GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #141 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Otisak iz svetlosti lampe
Nebojša Rašković
Koliko god multifunkcijske mašine postale standardni deo kancelarijskog okruženja, skeneri ostaju superiornije rešenje kada je kvalitet izlaznog materijala u pitanju. Testirali smo šesnaest modela koji verno reprezentuju ponudu na našem tržištu.
- PC #141 (Februar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Otisak iz svetlosti lampe

Skeneri su poslednjih godina postali sastavni deo modernih računarskih konfiguracija. Uglavnom su zasnovani na CIS ili CCD tehnologiji, ali se pojavljuju i modeli koji koriste trenutni svetlosni snop za formiranje otiska. Evolutivni put ovih uređaja bio je dosta dug, a ako se samo na trenutak vratimo u ne tako davnu prošlost, videćemo da su kvalitetni skeneri doskora bili rezervisani za profesiolance i korisnike sa dubljim džepom. Napredovanjem tehnologije cene skenera su rapidno padale, pa sada za nešto više od 2.000 dinara sebi možemo da priuštimo ovaj uređaj, doduše skromnih mogućnosti, ali sasvim dovoljnih za većinu onoga što je u kancelariji potrebno.

Pregled domaćeg tržišta|

Ponuda skenera na domaćem tržištu je jako dobra i zastupljeni su gotovo svi veliki brendovi. Dominiraju modeli iz nižeg cenovnog ranga, ali je osetna i potražnja za ozbiljnijim i skupljim mašinama najrazličitijih namena. To je bio razlog više da za ovaj test obezbedimo i određeni broj profesionalnih skenera.

Malo je proizvođača ove periferije u svetu koji imaju kompletno razvijene sopstvene tehnologije. Čak i giganti poput Canon-a i Epson-a u najvećem broju slučajeva odlučuju se za kupovinu gotovih tehnoloških rešenja (uglavnom od HP-a) na kojima dalje grade svoje proizvode. Tako je danas situacija na tržištu skenera prilično jasna - HP najviše ulaže u razvoj novih tehnologija, pa shodno tome ima i najveći udeo u industriji skenera (preko 60%). Ovaj brend pokriva sve kategorije, od najjeftinijih kućnih i kancelarijskih mašina, pa sve do profesionalnih rešenja, i time jasno stavlja do znanja koliko ozbiljno planiraju da pokriju sve kategorije u predstojećem periodu. Canon i Epson su proizvođači sa najdužom tradicijom u oblasti proizvodnje i distribucije skenera, ali već godinama svoju pažnju usmeravaju ka unapređenju manje složenih sistema. Ipak, njihovi TMA skeneri su izbili na čelnu poziciju po prodaji u protekloj godini, što jasno stavlja do znanja da oba proizvođača i te kako spremaju svoj veliki povratak i u višoj klasi.

Domaće kupce najviše zanima ponuda u nižem cenovnom rangu, gde trenutno dominiraju tri brenda - Mustek, Benq i Microtek. Za prva dva ste sigurno čuli, ali i Microtek egzistira već duže vreme na svetskom tržištu i u svojoj ponudi ima široku lepezu skenera, a domaćoj javnosti je nedavno prezentovan kao lider u ovoj oblasti. Benq i Mustek su prisutni jako dugo na našoj sceni i čvrsto drže svoje vodeće pozicije u ovom segmentu, parirajući najezdi HP-ovih jeftinih modela.

Kako smo testirali?|

Testiranje skenera je po proceduri veoma slično testiranju štampača, s tim da sada za osnovu imamo već materijalizovan dokument koji se šalje na očitavanje. Proces se svodi na skeniranje reprezentativnog uzorka, a dobijeni otisak odražava kako performanse, tako i kvalitet testirane mašine. Dobro je poznato da postoje manje razlike u proceduri testiranja između CIS i CCD skenera, pa smo upravo iz tog razloga pripremili dva fajla identičnih struktura koja će na najverodostojniji način odmeriti snage oba aktuelna standarda. Jedan od ključnih faktora koji treba uzeti u obzir pri merenju brzina skenera jeste i razlika između vremena skeniranja pri kontinuiranom radu i u fazi kada je mašini potrebno da se probudi iz stanja potpunog mirovanja. Većina skenera današnjice se prilično brzo budi iz stanja hiberncije, ali je najveći problem u dodatnom vremenu za zagrevanje lampe.

Kod ocenjivanja izlaznog kvaliteta materijala najviše pažnje smo obratili na glatkoću tonskih prelaza i sjaj otiska. Indeks brzine je dobijen na osnovu merenja iz najviše podržane rezolucije, dok je indeks upotrebljivosti generisan na osnovu jednostavnosti rukovanja i broja potrošnih delova. Ukupna ocena je formirana sabiranjem svih upotrebnih i mernih indeksa. Na ovom testu nismo merili broj digitalizovanih dokumenata u oviru jednog minuta, pa ćemo vas za tu vrstu podataka uputiti na specifikacije proizvođača. Za detaljan opis testiranih skenera, naše utiske, tabele karakteristika, ocene i preporuke urednika pogledajte PC #141.



NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter