GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #142 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Druge on-line klinike
Kristijan Lazić
U PC #141 predstavili smo on-line verzije antivirusnih alata kompanija ESET, Trend Micro, F-Secure i Norman. Na red su došla rešenja još četiri poznate firme.
- PC #142 (Mart 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Druge on-line klinike

Panda Software svoju verziju on-line skenera ponudio je u dve varijante – Panda NanoScan (www.nanoscan.com ) i Panda TotalScan (www.pandasoftware.com/totalscan ). NanoScan je besplatan servis koji otkriva isključivo trojance i viruse, odnosno preko dva i po miliona varijanti poznatih digitalnih parazita. Ipak, malware koji se smatra „manje opasnim“, poput adware-a i cookies fajlova, neće biti detektovan, što je osnovno ograničenje NanoScan servisa, ali ima i pozitivan uticaj na brzinu skeniranja, koja je neuobičajeno visoka – na kontrolnom računaru skeniranje je trajalo samo 65 sekundi!

Besplatno ili besplatno

NanoScan možete pokrenuti iz Internet Explorer-a i novijih verzija Firefox-a. Nakon inicijalnog prenosa i instalacije loader komponente, sledi download ostalih delova skenera, što na modemskoj vezi traje par minuta. Potom automatski počinje skeniranje. Nakon završetka NanoScan će prikazati rezultate i ponuditi da sistem detaljnije ispitate moćnijim TotalScan servisom.

TotalScan predstavlja veoma ozbiljno on-line AV rešenje i primetan je napor kompanije da se što bolje pozicionira na tržištu on-line AV usluga čije vreme tek dolazi. TotalScan je takođe besplatan servis, ali postoji ograničenje – opcija uklanjanja pretnji je nedostupna. Ostala tehnička ograničenja i specifičnosti identične su kod obe varijante, pa ako je računar u mogućnosti da pokrene NanoScan, moći će i TotalScan. Jedine razlike su u vremenu potrebnom da se komponente servisa prenesu na lokalni hard disk, kao i u vremenu skeniranja.

Rezultat skeniranja u oba slučaja je detaljan izveštaj u kome su prikazane otkrivene pretnje, grupisane u tri osnovna nivoa (low, medium i high). Low uglavnom možete ignorisati, jer je najčešće reč o cookies fajlovima, ali medium i high zapisi zahtevaju pažnju. Vreme skeniranja TotalScan-om na kontrolnom sistemu (Pentium 4 na 1,7 MHz sa 256 MB RAM-a) bilo je oko 20 minuta, što je prihvatljivo čak i za svakodnevnu upotrebu u okruženju gde Internet protok ne predstavlja kritičan resurs. Mana oba servisa je nedostatak mogućnosti konfigurisanja. Kada jednom kliknete na taster Scan, u potpunosti ste oslonjeni na default parametre.

Iako predstavljaju dva različita servisa, NanoScan i TotalScan ne isključuju jedan drugi; pre se može reći da je NanoScan „brza dijagnostika“ čiji rezultat možete iskoristiti pre nego što pokrenete TotalScan. NanoScan koristite u situacijama kada sistem treba brzo proveriti ili kada ste sigurni da je zaražen, ali vam je nepoznat stepen i tip infekcije. TotalScan predstavlja temeljni AV skener koji možete pokrenuti kada je neophodna dubinska provera sistema.

Kaspersky preko Interneta

Kod nas veoma poznat Kaspersky Lab svoj besplatni Kaspersky online virus scanner (www.kaspersky.com/virusscanner ) realizovao je kao ActiveX kontrolu, koja se izvršava isključivo u novijim verzijama Internet Explorer-a. Prvi uslov koji morate ispuniti pre pokretanja jeste provera da li je instaliran Kaspersky Online Scanner Pro, pošto besplatna verzija skenera ne može da se instalira paralelno sa „naprednom“ komponentom. Ostali zahtevi su: administratorske privilegije i dovoljno prostora na hard disku za komponentu (500 kB) i AV baze (17 MB).

Nakon dužeg vremena prenosa neophodnih fajlova, pred korisnikom će se pojaviti niz opcija koje može podesiti pre skeniranja: Critical Areas, Memory, My Computer, My Emal itd, kao i mogućnost provere sistema u standard (samo virusi, trojanci i rootkit programi) ili extended (ostali tipovi malicioznog koda, jokes i risk programi) modu. Skeniranje teče brzo, a izveštaj po završetku je dovoljno detaljan i pruža sve neophodne informacije o stanju sistema. Ograničenje on-line verzije je nemogućnost čišćenja (pa čak ni brisanja) zaraženih fajlova, ali ako ste iole iskusniji korisnik, preporučujemo da identifikovanu pretnju potražite u Kaspersky AV enciklopediji, čiji detaljni tekstovi u većini slučajeva sadrže i uputstvo za uklanjanje.

Ukoliko ne želite da skenirate kompletan sistem, već sumnjate na određeni fajl, možete ga poslati na besplatnu on-line analizu na adresi www.kaspersky.com/scanforvirus , uz ograničenje od 1 MB po fajlu. Arhive su podržane, pa ako je virus „upakovan“, ne morate ga slati u izvršnom obliku i na taj način izložiti računar nepotrebnom riziku. Odmah nakon upload-a, na ekranu će se pojaviti rezultat testiranja, koji se sastoji od broja pronađenih pretnji (virus bodies) ali i sumnjivih fajlova, u slučaju da ste ih u arhivi poslali više.

Kompletni BitDefender

(kliknite za veću sliku)

BitDefender Online Scanner (www.bitdefender.com/scan8 ) predstavlja trenutno najkompletniji i potpuno funkcionalan on-line AV proizvod na tržištu. Za razliku od većine sličnih servisa, BitDefender Online podržava skeniranje memorije, boot / MBR sektora, fajlova, pa čak i detekciju delova virusa. Od akcija koje možete pokrenuti nakon skeniranja podržano je čišćenje, brisanje, samo prijava pretnje ili neka od kombinacija ovih akcija ukoliko primarna aktivnost iz nekog razloga ne može da se izvrši.

Navedene opcije podešavate nakon instalacije osnovnog dela skenera, posle čega sledi prenos ostalih komponenti i update AV baza. Traži se Internet Explorer i 20 MB prostora na disku, ali obratite pažnju i na specifičnosti koje se odnose na različite hardverske konfiguracije opisane u on-line help-u. Iako je BitDefender prilikom skeniranja računara funkcionisao besprekorno, tokom instalacione procedure naišli smo na niz problema. Tu pre svega ističemo nekoliko neuspešnih prenosa AV baza (iz nepoznatih razloga), što na modemskoj vezi može predstavljati ozbiljan problem.

Generisani izveštaj je detaljan i možete ga sačuvati u HTML formatu radi naknadne analize, ali i poslati u binarnom obliku proizvođaču, koji će podatke iskoristiti za statistike i unapređenje on-line servisa.

Novi stari CA

Iako relativno nepoznat kod nas, CA spada u vrh svetske AV industrije. Svoj on-line AV servis, koji se nalazi na adresi ca.com/us/securityadvisor/virusinfo/scan.aspx , CA je osmislio kao rešenje za detekciju, ali i čišćenje malware-a. Zato je opcija Scan dopunjena komandom Cure Files.

Procedura instalacije ActiveX kontrole je uobičajena, a količina podataka koja se prenosi je oko 15 MB (aplikacija i baze virusa). Brzina skeniranja je visoka, što ukazuje na to da se sistem ne proverava „dubinski“, već samo karakteristični folderi i zaglavlja fajlova. Mogućnost konfigurisanja je na srednjem nivou: možete odabrati deo sistema želite sa skenirate. Izveštaj o stanju sadrži minimum informacija, pa se CA online AV scanner svrstava u grupu servisa koji odgovaraju početnicima.

Mreža ili lokal

On-line antivirusni servisi i dalje predstavljaju pionirski poduhvat. Kao i kada je reč o bilo kom drugom bezbednosnom softveru, u prvom planu je uspešnost u otkrivanju malicioznog softvera i mogućnost njegovog uklanjanja, a u drugom opcije koje su na raspolaganju korisnicima. Sve kompanije čiji su on-line servisi prikazani u ova dva nastavka nalaze se u samom vrhu svetskih AV brendova, njihova rešenja su uspešna u detekciji i potpuno besplatna. Kako ne predstavljaju zamenu za klasična AV rešenja, već dopunu ili prvu pomoć u vanrednim situacijama, preporuka koje rešenje odabrati ne može se dati, jer se u obzir uzima mnoštvo faktora koji su presudni u svakoj konkretnoj situaciji: mogućnost rada u više tipova browser-a, brzina skeniranja sistema, sloboda podešavanja parametara ili jednostavnost u radu... U slučaju da je imperativ mogućnost otkrivanja što više štetnog softvera, posetite av-test.org i proverite poslednje rezultate – identične AV baze na kojima su testovi vršeni, koriste se i u on-line verzijama AV softvera.

SLEDEĆI TEKST U PC #142
preview
Šerif za diskove
Marko Herman


BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter