GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #143 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Colorado za avanturu
Aleksandar Veljković
Došao je trenutak da Garmin, svetski lider u proizvodnji outdoor GPS uređaja, redefiniše standarde ovog segmenta tržišta. Predmet želja svakog avanturiste zove se Colorado 300.
- PC #143 (April 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Colorado za avanturu

Koliko god tržište auto navigacije u poslednje vreme u Srbiji doživljavalo bum uz poplavu novih, malo poznatih proizvođača, na vrlo specifičnom tržištu GPS uređaja namenjenih orijentaciji u divljini teško da se može desiti nešto slično. Za to postoje barem dva razloga: jedan od njih je to što GPS uređaje za ovakvu namenu odlikuju neke kako hardverske, tako i softverske specifičnosti, a drugi u „tiražu“. Zbog neuporedivo manjeg ciljnog tržišta, kartografske kuće nemaju interesa da razvijaju kartografiju sa topografskim podacima.

Dakle, ako želite da se provlačite po šumama, verete po stenama, tražite jame i pećine ili vozite bicikl tamo gde je retko ko pre vas prošao, svi putevi vode u Garmin. Koliko god Infoteam-ova SCG Route karta po pitanju drumske navigacije imala snažnu konkurenciju u Contrast-ovim iGo mapama kojima je opremljena većina konkurentskih auto-navigatora, pokrivanje teritorije Srbije i Crne Gore visinskim profilima (mrežom izohipsi), kao i ucrtavanje šumskih puteva i staza i raznih objekata bitnih za orijentaciju u divljini (planinskih vrhova, vidikovaca, izvora, prenoćišta, mesta za kampovanje...) je ekskluziva koju dobijaju samo korisnici SCG Route.

Ovoga puta nemamo prostora da detaljnije pišemo o novitetima koje donosi verzija 1.6 ove karte (kojih zaista ima puno, između ostalog čitavo područje Nacionalnog parka Đerdap uvršteno je do nivoa topo detalja), ali ćemo reći da su neki od njih usmereni i na iskorišćenje potencijala najnovije generacije Garmin-ovih outdoor uređaja, familije koja nosi oznaku Colorado (pre svega mislimo na 3D senčenje reljefa na osnovu podataka iz DEM fajlova, koje se po prvi put našlo u verziji 1.6, a koje Colorado podržava). Colorado 300 je stigao do nas, objedinjujući sve ono što smo proteklih godina zamišljali da jedan outdoor GPS uređaj treba da bude.

Jednostavnost i moć

Colorado familija uređaja na outdoor „tronu“ nasleđuje do sada referentni model GPSMap60 CSx. Nabrajanje i opisivanje noviteta kojima raspolaže Colorado 300 će potrajati, ali suština promena ogleda se u potpuno novom korisničkom interfejsu, koji ima za cilj ne samo da laicima pojednostavi rad, već i da iskusnim korisnicima ponudi viši stepen radnog komfora i preglednosti.

Kao i dosadašnji GPS uređaji iz outdoor segmenta, Colorado 300 je vodootporan po IPX7 standardu (neće mu naškoditi ako provede neko vreme u vodi dubine do par metara), robustan je, otporan na padove i udarce. Dakle, može se slobodno koristiti na biciklu, motociklu, po kiši, snegu, bez straha od posledica, čak i ako ga tu i tamo malo zakačite pri nekom padu. Veoma nam se dopao i njegov univerzalni nosač, sa karabinerom nalik na one koji se koriste u alpinizmu ili speleologiji, koji se vrlo jednostavno, jednim potezom ruke, okači o bilo koju gajku koju imate na odeći ili rancu.

Jedna od prvih stvari koje upadaju u oči kada vidite ovaj (sa svojih 13,9 cm dužine i 3,5 cm debljine ne baš mali) uređaj jeste njegov ogroman, izduženi kolor ekran, koji sa dijagonalom od 7,6 cm premašuje dimenzije ekrana mnogih PDA uređaja. Kada ga uključite postaje vam jasno da je ekran ne samo veliki, već i znatno više rezolucije nego do sada – 400 tačaka po vertikali je gotovo duplo više nego kod ostalih Garmin modela, a 240 tačaka širine osigurava čitljivost detalja, tako da vam mapa koju na ekranu vidite nijednog trenutka ne deluje pretrpano, koliko god da se oznaka i objekata nalazi na njoj.

U potpuno novom korisničkom interfejsu centralno mesto zauzima jog dial, odnosno točkić čijim okretanjem birate stavke kako sa glavnog, tako i sa pomoćnih menija. U okviru ovog kruga skriveni su i klasični kursorski tasteri, što znači da pritiskanjem nekog od smerova kruga takođe možete da upravljate uređajem. U sadejstvu sa još dva pomoćna tastera sa strane koji imaju kontekstne funkcije (slično kao na mobilnim telefonima), rad sa Colorado 300 je intuitivan, i možemo reći da po prvi put pred sobom imamo outdoor GPS koji je, u svoj svojoj kompleksnosti potpuno jasan i apsolutnim početnicima, za čije korišćenje nikakva obuka nije potrebna. Korisnički interfejs je lokalizovan za srpski jezik.

Dodatne funkcije

Nova animirana grafika sa punom paletom boja deluje dopadljivo, a glavni meni je organizovan polukružno, prateći smer obrtanja točkića. Iz menija sa podešavanjima možete birati šta će sve od stavki biti prisutno direktno sa glavnog menija (za slučaj da želite manju „gužvu“ na točkiću), kao i određivati redosled opcija, a novitet je i mogućnost definisanja različitih profila (recreational, geocaching, automotive, marine, fitness), pri čemu za svaki profil podešavanja pamti nezavisno. Nazivi ovih profila upućuju na to do koje mere je polje primene Colorado familije široko zamišljeno, uz trud da se svakom od načina upotrebe optimalno prilagodi. Tako u modu auto navigacije imamo trip komputer drugačijeg grafičkog izgleda sa posebno izdvojenim poljima za brzinu, pređeni put i rastojanje do cilja.

Ukoliko Colorado koristite pre svega kao pratioca za rekreativne aktivnosti, na raspolaganju vam je i merač pulsa i kadence na biciklu (dokupljuju se kao dodatna oprema), koji sa uređajem komuniciraju putem bežične veze. Kada smo već kod bežičnog povezivanja, zanimljiv novitet je i mogućnost direktne razmene sadržaja (trekova, tačaka, geocache podataka) između dva uređaja koja se nalaze jedan drugom u dometu (nešto nalik Bluetooth razmeni). Napokon, novi geocaching mod omogućava i do sada najveći komfor u traženju geocache objekata, jer direktno podržava .gpx fajlove preuzete sa www.geocaching.com i njihove tekstualne i grafičke instrukcije.

Colorado napokon nudi i mogućnost prikaza temperature okruženja, i to ne samo vazduha, nego i vode (kao i dubine vode). Poput prethodnika, Colorado poseduje i barometarski visinomer, koji mu omogućava precizno iscrtavanje visinskog profila, te elektronski kompas.

Kapacitet

Naviknuti na memorijska ograničenja starijih generacija outdoor GPS uređaja, uživali smo u raskoši koju nudi Colorado – uz čak 384 MB interne memorije, Colorado prima SD kartice punog formata, a bilo koji od ovih memorijskih prostora može se koristiti bilo za pohranjivanje kartografije ili vaših arhiviranih podataka. Po prvi put u njemu se dobija osnovna mapa (basemap) koja pokriva čitav svet uz DEM visinski profil, tako da više nema podele na „američke“ i „evropske“ uređaje (mada se to ne odnosi i na prodajnu politiku Garmin-a – još uvek garancija važi samo na kontinentu gde je uređaj kupljen).

Napokon više ne postoji ni ograničenje za veličinu naknadno učitanih trekova koje koristite za navigaciju, koje je kod starijih modela uobičajeno iznosilo 500 tačaka. Mi smo u memoriju učitali nekoliko trekova od kojih je svaki imao po više hiljada tačaka i svi su se na ekranu korektno prikazali, u svojoj punoj dužini.

Colorado kao format u kome razmenjuje podatke sa PC-jem koristi univerzalni .gpx zapis, a PC ga vidi kao flash disk, pri čemu su interna memorija i SD kartica zasebni drajvovi. To znači da možete slobodno manipulisati njegovim .gpx fajlovima i učitavati ih i u druge kartografske aplikacije, a Mapsource će vam biti neophodan samo za korektnu konverziju gpx zapisa u oblik neophodan da bi ga Colorado prepoznao kao trek u svojoj internoj memoriji. S druge strane, ovakva organizacija memorije omogućava vam i daleko fleksibilniju manipulaciju kartografijom, što znači da neke kastomizirane mape koje ste sami pravili možete recimo pohraniti na prostoru na SD kartici, ne dirajući pritom glavnu GMAPSUPP.IMG datoteku sa vašim licenciranim kartografskim proizvodima smeštenu u internoj memoriji – Colorado će obe GMAPSUPP.IMG datoteke ravnopravno iščitati i omogućiti vam da uključujete i isključujete prikaz određenih mapa po želji.

Iskustva sa terena

Stižemo i do najzanimljivijeg dela priče, a to je kako se Colorado 300 pokazao u praksi, na terenu. Kada je reč o kvalitetu prijema, jedini način da ga naterate da izgubi prijem jeste da uđete u neku pećinu. Čak i u zidanim objektima on će bez problema hvatati i po nekoliko satelita, uz preciznost bolju od 20 metara, a na otvorenom će po pravilu hvatati bar po 6-7 satelita sa aktivnom WAAS korekcijom, održavajući u većini situacija tačnost od 3-5 metara. Guste krošnje, kanjoni i nepovoljna konfiguracija terena imaće manje šanse da ga „zbune“ nego što je to bilo slučaj sa bilo kojim od prethodnika. Dakle, prijemnici visoke osetljivosti i moćna quad-helix antena kojom je Colorado opremljen (uz usavršene algoritme za filtriranje refleksija) predstavljaju dobitnu kombinaciju – problemi prijema i greške u snimanju putanje na terenu su postali stvar prošlosti.

Iako poseduje i pravu 3D projekciju, čak i njegov standardan prikaz mape pokazuje izvestan stepen perspektivnog zakrivljenja, što u terenskim uslovima izgleda efektno i povećava preglednost, koja je bolja od onoga što biste sa istim stepenom zuma mogli da imate na uređajima prethodnih generacija. Visoka rezolucija omogućava dobro razlučivanje detalja i puteva čak i kada na ekranu imate obilje izohipsi i objekata sa tekstualnim obeležjima. Ako je iskusan korisnik nekog eTrex-a u dilemi da li mu se novi korisnički interfejs čini praktičnijim od starog, kada sednete na bicikl i počnete da se truckate preko nekog terena, shvatićete da je na ovaj način manipulacija uređajem čak i u toku vožnje bitno jednostavna – veliki točkić ćete lako okretati i još lakše potvrđivati selekciju, bez potrebe da smirite vožnju kako biste pogodili taster. Dakle, ergonomija Colorado familije je dobro osmišljena.

A zamerke? Najveći problem je isto ono što je mučilo i vlasnike GPSMap60 CSx – potrošnja baterija. Deklarisana autonomija od 15 sati sa parom AA baterija na osnovu našeg dosadašnjeg iskustva nije dostižna (realističnije je računati na oko 10 sati), što je i razumljivo imajući u vidu veličinu i rezoluciju ekrana, posebno uz korišćenje pozadinskog osvetljenja. Drugi detalj koji nas je pomalo razočarao su ograničene mogućnosti podešavanja prikaza različitih elemenata (na primer, nemogućnost promene boje učitanih trekova na mapi), ali verujemo da će to biti rešeno prvom revizijom firmware-a.

Puno bi se još moglo pisati o ovom vanserijskom GPS navigatoru, ali ne može sve da stane u raspoloživi prostor. Garmin je opet dokazao da ima viziju i da ume da prepozna potrebe korisnika kojima je, bilo radi opuštanja ili posla, u divljini potreban pouzdan način da znaju gde su.

Korisne adrese:

Garmin
http://www.garmin.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #143
preview
Olympus mju 1010
Aleksandar Veljković



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter