GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #141 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Samsung SCX-4500: Neobičan multipraktik
Nebojša Rašković
Samsung SCX-4500 je laserska monohromatska mašina koja objedinjuje crno-beli štampač, skener i kopir jedinicu. Ništa novo? Sačekajte dok je ne vidite...
- PC #141 (Februar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Samsung SCX-4500: Neobičan multipraktik

All‑in‑one mašine su osmišljene sa ciljem da zadovolje potrebe korisnika za više uređaja u jednoj „integralnoj“ celini, uz prihvatljivu cenu i solidan kvalitet svake od komponenti. Samsung na ovom polju već par godina unazad ima odličnu ponudu monohromatskih jedinica, od kojih smo sa pojedinim (iz SCX serije) imali priliku da se bolje upoznamo tokom proteklog perioda. Nedavno je pomenuta dobila par novih članova, a našu pažnju je privukao model 4500, koji pored jako dobrih performansi donosi i potpuno nov vizuelni koncept.

Samsung SCX‑4500 je laserska monohromatska mašina koja objedinjuje crno‑beli štampač, skener i kopir jedinicu. Nažalost, faks blok je izostao, ali nas to nije nimalo iznenadilo, jer uređaj pripada klasi mini MF mašina, gde je to jako retka pojava. Proizvođač ovaj multipraktik isporučuje u neobično maloj ambalaži, a ključni razlog takvog poteza leži u činjenici da je pomenuti dosta skromnih dimenzija (332×393×162,3 mm), što ga ujedno čini idealnim za postavljanje bilo gde u kancelariji i kućnom okruženju. Naglasili smo da je testirani primerak neobičan po pitanju svog spoljašnjeg izgleda. Zapravo, on je pripadnik najnovije Live design familije proizvoda, koju je Samsung kreirao sa ciljem da odgovori na zahteve određenog broja korisnika koji pored solidnih karakteristika očekuju i krajnje moderan dizajn.

Kompletna elektronika ugrađenog printera je preuzeta sa štampača ML‑1630, što u startu nagoveštava odlične brzinske rezultate (do 16 strana u minutu za dokumenta A4 formata). Prvo zagrevanje jedinice traje oko 25 sekundi, što i nije rezultat za pohvalu, ali sve to nadoknađuje činjenica da je, kada je u fazi pune radne spreme, za stranicu potrebno manje od četiri sekunde. Broj materijalizovanih kopija je jednak broju odštampanih stranica. Veoma je interesantno da mašina proizvodi izuzetno mali stepen buke (svega 45 dBA), te shodno tome spada u red najtiših na tržitu. To je najverovatnije posledica ugrađenih prigušnica (filtera), čija je osnovna uloga da apsorbuju određeni deo buke, nastao usled kretanja mehaničkih delova.

Kaseta za papir (slajd tipa) prima ukupno 100 listova, dok se na izlazu može smestiti svega 30 odštampanih stranica. Ovako mali kapaciteti ulaznog i izlaznog tray‑a su bili neminovnost, jer se proizvođač kod testiranog modela najviše fokusirao na slim izgled mašine. Uz uređaj se isporučuje startni toner, koji može da produkuje do 1.000 stranica, a svaki naredni materijalizuje do 2.000 otisaka (popunjenosti do 5%). Kvalitet i oštrina otisaka pri maksimalnoj rezoluciji fenomenalni su.

U poređenju sa prethodnim generacijama Samsung‑ovih multifunkcijskih mašina, testirani primerak dolazi sa daleko bolje izvedenim sken blokom, koji sada ima znatno bolje „optimizovanu“ interakciju sa printerom, pa se tako kod procesa kopiranja postižu daleko bolji rezultati u svim aspektima. Manipuliše nešto skromnijom rezolucijom (600×2400 dpi, podržana do 4800×4800 dpi), ali sasvim dovoljnom za obavljanje svakodnevnih kancelarijskih i kućnih poslova. Kod skeniranja A4 strane, pri rezoluciji od 1200 dpi, potrebno mu je nešto više od 3 minuta i 45 sekundi. Reprodukcija boja i zasićenost su odlični, mada pojedini svetliji tonovi pate od blage nejasnoće. S druge strane, oštrina skeniranih slika je više nego izvrsna, pa na taj račun možemo uputiti samo reči hvale.

Samsung testiranim modelom još jednom dokazuje da je u samom vrhu po proizvodnji multifunkcijskih uređaja. Iako ga na tržištu prati nešto veća cena, mišljenja smo da ona za ovakav proizvod neće biti velika prepreka za dobaro odziv kupaca. Elegantan, moćan i krajnje jednostavan za upotrebu, SCX‑4500 je odličan izbor za manje kancelarije i kućnu primenu.

Korisne adrese:

Erc Commerce
http://www.erccommerce.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #141
preview
Leadtek-ove GeForce 8800
Branko MaksimovićYuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter