GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #144 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Fujifilm F480
Aleksandar Veljković
Minijaturni aparati sa širokougaonom optikom koja kreće od 28 mm su sve popularniji, a Fujifilm Finepix F480 je sa cenom od 160 evra verovatno najjeftiniji aparat te vrste koji se do sada pojavio na tržištu.
- PC #144 (Maj 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Fujifilm F480

Fujifilm Finepix F480

Minijaturni aparati sa širokougaonom optikom koja kreće od 28 mm su sve popularniji, a Fujifilm Finepix F480 je sa svojom maloprodajnom cenom od 160 evra verovatno najjeftiniji aparat te vrste koji se do sada pojavio na tržištu. Mogu li korisnici koji su mislili da će morati da plate više za neki od sličnih Olympus ili Panasonic modela (ili čak duplo više za Canon Ixus 860IS) smatrati da su dobili dostojnu alternativu?

Već na prvi pogled je jasno odakle potiče veoma niska cena ovog aparata. Za razliku od većine dosadašnjih modela F serije, ovaj po korišćenim materijalima i solidnosti izrade mnogo više podseća na jeftiniju A seriju. Čitavo telo aparata je izrađeno od plastike, mada su oblik i blago zakrivljene linije dopadljivi (primećuje se očigledan napredak u stepenu pažnje koji Fuji dizajneri posvećuju svojim jeftinim aparatima). Ergonomija aparata je dobra koliko može biti kod ovakvih dimenzija, sa prstenom za zumiranje smeštenim oko okidača. Poleđinom aparata dominira veliki LCD dijagonale 2,7“ (bez sekundarnog optičkog tražila), a glavni prsten za izbor radnog moda, kurzorski krug i (samo) dva dodatna komandna tastera smešteni su desno od njega. Aparat ravnopravno prima xD i SD memorijske kartice.

Korisnički interfejs aparata je jednostavan i bez mogućnosti naprednije kontrole, ekvivalentan onome koji srećemo kod A serije – „manuelni“ mod je jedan od scenskih modova, a sve što on omogućava jeste kontrola osetljivosti, balansa belog i kompenzacije ekspozicije, što je primereno potrebama turista i početnika u fotografskim vodama. Od aparata nismo očekivali visoke performanse, ali smo se nadali da će kvalitet fotografija biti na nivou Fujifilm renomea. F480 nas je neprijatno iznenadio – kod njega nema ni traga od poznatih SuperCCD senzora kojima je Fuji održavao svoju prednost u odnosu na konkurente, već se očigledno pribeglo kupovini jeftinog CCD senzora površine 1/2,5“ rezolucije 8 Mp, kakvi se danas ugrađuju i u „bezimene“ aparate iz ekonomske klase. Rezultat je veća količina šuma i manja efektivna rezolucija snimaka od onoga na šta nas je Fuji navikao. Gornja granica ponuđene osetljivosti je 800 ASA. Eksponiranje i dinamički raspon su problematični: snimci su često previše tamni, a njihovo posvetljivanje komandama za kompenzaciju ekspozicije daće pomalo neuverljiv kontrast.

LCD displej je veliki i neuobičajeno visoke rezolucije za ovu klasu. F480 je spor u radu, počev od zadrške samog okidača, preko vremena punjenja blica, pa do vremena potrebnog za pohranjivanje snimaka u memoriju. Jedina svetlija tačka performansi je fokusiranje. F480 ne nudi vam čak ni snimanje video materijala u VGA rezoluciji – moraćete da se zadovoljite klipovima u rezoluciji 320×240 tačaka.

Velike nade koje smo ulagali u ovaj aparat ipak su pomalo izneverene. Od pretendenta na titulu „najbolje jeftine 28-ice“ ostala je samo niska cena i utisak da njegovom kupovinom dobijate upravo onoliko koliko ste i platili. Iz malo drugačije vizure gledano, ako njegove kvalitete poredimo sa drugim proizvodima u istoj cenovnoj kategoriji, teško da se može uočiti razlika, tako da i razlozi za razočaranje nestaju. Samo je „čudo“ izostalo.

Korisne adrese:

Fuji Film
http://www.fujifilm.co.yu

SLEDEĆI TEKST U PC #144
preview
U čeljustima standarda
Dragan Grbić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter