GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #141 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Nova lisica
Branislav Mihaljev
Bez velike buke, Firefox 3 je stigao do druge beta faze. Do finalnog izdanja nije preostalo mnogo; aktuelna beta popravlja više od 11.000 problema uočenih u ranijim verzijama. Šta novo može da ponudi jedan naizgled jednostavan program?
- PC #141 (Februar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Nova lisica

(kliknite za veću sliku)

Kompanija Mozilla nema velikih prihoda, a samim tim ni dovoljno novca za ozbiljniji marketing. Zato ponekad deluje da se razvoj odvija u tajnosti, a od korisnika se traži i mali trud da bi došao do programa. Stranicu za preuzimanje (www.mozilla.com/en‑US/firefox/all‑beta.html ) nije lako naći. Beta verzija „govori“ 25 jezika za operativne sisteme Windows, MAC OS X i GNU/Linux. Našeg jezika nema, ali nije isključeno da će finalna verzija „progovoriti“ srpski. Beta verzija je namenjena testiranju, upoznavanju sa novim mogućnostima i za proveru kompatibilnosti Web stranica.

Šta donosi Gecko 1.9

U odnosu na prvu beta verziju, popravljeno je oko 900 problema, rešeno curenje memorije, a poboljšane su stabilnost i performanse. Autor teksta koristi beta verziju bez većih problema, a zamerka se odnosi samo na retke Web strane koje se ne mogu prikazati. Verzija 2 ih prikazuje ispravno, zato savetujemo da je držite pri ruci.

Firefox 3 se zasniva na Gecko 1.9 platformi za prikaz Web stranica. Ova platforma je razvijana prethodnih 28 meseci i uključuje približno dva miliona izmenjenih linija koda. U njenoj osnovi je ideja da se grafički objekti i tekst iscrtavaju na nov način, da se to čini brže i da bude kompatibilnije sa različitim fontovima i skriptama. Suštinska novina iz ugla korisnika je to da će neke stranice biti dostupne off‑line.

(kliknite za veću sliku)

Iz ugla korisnika primetno je mnogo poboljšanja, pri čemu je zadržan gotovo isti interfejs iz verzije 2. Prikaz vlasnika sajta je razumljiviji – dovoljno je da kliknete na ikonu sajta koja se nalazi s leve strane polja za adresu, dok je za narednu verziju predviđeno poboljšanje prikaza ovog sertifikata. Firefox u novoj verziji deluje preventivno kod sajtova za koje se zna da sadrže štetne programe, a prepoznaje i sajtove za koje je poznato da se služe nekom od phishing metoda.

Modulu za preuzimanje datoteka dodat je program koji obaveštava vašu antivirus aplikaciju o preuzetim izvršnim datotekama. Analiza se obavlja po preuzimanju i datoteka se uklanja ako bude prepoznat štetan program. Pozitivna strana ovakvog pristupa je to što možete da koristite vaš omiljeni AV program, koji ima daleko sofisticiranije algoritme detekcije nego što to možemo očekivati od jednog browser‑a.

Korisnici Viste će primetiti da novi Firefox poštuje Parental Control podešavanja operativnog sistema koja onemogućavaju pristup određenim sadržajima. A korisnici sva tri operativna sistema pod kojima novi Firefox radi primetiće da se program prilagođava izgledu korisničkog interfejsa.

Lakši surf

Prethodna verzija je sadržala modul za pamćenje šifara za pristup različitim stranicama. Ukoliko dozvolite programu da zapamti ove informacije, on će vas ubuduće sam prijavljivati ili barem popunjavati polja za prijavljivanje umesto vas. Po zatvaranju programa dobijate mogućnost da nastavite surfovanje od mesta gde ste stali; pitaće vas da li želite da sačuvate adrese učitanih stranica. Ovaj modul radi čak i u slučaju reseta računara – po novom pokretanju, Firefox će vas pitati da li želite da nastavite tamo gde ste stali, a nakon potvrdnog odgovora biće učitane sve stranice koje su bile otvorene pre resetovanja. Ove opcije funkcionišu sjajno – pitanje je kako se niko nije toga setio ranije?

Opcija za uvećanje/umanjenje stranice deluje podjednako na tekst i slike, snalaženje između većeg broja stranica otvorenih na zasebnim karticama je olakšano upotrebom padajuće liste i klizačem za kontrolu prikaza stranice. Poboljšan je i odabir teksta: sada je moguće obeležiti različite delove teksta uz pritisnut Ctrl. Dupli klik obeležava reč, a trostruki čitav paragraf.

Program donosi i brojna poboljšanja u nizu sitnica, što ćete primetiti gotovo kod svakog objekta. Primera radi, klik na ikonu zvezdice koja se nalazi u polju adrese dodaje je u folder Bookmarks, dok dupli klik otvara okno za podešavanje podfoldera Bookmarks sekcije i dozvoljava izmenu naziva sajta. Polje adrese dozvoljava upis reči za pretragu, naziva stranice ili oznake stranice koju ste dodelili stranici Bookmarks foldera. U zavisnosti od unosa, Firefox će inteligentno pronaći i učitati Web adresu koja odgovara unetom pojmu, ili će jednostavno proslediti pretragu omiljenom pretraživaču. U polje za pretragu je uvedena nova funkcija točku miša: kada ga „zavrtite“, primetićete da se menja pretraživač koji ćete koristiti.

Na traci Bookmarks se generički prikazuju dve nove ikone čija su imena Smart Bookmarks i Places. Prva sadrži tri stavke menija: najčešće posećivane, poslednje dodate u Bookmarks sekciju i poslednje kod kojih je zabeležena osobina tag. Places ikona prikazuje sličan, ali proširen izbor, koji sadrži i spisak stranica kojima ste „dodelili zvezdicu“. Dalje, po kliku na e‑mail adresu Web stranice uobičajeno je da računar pokrene lokalni e‑mail klijent. Programeri Web stranica će moći da ugrade novu osobinu i preusmere klik na e‑mail na Webmail stranicu.

Opisane izmene su tek jedan deo onoga što već postoji u aktuelnoj beta verziji. Do finalne verzije, ipak, treba još štošta uraditi – sa pravom očekujemo gotovo savršen browser, koji će značajno uticati na opredeljenje korisnika u odabiru omiljenog programa za surf.

SLEDEĆI TEKST U PC #141
preview
AV on-line skeniranje
Kristijan Lazić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter