GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #143 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
MF kancelarija
Nebojša Rašković
Došlo je vreme za novi MF uređaj u kancelariji, pa smo testirali 22 modela iz aktuelne ponude. Svi su laserski, ali to ne znači da je rezultat crno-beli...
- PC #143 (April 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

MF kancelarija

HP Laserjet 2820

Multifunkcijski uređaji najšešće integrišu štampač i skenera, čime "uzgred" nastajei kopir-mašina, a ako dodamo i faks-modem, dobićemo korisnog kancelarijskog pomoćnika. Prvi uređaji ovakvog tipa bili su glomazni, težili preko stotinu kilograma i najčešće zbog loše implementacije postizali brzinu koje više ne želimo ni da se sećamo. U osnovama uređaja nekada se nalazio inkjet štampač kombinovan sa CCD skenerom skromne rezolucije, a tek je pojava jeftinih laserskih štampača dovele stvari na pravo mesto.

Domaće tržište|

Veliki igrači na polju MF uređaja, a pre svega Canon, Hewlett-Packard i Lexmark, sve snage usmeravaju ka razvoju proizvoda čija je osnova laserski otisak. U moru najrazličitijih rešenja nije lako snaći se i odabrati mašinu koja će u potpunosti zadovoljiti vaše potrebe, pa smo okupili većinu trenutno aktuelnih kancelarijskih modela i kroz ovaj uporedni prikaz vam približimo njihove mogućnosti. Zahvaljujući odličnom odzivu naših distributera, PC test soba ugostila je 12 jedinica čija je osnova monohromatska štampa i 10 mašina koje imaju mogućnost da otisak formiraju u koloru.

Konica Minolta magicolor 2490MF

Na domaćem tržištu prisutni su gotovo svi veliki proizvođači multifunkcijskih mašina, a ubedljivo najbolju ponudu ima HP, koji je poslednjih godina najviše pažnje posvetio manjim kancelarijskim modelima, kojima je osvojio srca ogromnog broja potrošača. Samostalan je u razvoju tehnoloških rešenja za svoje MFC jedinice, što mu daje prednost nad konkurencijom, koja u najvećem broju slučajeva zavisi od kooperanata. Na ovom testu HP je prisutan sa četiri aktuelna modela, dva zasnovana na crno-belom otisku i dva sa mogućnošću štampanja u koloru.

Glavni konkurenti su Konica Minolta i Canon, koji krupnim koracima grabe napred kada je reč o broju lansiranih modela. Canon je orijentisan ka manjim radnim grupama, dok Konica Minolta cilja na širi krug korisnika. Oba proizvođača u svojoj ponudi imaju jako kvalitetne jedinice, što najbolje pokazuju i rezultati koje su postigli na našim testovima. Analize tržišta govore da Lexmark u poslednje vreme prednjači što se tiče prodaje, zahvaljujući dobro koncipiranoj cenovnoj politici. Po kvalitetu za nijansu zaostaje za OKI-jevim modelima, koje smo takođe imali prilike da testiramo i koji nude zavidan kvalitet kolor otisaka.

Iako u svojoj ponudi nema tako veliki broj modela, Samsung je uspeo da se ozbiljno uključi u trku za primat na domaćem tržištu. Njegova SCX serija trenuto beleži uzlaznu liniju u prodaji i po svoj prilici će izbiti na čelnu poziciju u predstojećem periodu opremanja kancelarija.

Kako smo testirali|

Lexmark X340

Multifunkcijske mašine spadaju među najteže uređaje za testiranje, pošto treba obratiti pažnju na čitav niz funkcija i njihovu međusobnu integraciju (a i raspakivanje i kasnije pakovanje nije baš lak posao). Zato smo modele podelili u više kategorija. Skup testova se sastojao od provere performansi (štampanje, skeniranje i kopiranje), kvaliteta štampe i kopija, kao i skenova. Ovoga puta izostavili smo testove ugrađenih faks jedinca, jer gotovo svi modeli koriste modem na istoj brzini (33,6 kbps), pa bi se dobili slični rezultati, ograničeni stanjem telekomunikacione infrastrukture.

Test za proveru brzinskih dometa sastojao se od tri dokumenta: tekst fajla od 10 strana kreiranog u Microsoft Word-u, tabele od sedam strana formirane u Microsoft Excel-u i HTML dokumenta od tri stranice. Kod svih fajlova smo prvo merili brzinu štampanja prve strane (bolje reći, vreme proteklo do njenog izlaska iz štampača), a potom i vreme potrebno da se materijalizuju svi dokumenti. Odštampane stranice smo kasnije koristili za testiranje brzine kopiranja, a sam postupak je bio isti kao i kod testova brzine štampe. Za proveru performansi skenera koristili smo tekst od pet stranica, jednu naslovnu stranu našeg časopisa i fotografiju sa mnogo detalja u formatu 10*15 cm.

Samsung SCX 4500

Kod ocenjivanja kvaliteta otisaka, kopija i skenova koristili smo stranice dobijene tokom brzinskog testa. Procenjivali smo oštrinu, jasnoću i glatkoću mono i kolor dokumenata, kao i intenzitet sivih i obojenih fragmenata i tela. Kod kopija smo najveću pažnju usmerili na vernost reprodukcije, tj. koliko su sive nijanse i kolorni delovi verni polaznom materijalu, odnosno originalu. U svakoj kategoriji uređaji su vrednovani ocenama od 5 do 10. Davali smo celobrojne ocene, kako bismo kasnije mogli što jednostavnije i lakše da formiramo krajnji rezultat testiranog primerka. Mašine koje podržavaju štampu i kopiranje u koloru posmatrane su odvojeno za svaki parametar, ali je krajnja ocena bila jedinstvena.

Za detaljan opis MF mašina, tabelu karakteristika i izbor najboljih pogledajte PC #143.

SLEDEĆI TEKST U PC #143
preview
Colorado za avanturu
Aleksandar VeljkovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter