GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #141 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Nebojša Rašković
Koliko god multifunkcijske mašine postale standardni deo kancelarijskog okruženja, skeneri ostaju superiornije rešenje kada je kvalitet izlaznog materijala u pitanju. Testirali smo šesnaest modela koji verno reprezentuju ponudu na našem tržištu.  «pročitajte više»
- PC #141 (Februar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Nebojša Rašković
Samsung SCX-4500 je laserska monohromatska mašina koja objedinjuje crno-beli štampač, skener i kopir jedinicu. Ništa novo? Sačekajte dok je ne vidite...
preview
Branko Maksimović
WinFast 8800GTS je, kao i najveći broj modela koje smo testirali, referentna G80 kartica. U odnosu na jači model ne razlikuje se samo po konfiguraciji G80 čipa i radnim frekvencijama, već i po štampanoj ploči koju koristi.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
PC (ras)prodaja '07
Milovan Matijević
Srpsko PC tržište je, sa godišnjim rastom isporuka većim od 50%, bukvalno eksplodiralo u 2007. godini - preliminarni izveštaji govore da je isporučeno 361,000 računara koji su koštali 190 miliona evra. Čemu se nadati u 2008?
nopreview
Šta vreba sa Web-a
Jelena Jovanović
Često čitamo o prevarama na Internetu, zasipaju nas spam-om sa raznoraznim ponudama, ali prava opasnost leži tamo gde je malo ko očekuje - u odnosima među "normalnim" ljudima koji su iz realnog sveta preslikani u virtuelni.
nopreview
Vesti
Marko Herman
nopreview
U džepu biznismena
Dejan Ristanović
Uz kravatu i firmirano odelo, BlackBerry komunikator predstavlja deo uniforme mladog i perspektivnog američkog biznismena. Da li će ova naprava, o kojoj smo toliko slušali i koju smo bezbroj puta viđali u filmovima, osvojiti i naše poslovne ljude? VIP je upravo ponudio BlackBerry Curve 8310.
nopreview
HP IQ770: Pametni dodir
Aleksandar Popović
Macintosh izgled na HP način? Bili smo u prilici da testiramo HP IQ770 iz proizvodne linije Hewlett-Packard-a, koji nas uvodi u svet touchsmart all in one desktop proizvoda.
nopreview
Kingston mobilni čitač kartica
Branislav Bubanja
Kingston je uspeo da smesti čitač za 9 različitih modela memorijskih kartica u uređaj veličine USB flash diska. Teško da će iko pomisliti da se radi o čitaču kartica, barem dok se ne otvore bočne stranice...
nopreview
Trekplay DP-830 - portabl DVD plejer
Branislav Bubanja
Trekplay DP-830 je na prvi pogled sasvim običan plejer koji pripada klasi portabl DVD uređaja. Ali, prvi utisak nas je varao - test treba početi od njegove pozadine...
nopreview
Intex SkyView TV tjuner
Branislav Bubanja
Puno ime ovog eksternog TV tjunera glasi Intex SkyView LCD TV Box. Ono LCD ne znači da se TV tjuner može priključivati isključivo na LCD monitore, već da podržava rezolucije koje su karakteristične za ovaj tip ekrana...
nopreview
Siemens Gigaset SE567
Mladen Mijatović
Spravica neobičnog izgleda po imenu Gigaset SE567, koju je potpisao renomirani Siemens, predstavlja interesantno rešenje za sve male korisnike Interneta koji na svetsku mrežu izlaze preko ADSL-a.
nopreview
Periferije od poverenja
Nebojša Rašković
Evropska kompanija Trust važi za proverenog proizvođača periferija. U ponudi ovog giganta nalazi se bogat izbor tastatura, miševa, zvučnika, Web kamera i najrazličitijih multimedijalnih dodataka... Izabrali smo lepu galeriju za februar...
nopreview
Hi-Fi Wireless Earphone
Branislav Bubanja
Pred nama se našao jeftini komplet koji se sastoji iz predajnika u obliku jajeta i samih slušalica. Dobra prilika da se za male pare oslobodite kablova...
nopreview
HDMI svič
Branislav Bubanja
Skupo ste platili svoj novi LCD TV prijemnik zbog visoke rezolucije koju poseduje. Nabavili ste i Playstation 3, grafičku karticu za računar sa HDMI izlazom, DVD plejer koji ima isti port i počeli sve to da povezujete. A onda shvatate da na televizoru imate samo jedan HDMI konektor. Možda je spas u HDMI sviču?
nopreview
Blueberry Red Cat MP4
Branislav Bubanja
Blueberry MP4 plejeri su se odlično pokazali na našem velikom letnjem testu, pa nas je veoma interesovalo kako će se ponašati njihov novi model Red Car koji se upravo pojavio u prodaji.
nopreview
Viewsonic VG2230wm
Aleksandar Veljković
Vizuelno veoma dopadljiv i elegantno dizajniran multimedijalni monitor dijagonale 22" svoje zvezdane trenutke doživljava upravo u prikazu fotografija i videa. Uverimo se u njegov kolorit, dinamiku i široki spektar boja...
nopreview
Biostar matične ploče
Miloš Stamenković
Matične ploče kompanije Biostar imaju jedan adut koji na domaćem tržištu mnogo znači: cena je niska, a pritom su performanse sasvim solidne. Isprobali smo modele TF7100P-M7, TF7150U-M7 i GF7050V-M7.
nopreview
Sweex MP4 plejeri
Branislav Bubanja
Birajući MP4 plejer, kupac se nalazi pred brojnim dilemama, a proizvođači pokušavaju da ponude adut više kroz dodatne funkcije. Na tu kartu išao je i Sweex sa svojim MP4 plejerima koji nose oznaku Blaze i Blizzard.
nopreview
Konačno Blu-ray i HD DVD
Branislav Bubanja
Pošto ste kupili HDTV, krajnje je vreme da razmišljate i o HD sadržajima. LG BH100 će uspešno reprodukovati Blu-ray i HD DVD filmove sadržaje kroz HDMI priključak, ali postoji i mogućnost komunikacije sa standardnim televizorom.
nopreview
Hladniji Core 2 Duo
Miloš Stamenković
Intel će uskoro zasuti tržište procesorima proizvedenim u 45 nm tehnologiji, koji će se manje grejati i raditi na višoj frekvenciji, a koštaće koliko i sadašnji "šporeti". Za sada je stigao H40x, Core 2 Duo u nekoliko varijanti, koje smo isprobali u Desk-ovom prototipskom sistemu...
nopreview
Novi GTS
Branko Maksimović
Nakon teških borbi u high-end segmentu, bitka za kupce grafičkih kartica polako se premešta u segment razumnije kupovine. Šta to novo nudi nVidia u kategoriji do 300 evra?
preview
Filip Majkić
Cenovna politika "što manje - to skuplje" glavni je razlog što pri kupovini uglavnom preskačemo najmanje uređaje. Eee PC iz kompanije ASUS je dobrodošao presedan...
nopreview
HTC S730: Najbrži smartphone
Marko Savković
Smartphone modeli sa Windows Mobile operativnim sistemom su upravo dobili jačeg brata. Pred nama se našao HTC S730, koji objedinjuje 3G mogućnosti sa moćnim procesorom.
nopreview
Najmanji i najveći
Aleksandar Veljković
Na našim uporednim testovima retko se javljaju štampači za korisnike specifičnih zahteva, pa smo ovoga puta malo odstupili od šablona: pogledajmo Canon-ovu ponudu za one kojima treba inkjet štampač A3 formata Pixma iX4000a, ali i za one koji bi iP90v poneli uz notebook...
nopreview
Crypton GPS navigator
Aleksandar Veljković
Brend poznat po povoljnim LCD televizorima pružio nam je priliku da testiramo i prvi domaći, pa uz to i najjeftiniji GPS navigator. Šta možete očekivati od njega?
preview
Miloš Stamenković
Kako odmeriti memoriju? Najprostiji odgovor bi glasio: što više - to bolje, ali cene nisu uvek takve da stimulišu neumerenost. Razmotrimo, dakle, minimume memorije za specifične primene...
nopreview
Efikasna HD reprodukcija
Branko Maksimović
U PC #139 smo se upoznali sa osnovnim terminima i činjenicama vezanim za HD reprodukciju. Sada govorimo o uslovima potrebnim za pun HDTV doživljaj.
nopreview
Canon A650 IS
Aleksandar Veljković
Canon-ove A i G serije fotoaparata su se sasvim približile, pa je je izbor između A650 IS i G9 pre svega stvar ukusa. Pogledajte detalje...
preview
Aleksandar Veljković
Na samom vrhu Canon-ove kategorije kompaktnih aparata dilema oko toga za koji od 12 Mp modela se opredeliti zapravo se pretvara u trilemu: sem G9 i A650 IS, kao treći "ukus" u ovom primamljivom kolaču pojavljuje se Ixus 960 IS.
nopreview
Nikon Coolpix P50
Aleksandar Veljković
P50 se ne uklapa ni u klasu ultrakompaktnih (od kojih je veći), ali ni u klasu kompaktnih, od kojih je vidno manji i lakši. Kako se ovaj novi Nikon-ov adut ponašao na našem testu?
nopreview
Canon A720 IS
Aleksandar Veljković
Ubrzo nakon promocije A700 pokazalo se da aparatu nedostaje stabilizacija slike, što je iznedrilo A710 IS, a najnoviji A720 IS predstavlja novu inkarnaciju ovog izuzetno popularnog modela, koja je pretrpela diskretna unapređenja.
nopreview
Digitalizacija pozorišta
Nadežda Veljković
Nijedna oblast čovekovog života nije ostala imuna na implementaciju novih tehnologija. U oblasti umetnosti i kulture već se uveliko koristi termin "digitalna umetnost". Šta je sa pozorištem?
nopreview
Do tri Ultre
Branko Maksimović
Od dana kada je predstavljena prva generacija nForce čipseta do danas, kontrolerska logika kompanije nVidia za matične ploče okupljala je sve veći broj ljubitelja i širila krug korisnika. Najveću popularnost postigla je na nekada neprikosnovenoj AMD Athlon platformi, ali su danas najbolje nForce matične ploče namenjene upravo Core 2 Duo i Quad familiji procesora...
nopreview
Unreal Tournament III
Filip Majkić
Iako igra nosi broj 3 u nazivu, radi se o četvrtoj Unreal Tournament igri koja se pojavila na PC računarima - "Nestvarni turnir", po četvrti put među nama.
nopreview
The Witcher
Filip Majkić
Nakon mnogo godina razvoja i puno uloženog truda, igra The Witcher je konačno stigla. Radi se o RPG naslovu smeštenom u specifično okruženje, sa izvanrednom pričom i širokim spektrom mogućnosti...
nopreview
The Simpsons Game
Filip Majkić
Electronic Arts je ovu igru izbacio za sve aktuelne platforme - PS2, PS3, PSP, Xbox 360, Wii i Nintendo DS. Igra predstavlja očekivanu "limunadicu" na prelazu između akcione platforme koja podseća na pojednostavljeni GTA 3 i nastavke i klasične arkadne avanture.
nopreview
R&C Future: Tools of Destruction
Filip Majkić
Jedna od najcenjenijih kompanija koje se bave proizvodnjom igara za konzole obradovala je vlasnike Playstation-a novim naslovom iz Ratchet & Clank univerzuma.
nopreview
iStyle
Delimir Tasić
MacBook ia Air, Time Machine sistem za backup podataka, iPod Touch, Office 2008, Eye TV 3, Adobe Photoshop Elements 6, novi MacPro računari i nekoliko update-ova za MacOS.
nopreview
Vaš privatni semafor
Voja Antonić
Ako ste čekali na konkretne projekte, vaše strpljenje se isplatilo. Počećemo sa jednostavnijim uređajima, pa dokle stignemo... Uvek je tako u poslu razvoja!
nopreview
Alat za gradnju napretka
Dragan Grbić
Microsoft Office SharePoint Designer 2007 je novi sistem namenjen unapređivanju poslovnih portala. Da li je reč samo o nasledniku FrontPage-a tj. alatki za vašeg webmaster-a?
preview
Branislav Mihaljev
Bez velike buke, Firefox 3 je stigao do druge beta faze. Do finalnog izdanja nije preostalo mnogo; aktuelna beta popravlja više od 11.000 problema uočenih u ranijim verzijama. Šta novo može da ponudi jedan naizgled jednostavan program?
nopreview
Šesta virtuelna stanica
Dražen Dotlić
Pre oko dve godine pisali smo o verziji 5 programa za virtuelizaciju VMWare. U međuvremenu se pojavila međuverzija 5.5, a onda je stigla i finalna "šestica"...
nopreview
Govorite li IFC?
Đorđe Grujić
Digitalna razmena podataka u građevinskoj industriji se tradicionalno svodi na crtež, ali novo doba i VB/BIM pristup zahtevaju nešto više. IFC vam pruža način da zbilja efikasno komunicirate sa kolegama koji rade na istom projektu.
nopreview
Screencasting za sve
Goran Stefanov
Komplikovani proces screencasting-a, zahvaljujući najnovijem izdanku kompanije Techsmith, doživljava renesansno razdoblje evolucije. Glavni argument u prilog programu Camtasia Studio je integrisani all-in-one pristup...
nopreview
Comodo vatreni zid
Goran Stefanov
Najnoviji Comodo Firewall Pro 3 pokušava da nastavi tradiciju kvaliteta prethodnika, oslanjajući se na svojevrsnu kombinaciju firewall i IPS zaštite. Koliko je u tome uspešan?
preview
Kristijan Lazić
Krstarite Internetom, preuzimate različite sadržaje i niste najsigurniji da je vaš antivirusni softver pouzdan... Tu vam mogu pomoći on-line AV skeneri.
nopreview
Kaspersky je naš
Marko Herman
Jedan do najpopularnijih programa za zaštitu računara je u Novu godinu ušao na još jednom jeziku - našem. Da li će ga domaći korisnici sada bolje razumeti?
nopreview
Softver kao usluga
Dragan Božić
Da li malo preduzeće treba da troši novac na servere, aplikacije i informatičare ili da izabere neki data centar, komercijalnu outsourcing IT platformu? Potpišete Ugovor o nivou usluge i ne mislite?
nopreview
PDA komplet softvera
Marko Savković
Nastavljajući pregled softvera za džepne računare, ovoga meseca se bavimo uslužnim programima za pristup Internetu, povećavanje produktivnosti i reprodukciju multimedijalnih sadržaja
nopreview
Bojan Stojanović
Rad na svakoj publikaciji u InDesign-u počinje izradom dokumenta i postavljenjem osnovnih parametara. Kako da to efikasno uradite pomoću skriptova?
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Classic Menu for Office 2007, Convert, Defraggler, GoneIn60s, Norman Malware Cleaner i Sun Times.
preview
Jelena Jovanović, Voja Gašić, Marko Herman, Dejan Ristanović
Časopis "PC" po 11. put predstavlja izbor 50 najboljih domaćih sajtova, poslednji sa YU u sufiksima - iduće godine naš Web se seli na novi RS domen, što neće biti samo mehanička promena. Kao dobar uvod u dinamičniji RS Web, ove godine smo u naš izbor uveli novu kategoriju - blog.
nopreview
Skype po slovenski
Branislav Bubanja
Uprkos brojnim preprekama, VoIP servisi su sve popularniji. Jedan od načina da se povežete sa prijateljima, naročito ako oni žive u obližnjim zemljama, je DetelFone servis.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Digitalne folije
Jelena Jovanović
Uz Multisoft-ov novi proizvod, digitalne folije je lakše napraviti i prilagođavati svojim potrebama; komplet programskih alata (Kreator folija i Projektor folija), uz projektor, zamenjuje grafoskop, donoseći još neke adute.
nopreview
Pentax u zemlji čuda
Aleksandar Veljković
Od 11. do 13. januara u Dubaiju je održan Pentax Desert Adventure 2008, skup za novinare iz Evrope na kome je ovaj renomirani proizvođač predstavio novu generaciju fotoaparata na čelu sa modelom K20, kao i nove objektive, ponudivši egzotično okruženje u kome bismo se osvedočili u njihove kvalitete...
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
pc141acc.zip
(26.41 KB)
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
Odabrani bajtovi
Marko Herman
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC i multimedija 3 - Audio
Zvezdan Dimitrijević
Posle specijalnih dodataka iz PC #135, u kome smo opisali DVD-Video format, i PC #136, gde smo se bavili radom sa video fajlovima, došlo je vreme za treću komponentu multimedije: zvuk. Opisaćemo načine za organizovanje audio i video fajlova kojih je vaš disk verovatno već prepun, zatim snimanjem i obradom višekanalnog zvuka, sinhronizacijom zvuka i slike kod video fajlova (da, čak i u amaterskim uslovima može se nadsinhronizovati neki film), Multitrack obradom zvuka i mnogim (besplatnim i komercijalnim) programima koji se koriste u ovoj oblasti...
nopreview
PC-DVD #141
Za Novu godinu naš DVD je dobio poklon - novi skin. Pogledajte šta je smislio Aleksandar Vacić, ali pogledajte i druge zanimljive stvari koje smo pripremili za februar. U sekciji PC Games naći ćete veliku kolekciju besplatnih igara, a pošto računarsku zabavu ne donose samo igre, krenuli smo i korak dalje. U svetu multimedije istaknutu ulogu ima Adobe Flash standard, pa je naša prva PC Aplikacija upravo zvanični alat za proizvodnju ovakvih sadržaja. U sekciji PC Graphics smo sakupili niz uslužnih grafičkih konvertera i programa, a druga PC Aplikaciju je WhatsUpGold, program za projektovanje i testiranje mreža. U sekciji PC Read ćete pronaći i dva interesantna "video govora", a posebno preporučujemo poruku kojom je Sir Arthur C. Clarke, bard SF-a, obeležio 90. rođendan.


Takovo

BIZIT 2024

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter