GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #145 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Štedljivi bizhub C10
Nebojša Rašković
Multifunkcionalac sa kojim smo imali prilike da se detaljnije upoznamo ovih dana pripadnik je proslavljene bizhub porodice i nosi oznaku C10...
- PC #145 (Jun 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Štedljivi bizhub C10

Konica Minolta je početkom tekuće godine osvežila svoju ponudu kolor multifunkcionalaca novim modelima namenjenim najzahtevnijim radnim grupama, koje prvenstveno imaju potrebe za velikim obimom štampe i visokim kvalitetom formiranog printa. Tom prilikom najveći broj prinova dobile su magicolor i bizhub familije mašina, a mi vam ovog puta predstavljamo model koji je, po našem mišljenju, najdalje otišao u pogledu kvaliteta štampe.

Multifunkcionalac sa kojim smo imali prilike da se detaljnije upoznamo ovih dana pripadnik je proslavljene bizhub porodice i nosi oznaku C10. Po performansama (brzina formiranja otiska) je veoma sličan nedavno predstavljenom C10P printeru, s tim da poseduje i skener, koji u interakciji sa ugrađenim štampačem formira kopir jedinicu. Ovakav spoj neizbežno prati i faks blok, zasnovan na Super G3 standardu, odnosno modemu brzine 33,6 Kbps, koji koristi maksimalnu rezoluciju od 203×392 dpi. Faks je u radu postigao osrednje rezultate, koji su, po našem mišljenju, uzrokovani lošom telekomunikacionom infrastrukturom. Da ne bude zablude, ovaj deo jedinice je veoma kvalitetno realizovan i nudi par jako zanimljivih opcija (Auto reduction, Image smoothing i Delayed transmission), koje mogu biti od velike pomoći ukoliko imate čestu potrebu za faksiranjem.

Konica Minolta bizhub C10 je uređaj izrađen kombinovanjem belih, sivih i tamnoplavih plastičnih elemenata. Kvalitet izrade je besprekoran, na šta smo već navikli kada je reč o KM mašinama. Prilično je glomazan (528×475×531 mm) i nešto teži (33 kg) od „mlađe braće“ iz istoimene familije, što je po svoj prilici posledica ugradnje složenijeg prenosnog mehanizma. U radu nije tih (približno 58 dB), a iz stanja potpunog mirovanja se budi za 49 sekundi.

Printer uređaja manipuliše rezolucijom 2400×600 dpi, što je dovoljno za većinu uobičajenih kancelarijskih poslova. U punoj radnoj spremnosti može da produkuje do 20 mono, odnosno pet kolor otisaka u minutu. C10 dolazi sa ulaznom fiokom kapaciteta 200 listova, koliko ujedno može da prihvati i izlazni tray. U slučaju da se javi potreba za proširenjem ulazno-izlaznog bloka, proizvođač je ostavio mogućnost za nadogradnju, i to sa maksimalno još dve fioke, čime se ukupan broj raspoloživih medijuma za štampu podiže do sasvim solidnih 700 listova.

Nijedna ozbiljna multifunkcijska mašina današnjice se ne može zamisliti bez ADF-a (Automatic document feeder), pa tako C10 dolazi sa vrlo dobro rešenim automatskim uvlakačem dokumenata, koji u svoje skladište može da smesti do 50 originala. Skener je pravo iznenađenje za nas. Iako operiše rezolucijom od svega 600×600 dpi, za potrebe kopiranja proizvodi sasvim solidne otiske i dosta je brz u radu. Pri skeniranju u osnovnoj rezoluciji (600×300 dpi iz ADF-a) digitalizuje do pet kolor ili 12,5 mono otisaka u minutu, što je sasvim solidna brzina.

Testirana mašina sa računarom komunicira putem USB 2.0 veze i potpuno je funkcionalna na svim aktuelnim verzijama Microsoft Windows platformi, uključujući i Vistu. C10 je moguće povezati i sa modernijim Macintosh računarima – uslov je da koristite neku od novijih verzija operetivnog sistema.

Konica Minolta bizhub C10 je odlično osmišljenja multifunkcijska mašina, koja nudi sve što je jednoj modernoj kancelariji potrebno, pa i više od toga. Brz, moćan i krajnje jednostavan za upotrebu, ovaj kombinovani printer, skener i faks će bez većih poteškoća naći put do velikog broja korisnika, a njen jedini nedostatak je nešto viša cena.

Korisne adrese:

Konica Minolta
http://www.konicaminolta.co.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #145
preview
Dosta je bilo buke
Branko Maksimović


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter