeg softvera na uređaju ostaje još 370 MB slobodno za korisnika, što je bolje od onoga što nude konkurenti. Naravno, i ovde je moguće širenje kapaciteta putem SD kartica, kako bi dodatne audio i video funkcionalnosti dobile smisao. Isto tako se ne deklariše i tačan tip GPS prijemnika, ali se očito radi o prijemniku visoke osetljivosti (bilo da je u pitanju Sirf III ili Garmin‑ov čip iz novih HCx uređaja), pošto je akvizicija laka, a držanje signala vrlo precizno.

Razlike između modela u seriji 7xx su uglavnom u kartografiji koja se uz njih isporučuje tj. koja je uračunata u cenu. Nuvi 760, osim SCG Route, obuhvata i čitavu Evropu, dok model 750 predstavlja jeftinije rešenje sa evropskom kartografijom, ali uskraćeno za Bluetooth funkcionalnost. Nuvi 7xx familija je dobila i novi auto-nosač, daleko jednostavniji, kompaktnih dimenzija, a koji i dalje obezbeđuje napajanje čim uklopite uređaj u njega, što zaslužuje pohvale. Uz odličan široki ekran rezolucije 480×272 koji je danju jasan, a noću taman toliko prigušen da ne blješti, navigacija na ovim uređajima je prijatna, kao i druge operacije koje vam oni omogućavaju.

HP iPAQ 316

HP iPAQ 316 Tra­vel Com­pa­nion

Širokoj paleti Pocket PC uređaja iz iPAQ familije Hewlett‑Packard je prošle godine pridodao i modele optimizovane za GPS navigaciju, a najnoviji od njih, iPAQ 316 Travel Companion, stigao je i do naše Redakcije na test. Iako pogonjen Windows Mobile 5.0 operativnim sistemom, ovaj uređaj je konceptualno mnogo sličniji modelima MioMap i Garmin navigatora koje smo ovoga puta testirali nego klasičnom PDA uređaju. Karakteriše ga horizontalna orijentacija velikog (4,3“) displeja i potpuno odsustvo tastera, izuzev onoga za uključivanje i multifunkcijskog točkića koji reaguje i na pritisak, a smešten je sa strane. Na poleđini uređaja pronaći ćete i olovku, ukoliko preferirate da korisničkim interfejsom upravljate njom umesto prstima. U paketu sa uređajem dobija se vakuumski nosač za automobil, koji nažalost nema mogućnost permanentne veze sa izvorom napajanja, tako da se svaki put prilikom postavljanja uređaja u nosač mora povezati i USB kabl preko koga se iPAQ 316 napaja.

Korisnički interfejs liči na GPS navigatore drugih proizvođača, tako da se Travel Companion ne može smatrati za PDA uređaj otvorene softverske arhitekture na koji možete instalirati softverske pakete po želji, mada nudi solidne mogućnosti prilagođavanja i razne pomoćne alate (između ostalog i igre). Interfejs je lokalizovan, a za glasovno navođenje možete izabrati hrvatski jezik. Iako nije eksplicitno navedeno, po raspoloživim opcijama i sadržaju mapa očigledno je da se zapravo radi o specijalnoj verziji iGo navigacionog softvera prilagođenom HP zahtevima, tako da je logično očekivati da će od Nove godine, kao i za druge iGo proizvode, srpska glasovna navigacija biti raspoloživa.

Što se mape Srbije tiče, u pitanju je Contrast‑ova revizija iz jula ove godine, koju karakteriše primeren nivo tačnosti putne mreže (mada ima još uvek sitnijih propusta), odlično rutiranje do adresa u većim gradovima i sjajna POI baza. Dakle, ono što vam iPAQ 316 nudi po pitanju efikasnosti i tačnosti navigacije ekvivalentno je onome što dobijate kupovinom nekog MioMap modela ili iGo softvera koji ćete koristiti sa nekim drugim PDA uređajem. Dopao nam se doteran grafički prikaz, koji na preglednim kartama reljef terena senči bojama slično onome što srećemo u geografskim atlasima, tako da imate u tu vrstu informacije, do sada uglavnom nedostupnu u GPS navigaciji. Bočni multifunkcionalni točkić pokazao se kao vrlo koristan dodatak, koji u osnovnoj funkciji menja 3D perspektivu prikaza mape.

Najjači adut ovog navigatora je 4,3“ široki ekran sa rezolucijom 800×480 tačaka, značajno većom nego kod konkurenata. Zahvaljujući tome, možete imati veliku količinu detalja na ekranu i odličnu čitljivost. Uređaj je i veoma brz u radu, pre svega zahvaljujući Titan ARM 11 dual‑core procesoru na čak 600 MHz. Njegovih 2 GB ROM‑a upotpunjeno je sa 128 MB RAM memorije, a na raspolaganju je i SD slot za dodatna memorijska proširenja. Uređaj poseduje mikrofon, kao i priključak za slušalice tako da ga možete koristiti ne samo kao multimedijalni plejer, već i kao Bluetooth handsfree u kolima. Dakle, njegova funkcionalnost ekvivalentna je naprednijim MioMap i Garmin modelima.

HP iPAQ 316 isporučuje sa kartografijom Istočne Evrope, što je uključeno u njegovu maloprodajnu cenu od 480 evra. Dodatna kartografija može se dokupiti i preuzeti preko HP sajta. Sve u svemu, utisci iz same navigacije sa iPAQ 316 su pozitivni – dobija se lepo zaokružen proizvod koji radi ono čemu je namenjen čim ga otpakujete, ne postavljajući pred vas problem nabavke geografskih karti.

Šta je najisplativije?

Široko rasprostranjeno uverenje da je konkurencija po pravilu značajno jeftinija od Garmin‑a nije baš sasvim tačno, jer je Garmin u poslednje vreme drastično oborio cene, prevashodno u segmentu jeftinijih auto-uređaja. Sada već najjeftiniji Garmin sa licenciranom kartom Srbije (nuvi 200) možete kupiti za 260 evra, što je cena po kojoj vam konkurencija ne nudi ništa. U rangu cene za koju kupujete MioMap C250, odnosno oko 310 evra, možete dobiti Garmin‑ov nuvi 200W sa širokim ekranom (i mapom Srbije, naravno). Doduše, uz C250 stiže i ostatak mapa Istočne Evrope, dok ćete za Garmin uređaje te karte morati da dokupite ukoliko su vam potrebne, po ceni koja je ipak nešto viša od one za koju se prodaje iGo/MioMap kartografija. SD kartice sa preprogramiranom kartografijom za Garmin uređaje koštaju od 85 evra za pojedinačne regije Evrope, do 220 evra koliko košta kartica koja na sebi ima kompletnu Evropu.

Kod prestižnih modela uređaja Garmin je još uvek škrt na kartografiji, jer na primer uz nuvi 710 koji je cenom uporediv sa MioMap C720 Garmin daje samo Srbiju, dok MioMap isporučuje kompletnu Evropu. Ako želite da dobijete kompletnu Evropu, za Garmin treba da odvojite još 185 evra za model nuvi 760, koji vam u toj ceni daje još i TMC (Traffic Message Channel, doduše još uvek beskoristan u Srbiji). Sada se u čitavu ovu računicu umešao i HP sa svojim iPAQ 316 Travel Companion‑om čija cena od 480 evra sa celokupnom Istočnom Evropom deluje veoma konkurentno.

Sve u svemu, ako vam GPS treba pre svega za vožnju po Srbiji, gotovo da je postalo svejedno za kog ćete proizvođača da se opredelite. Sa druge strane, ako ćete dosta putovati po inostranstvu, proći ćete najjeftinije sa MioMap kombinacijom. Svi proizvođači sada već imaju jak domaći razvoj kartografije sa timovima koji se prosto utrkuju ko će da obradi više gradova do nivoa ulica i ko će promptnije da ispravi uočene greške. Odluka o kupovini nije jednostavna, ali barem znate da nećete pogrešiti za šta god da se opredelite.

Korisne adrese:

Hewlett-Packard
http://www.hp.rs

MioMap
http://www.difo.co.yu

Garmin
http://www.garmin.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #140
preview
NCR-ov POS terminal
Aleksandar Veljković


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter