GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #142 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Dodir po dodir - pogodak
Marko Savković
Dugoočekivani naslednik modela HTC P3600 konačno je pred nama. Da li su manje dimenzije i bolji GPS prijemnik sve što HTC Touch Cruise donosi?
- PC #142 (Mart 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Dodir po dodir - pogodak

Pored dosta modela kod kojih su pravljeni kompromisi, sa najvećim iščekivanjem smo očekivali upravo top modele koji su u vreme promocije objedinjavali sve raspoložive funkcije. Pored modela FSC Loox T830, jedan od takvih modela bio je HTC P3600, koji je doneo sve – jak procesor, 3G, WiFi i, uz upgrade firmware-a, GPS. Sa velikim nestpljenjem čekali smo njegovog naslednika, a to svakako nije TyTN2 – integrisana tastatura donosi težinu, pa TyTN model nije zgodan za nošenje u džepu sakoa. Naslednik P3600 nudi upravo ono što smo želeli: poboljšanje funkcija sa smanjivanjem težine.

Upravljanje prstom

Kao treći u seriji Touch modela na test je stigao model HTC Touch Cruise koji osim olakšanog upravljanja prstom, poseduje GPS prijemnik i softver za navigaciju. Tanak je (110×58×16 mm) i lak (130 grama) pa postaje dobar kandidat za neki od džepova – možda se zato uz njega ne dobija futrola za nošenje na pojasu. Obrada je glossy, a ekran od 2.8“ osetljiv na dodir prostire se preko cele prednje strane. Na njoj se nalaze i kružni navigacioni taster koji osim standardnih funkcija i čet tastera poseduje i mogućnost kružnog pomeranja – umesto točkića na modelu P3600. Izostao je trackball koji je zamenjen klasičnim tasterom. Na prednjoj strani se nalaze i tasteri za uspostavljanje i prekid veze, pokretanje programa za navigaciju i džepnog IE-a. Tastera koji odgovaraju opcijama na ekranu nema – do njih se dolazi prstom ili stylos-om sa ekrana.

Sa leve strane je taster za pokretanje fotaparata koji donosi autofokus. Tu je i slot za microSD memorijsku karticu do koje je moguće doći bez vađenja baterije. Sa desne strane su tasteri za pozivanje glasovnih komandi kao i klizač za pojačavanje zvuka. Pozadina i delovi stranica izrađeni su od veoma prijatne crne mat plastike nalik na model Touch. Za univerzalni konektor izabran je blago modifikovani miniUSB – svi kablovi i uređaji koje imamo rade na ovom modelu, ali se proizvođač zaštitio da se periferije za njega ne koriste na uređajima drugih proizvođača. Na poleđini se, osim mesta za eksternu GPS antenu, nalazi i otvor za 3 Mp, a na prednjoj strani je VGA kamera za video razgovore. Zahvaljujući pravilnijem i manje zaobljenom obliku ovog modela, stylus je nešto duži i bolje leži u ruci.

Novi procesor i više memorije

HTC je zadržao Qualcomm MSM7200 procesor koji radi na 400 MHz, a imali smo prilike da ga isprobamo još na modelima Touch Dual i TyTN2. Za svaku pohvalu je i količina raspoložive memorije: Cruise raspolaže sa 128 MB RAM-a i 256 MB ROM-a. što obezbeđuje normalan rad svih programa, a za smeštanje muzike, filmova kao i mapa za navigaciju preporučujemo što veću microSDHC karticu (ovaj model podržava i kartice od 8 GB).

Podržani su Bluetooth 2.0 i WiFi 802.11g za bežični prenos podataka i povezivanje sa periferijskim uređajima. Kao i kod modela TyTN2, GPS prijemnik je deo čipseta pa su performanse identične, a lociranje pozicije je prilično brže u odnosu na model P3600. Još jedna od razlika u odnosu na model TyTN2 je i FM radio. Podržan je HSDPA sa 384 kbps za upload i 3.6 Mbps za download kao i quad band GSM. Sa baterijom od 1350 mAh, u normalnoj upotrebi autonomija rada je bila dva dana.

Uz WM 6 isporučene su i dodatne aplikacije: HTC Home na today ekranu prikazuje korisne informacije i nudi mogućnost pokretanja omiljenih programa, organizovanih u četiri taba. HTC je implementirao i aplikaciju za upravljanje pokrenutim programima (tasks), koja je optimizovana za korišćenje prstom. Ikone u gornjem statusnom baru WM6 često su previše sitne za izbor prstom, pa je HTC omogućio da se ova zona zumira. Prevlačenjem prsta od HTC logotipa ka vrhu ekrana pojavljuje se animirani meni sa devet najčešće korišćenih kontakata koji se vide kao slike (slike se unose kroz Outlook kontakte ili direktno). Kada preko ovog ekrana prstom prevučemo zdesna ulevo, dolazimo do izbora šest često korišćenih opcija: e-mail, SMS/MMS, IE, Tasks, Comm Manager i kalendar. Treća strana ove virtuelne kocke, do koje se prelazi prevlačenjem prsta sa desne na levu stranu sadrži tri opcije – za reprodukciju muzike, slika i videa.

Pored standardne ponude softvera uz ovaj model dolazi Adobe Reader LE, Opera browser kao i odličan RSS reader. Camera Album je aplikacija za pregled slika koja koristi sve prednosti TouchFLO tehnologije, slike je moguće „listati“ kao na iPhone-u a odgovarajućim kružnim pokretima prsta moguće ih je rotirati i zumirati. Aplikacija je intuitivna i veoma brzo smo se navikli.

HTC Touch Cruise dolazi sa Tom Tom 6 programom za navigaciju koji su korisnici širom sveta visoko ocenili. Nažalost, mape Srbije su i dalje u beta fazi, pa treba razmisliti o alternativama. Od distributera smo uz uređaj dobili odličan iGO o kome je bilo reči u prethodnim brojevima „PC“-a, a na našem tržištu je prisutan i Garmin sa odličnim softverom za WM platformu.

Zaključak

HTC Touch Cruise je all-in-one uređaj koji podržava sve aktuelne standarde bežičnog povezivanja i komunikacije sa mobilnim operaterima. Korišćenjem TouchFLO tehnologije upravljanja prstom umanjuje značaj (ponekad ipak potrebnog) stylus-a i povećava efikasnost u svakodnevnom radu. Uz male dimenzije i odlične performanse, ovaj uređaj stoji rame uz rame sa modelom HTC TyTN2 – a koji ćemo izabrati zavisi samo od potrebe za tastaturom. Dok sa nestrpljenjem očekujemo naslednika (nadajmo se sa VGA ekranom) zaključujemo da P3600 može da se sprema za penziju...

Korisne adrese:

DIFO
Vardarska 29, Beograd
tel: 011/2042-070
http://www.difo.co.yu

SLEDEĆI TEKST U PC #142
preview
Reciklaža e-otpada
Jelena JovanovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter