GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #142 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Šerif za diskove
Marko Herman
Hard disk šerif će vam pomoći da sačuvate podatke na računarima kojim pristupaju neiskusni korisnici, ali i da lakše administrirate svoj PC.
- PC #142 (Mart 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Šerif za diskove

U svakodnevnoj upotrebi računara, naročito ako kompjuter delimo sa jednom ili više osoba, često se dešava da neki fajlovi ili folderi „volšebno“ nestanu. Nije podešavanja programa budu izmenjena na ona koja vam ne odgovaraju ili da čak neko od korisnika u potpunosti ukloni neki program. Deljeni računari nisu neosetljivi ni na promene sistemskih podešavanja, a naročito ne na formatiranje diska. Sve su to situacije koje su se svakome od nas bar jednom desile, a preventiva za njih postoji.

“Hard disk šerif“ je program koji štiti računar od promena i brisanja na diskovima, a kada je instaliran obrisane ili na bilo koji način oštećene datoteke nakon prvog restarta sistema vraća u prethodno stanje. Zahvaljujući razdvajanja supervizorskog i „običnog“ načina rada štiti kompletan sistem od nestručnog korišćenja.

(kliknite za veću sliku)

Nakon instalacije program rezerviše oko 5% prostora na jednom od hard diskova. Taj prostor je nevidljiv za korisnika, ali je od suštinske važnosti za rad programa jer u njega Šerif upisuje sve promene koje se dešavaju na diskovima ili particijama koje želite da zaštitite. Ako imate samo jedan disk, program će ponuditi da ga particioniše tako da Šerif kontroliše samo neki prostor, dok deo može ostati nezaštićen. U aktuelnoj verziji programa particionisanje radi na IDE i SCSI diskovima, dok biste za taj postupak na SATA diskovima morali da upotrebite neki specijalizovan program poput Partition Magic-a.

Po okončanoj instalaciji neophodno je da unese šifra koja daje potpunu kontrolu nad svim podacima. Tako samo administrator može da odredi da li će neke promene biti obrisane, da li se podaci obnavljaju sa svakim restartom računara ili, na primer, jednom nedeljno u neko određeno doba. Zahvaljujući šifri, samo administrator može instalirati program na sistem, dok će slični pokušaji drugih korisnika završiti neuspehom. Pored osnovne aplikacije koja služi zaštiti pojedinačnog računara, postoji i administratorska aplikacija namenjena kontroli više Šerifa u mreži. To omogućava da supervizor sa jednog mesta upravlja načinom rada i sadržajem svih računara.

(kliknite za veću sliku)

Kada ga pokrenete, „Hard disk šerif“ štiti od brisanja softvera, a zahvaljujući načinu kontrole sadržaja diska i od virusa i drugih neovlašćenih izmena. Naime, čak i ako neko od korisnika računara „zapati“ zlonamerno parče softvera, sve što taj kod učini na hard disku biće „zaboravljeno“ pri sledećem pokretanju računara, odnosno onda kada je administrator zakazao oporavak svih izmena u postavkama sistema i fajlova. A ukoliko je potrebno sistem odmah vratiti u funkcionalno stanje, opcija je dostupna klikom na jedan taster.

Teško nam je da zamislimo da program ovog tipa nabave kućni korisnici računara. Za njih je preskup, mada nesumnjivo vredan kada vam pomogne da „pronađete“ fotografije koje je dete obrisalo. Ipak, realno je očekivati da primarnu namenu nađe u prostorima gde više ljudi koristi računare, a napravljene izmene ne treba zapamtiti. Takav je slučaj u Internet kafićima ili školama računara, odnosno računarskim učionicama redovnih škola – na kraju dana, kada se svi „istutnje“ po kompjuterima, sve se lako vraća na početno stanje. Alternativa je da ova promena nastupi automatski, recimo prvog vikenda po završetku kursa.

(kliknite za veću sliku)

“Hard disk šerif“ radi samo sa Windows operativnim sistemima. Možete ga koristiti na svim verzijama od 95 do aktuelne Viste, a štiti fajl sisteme od FAT16, preko FAT32 i NTFS do NTFS32. Može se koristiti maksimalno na četiri particije istovremeno, s tim što komercijalna licenca za jedan računar košta 44 evra. Multisoft, koji se potrudio i da lokalizuje program na srpski jezik, ima posebnu ponudu za obrazovne ustanove (pojedinačna licenca za 33 evra), a ponuđen je i popust za veći broj licenci.

Korisne adrese:

Multisoft
http://www.multisoft.co.yu

SLEDEĆI TEKST U PC #142
preview
Pohod Azije na Ameriku
Zoran Kehler


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter