GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #21 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #21 (Februar 1997)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Sećate li se "Odiseje 2001": "Ja sam računar HAL 9000 #3. Počeo sam da funkcionišem u Urbani, Ilinois, 12. januara 1997. godine". Dok čekamo da u martu izađe "Finalna Odiseja", HAL je pre neki dan proslavio nulti rođendan, a Artur Klark će morati da prizna da je 1967, kada je pisao slavni roman, bio preveliki optimista. Kompjuterska industrija je za 30 godina čudesno napredovala, ali smo daleko od računara koji bi bili inteligentni i "nestašni" kao HAL.

Nije teško pogrešiti i na drugu stranu. Recimo, ma koliko je Isak Asimov 1956. bio oprezan kada je, u svojoj najpoznatijoj priči "Poslednje pitanje", predvideo da će Multivac rešiti energetske probleme sveta 14. maja 2061, dakle u danima kada (što bi rekao njegov Salvador Hardin) "svi mi budemo bezbedno i udobno mrtvi", sapleo se na sitnici. Multivac, čudo računarske tehnike, se programira na papirnoj traci, a odgovore ispisuje na teleprinteru, i to isključivo velikim slovima.

Sve ovo pokazuje koliko je teško na dugi rok predvideti tempo razvoja jedne mlade nauke. Neke tehnologije, koje danas meteorski napreduju, udariće u limite ili biti zaboravljene. Druge, o kojima ne razmišljamo, označiće dolazak sledeće generacije računara. Ostaje nam da se bavimo onim što već postoji, a ovog meseca to je pravi koktel snova: u Redakciji se našao HP-ov superserver sa dva PentiumPro procesora, PowerPC sa 272 MB memorije, Silicon Graphics O2, sjajni OmniBook 800, komplet za video conferencing preko Interneta... Nismo zaboravili ni one koji koriste računare starijih generacija: Bojan Petrović će vam pomoći da, uz minimalna ulaganja, unapredite postojeći računar.

Priča o vrhunskoj tehnologiji i upgrade-u se ne završava na poslednjoj strani hardverskog bloka. U prilici smo da ponovo predstavimo čitavu galeriju najznačajnijih softverskih paketa današnjice: Corel, Excel, PowerPoint i FoxPro su doživeli još jednu metamorfozu, prateći zahteve ogromnog segmenta tržišta koji traži veće mogućnosti, intuitivniju upotrebu i bolje performanse. Baš o tim zahtevima piše naš novi saradnik Bob Đurđević, jedan od najpoznatijih svetskih analitičara računarskog tržišta.

Ostaje još da vam poželim da što efikasnije primenite informacije iz ovog broja "PC"-ja, a sve koji ove redove čitaju na našoj Web strani (www.pcpress.co.yu) podsetim da su te informacije samo par klikova od njih. Vidimo se u martu!

SLEDEĆI TEKST U PC #21
nopreview
Kompjuter u svemiru
Sava ZdravkovićIdea Online

Weekend Media


PC Press Studio

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter