GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #141 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Canon Ixus 960 IS
Aleksandar Veljković
Na samom vrhu Canon-ove kategorije kompaktnih aparata dilema oko toga za koji od 12 Mp modela se opredeliti zapravo se pretvara u trilemu: sem G9 i A650 IS, kao treći "ukus" u ovom primamljivom kolaču pojavljuje se Ixus 960 IS.
- PC #141 (Februar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Canon Ixus 960 IS

Na samom vrhu Canon‑ove kategorije kompaktnih aparata dilema oko toga za koji od 12 Mp modela se opredeliti zapravo se pretvara u trilemu: sem G9 i A650 IS, kao treći „ukus“ u ovom više nego primamljivom kolaču pojavljuje se Ixus 960 IS. Možete čitavu Ixus familiju doživljavati kao elitističke igračke za one koji ne žele da se udubljuju u umetnost fotografisanja, a ipak žele lepe slike, ali najprestižniji model iz ove serije se nikako ne može smatrati „igračkom“, ma koliko on bio jednostavan za upotrebu. O tome sasvim dovoljno govori i cena, koja je na pola puta između A650 IS i G9. Dovoljno je zaviriti u džepove nekog profesionalnog fotografa i tu će se po pravilu naći neki Ixus, za situacije kada svojih više desetina kilograma skupocenih tela DSLR aparata i optike ne nosi sa sobom, ili ga mrzi da ih raspakuje, a treba nešto zabeležiti, veoma brzo, kvalitetno i pouzdano.

Nije preterivanje reći da je Ixus 960 IS zapravo G9 u manjem pakovanju. Njihova osnova je ista: izvanredni 12 Mp 1/1,7“ CCD senzor u spoju sa Digic III grafičkim procesorom, a prelepo izvajano titanijumsko telo 960 IS, osim estetikom, pleni i kvalitetom izrade, koja nimalo ne zaostaje za onom koja karakteriše G9. Razlika je samo u optici, koja je kod Ixus‑a kompaktnijih dimenzija i nešto manjeg raspona, koji iznosi 3,7x (36‑133 mm).

Ključna razlika ogleda se zapravo u Ixus korisničkoj filozofiji, koja insistira na apsolutnoj jednostavnosti rada, gde manuelni režim ne podrazumeva kontrolu ekspozicije i blende, već samo nekih sekundarnih parametara kojima korisnik eventualno može da utiče na finese u ponašanju automatike. Nema razloga za osećaj uskraćenosti – Ixus vam još uvek omogućava da kontrolišete sve ono što može da doprinese kvalitetu ili stilskoj raznovrsnosti vaših fotografija, a najčešće korišćene opcije kao što su ISO osetljivost, izbor režima snimanja (single, burst, odloženo...), izbor radnog moda blica i makro moda direktno su dostupni preko kursorskog kruga.

Poput Ixus‑a 860 IS, aparat nudi i ISO autoshift, odnosno mogućnost precizne i inteligentne kontrole radne osetljivosti; vi precizno odredite željenu osetljivost, a aparat će samo onda kada dotična ne može da bude postignuta bez narušavanja kvaliteta snimka pokušati da je povisi, bilo automatski ili tražeći vašu potvrdu za to. Ako u celu računicu ubacimo i činjenicu da se uloga tastera za transfer fotografija na štampač može slobodno modifikovati (custom taster), nije teško zaključiti da se Ixus 960 IS idealno prilagođava vašim potrebama i navikama.

Dobro poznajući performanse prethodnika, ne mogu reći da nas je Ixus 960 IS u pravom smislu reči iznenadio, mada je interesantno da smo kod njega zabeležili čak veću brzinu u burst modu nego što je to bio slučaj kod A650 IS – model 960 IS će deset snimaka u kontinuitetu zabeležiti za samo 6 sekundi, dok će A650 IS za taj posao potrošiti dve sekunde više. Po ostalim aspektima brzinskih performansi ovaj aparat takođe briljira, počev od spremnosti za rad po uključivanju u roku kraćem od dve sekunde, preko izvanredne brzine fokusiranja (čak i u otežanim uslovima fokusiranje će trajati kraće od pola sekunde), zum mehanizma kome od minimuma do maksimuma treba tek otprilike 1,2 sekunde, pa sve do kašnjenja okidača koje je zanemarljivo (reda veličine 0,1 sekunde).

Opšti nivo kvaliteta fotografija koje daje Ixus 960 IS možemo okarakterisati kao vrh klase i nešto što potpuno zadovoljava kriterijume amatera, pa čak i profesionalaca za određene namene. Fotografije koje smo dobijali u uslovima dnevnog svetla su izvanredno kontrastne i zasićene, toplih, realističnih tonova, a fotografije u zatvorenom prostoru demonstriraju neočekivano dobru snagu blica, izgledajući gotovo jednako dobro kao i one u eksterijeru.

Posebno nam se dopao novi face detection algoritam, koji može sinhrono da prati do devet lica i koji na pojavu novog lica u kadru praktično reaguje trenutno, što je veliki napredak u odnosu na prvu generaciju FD aparata. Ovo vam u značajnoj meri olakšava fotografisanje scena u nekim socijalnim situacijama, praktično vas lišavajući rizika od grešaka u fokusu – uostalom, tog rizika praktično više i nema, zahvaljujući odličnom Canon‑ovom autofokus mehanizmu.

LiIon baterija ovog aparata deklarisana je na 1120 mAh i pokazuje vrlo pristojnu radnu autonomiju – preko 200 snimaka sa svakim punjenjem. O korisničkom interfejsu i ergonomiji aparata nemamo da kažemo bilo šta novo – Canon je po ovom pitanju već duže vreme etalon na osnovu koga drugi proizvođači optimizuju svoje proizvode, a kod Ixus 960 IS savršen sistem menija i kontrolni mehanizam su prosto preuzeti od prethodnika. LCD ekran dijagonale 2,5“ je vrhunskog kvaliteta, a pored njega, bez obzira na kompaktne dimenzije, nalazi se i optičko tražilo. Iako na njegova cena iznosi jedva nešto manje od 500 evra, nećemo reći da je Ixus 960 IS skup aparat – on prosto vredi!

Korisne adrese:

Pin Computers
http://www.pincomputers.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #141
preview
Nova lisica
Branislav Mihaljev



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter