GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #21 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Sava Zdravković
Trideset godina pošto je Artur Klark zamislio HAL-a, jedan računar će zaista predvoditi svemirsku misiju - Sava Zdravković piše o računaru koji će osvojiti Mars.  «pročitajte više»
- PC #21 (Februar 1997)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Aleksandar Šušnjar
Silicon Graphics je dve godine je radio na novoj generaciji radnih stanica. Rezultat je O2, koji je stigao i u Beograd...
nopreview
Branko Nikitović
Želite li da budete u centru pažnje? Da se svi pitaju kakav li je to fotoaparat svemirskog oblika koji imate u ruci? Zahvaljujući (i) "Polaroidovoj" kameri, Branko Nikitović je prošlog meseca bio u centru pažnje.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Moda ili potreba
Bob Đurđević
Bob Đurđević analizira mrežne računare: da li su oni zbilja potreba tržišta, ili par velikih firmi nameće korisnicima takvu ideju samo da bi bila ugrožena pozicija Microsoft-a?
nopreview
Bilova kristalna kugla
Zoran Kehler
Zoran Kehler komentariše tekst Bila Gejtsa koji je nedavno objavio svoja predviđanja za 1997. godinu - da li će rast i profitabilnost Interneta biti ispod očekivanja većine prognostičara?
nopreview
Office u kući strave
Jelena Rupnik
Jelena Rupnik javlja se iz Londona, gde je, bez previše pompe, promovisan Office 97. Verovali ili ne, zainteresovanim novinarima ovaj paket je predstavljen u poznatoj kući strave!
nopreview
Demo party u Finskoj
Marko Savković je posetio takmičenje u pisanju introa, kratkih i efektnih programa koji često predstavljaju pravo čudo optimizacije...
nopreview
U centru supermreže
Dejan Ristanović, Pavle Peković
PentiumPro prestaje da bude "egzotika", ali mašina sa dva P6 procesora ne viđa se svaki dan. Pavle Peković i Dejan Ristanović testirali su HP NetServer LH Pro.
nopreview
Sasvim novi svet
Josip Modli
Alternative PC-ju? Josip Modli predstavlja PowerPc računar Umax Pulsar 2000.
nopreview
DVD jelovnik
Majkl Mijatović
Počeli su jednobrzinci, proslavili su se dvobrzinci, a sada se već najavljuju i 16X CD čitači. Majkl Mijatović predstavlja vaš sledeći CD: DVD.
nopreview
Računar sa iznenađenjem
Aleksandar Veljković
Možete li da zamislite dobro opremljen, multimedijalni Pentium, sa kolor ekranom, prepun RAM-a i prostora na disku, a pri tome manji od A4 formata? Odgovor Aleksandra Veljkovića glasi - HP OmniBook
nopreview
Mali i malo veći
Branko Nikitović
Do skora se znalo: za kućne primene ručni, a za profi flatbed skener. Branko Nikitović predstavlja Mustek modele koji bi mogli da izmene ovu konvenciju.
nopreview
Staro za novo
Bojan Petrović
Došlo je vreme za upgrade vašeg računara? Bojan Petrović će vam pomoći da, uz minimalno ulaganje, obezbedite maksimalno ubrzanje.
nopreview
Kartice za pokretne slike
Dejan Veselinović
Dejan Veselinović je testirao četiri grafičke kartice čija se cena ne može smatrati niskom - kakve su performanse?
nopreview
Konverzija za male pare
Saša Krstić
Brza, 64-bitna video kartica sa 2 MB memorije, 3D akceleratorom, MPEG dekoderom, kompozitnim video i S-VHS izlazom, koja košta manje od $100... Saša Krstić predstavlja karticu koja zadovoljava sve te uslove!
nopreview
Samo za hrabre
Rastko Maglić
BIOS obično posmatramo kao deo matične ploče - Rastko Maglić pokazuje kako BIOS može da se unapredi...
nopreview
Vidim te...
Voja Gašić
Nije dosta što možemo da se dopisujemo, surfujemo, pa i telefoniramo preko Interneta. Voja Gašić predstavlja opremu pomoću koje ćemo se i gledati...
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
Voja Gašić ovog meseca predstavlja nekoliko zanimljivih video, grafičkih i TV kartica, jedan modem privlačnog imena i druge interesantne novitete...
nopreview
Povratak starog mačka
Darko Staničić
CorelDraw 7.0 - da li će proći u znaku novosti ili u znaku bagova? Darko Staničić na veće probleme nije naišao, pa predstavlja novosti...
nopreview
Novi stari Excel
Branko Nikitović
Excel 97, po rečima Branka Nikitovića, donosi poboljšavanje već viđenog. Rad je bolje prilagođen 32-bitnom okruženju, kod je optimizovan, a prava novost je Internet.
nopreview
Milan Bašić
Nije malo programera koji egzistenciju zasnivaju na xBase dijalektima. Za njih je FoxPro važan alat, pa Milan Bašić predstavlja verziju 5.0.
nopreview
Za čoveka sa idejom
Dragan Sretenović
Ako volite lepo, najnovija verzija PowerPoint-a, koju predstavlja Dragan Sretenović sigurno će vam se svideti.
nopreview
Terenski rendering
Stevan Josimović
Stevan Josimović predstavlja rendering program izuzetnih karakteristika, Bryce 2.0.
nopreview
Warp pod mrežom
Vladimir Ilić
Warp 4.0 smo već predstavili, ali je ona svakako vredna dodatnih analiza. Vladimir Ilić je testirao Warp u mrežnom okruženju.
nopreview
Koji je vaš Type
Bojan Stojanović
Velika dilema digitalne tipografije je za koji se format slovnih likova opredeliti. Bojan Stojanović suočava argumente za TrueType i Adobe Type 1.
nopreview
Raketa za Delphi
Jovan Bulajić
Pišete baze podataka u Delphi-ju? Jovan Bulajić vam predlaže da probate Apollo.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Američka kompanija 3M, izumitelj Post-It papirića, napravila je i elektronsku verziju - Post-It software notes. O ovakvim i sličnim sofverskim biserima piše Jovan Bulajić.
nopreview
Oklopljeni Word
Kristijan Lazić
Prošlo je više od godinu dana od kako se pojavio prvi makro virus za Word. U julu smo saznali i za postojanje Excel virusa. Kristijan Lazić savetuje kako da im se sklonite sa puta.
nopreview
Zoran Koš
Izdavaštvo na CD-ROM-u u Srbiji je najzad počelo - Zoran Koš predstavlja nekoliko prvih poduhvata.
nopreview
Jednostavnije modeliranje
Maja Vilus
Ako ste se ikada našli pred zadatkom projektovanja kompleksne baze podataka, zanimaće vas razna rešenja. Maja Vilus predstavlja proizvode kompanije Logic Works.
nopreview
Dejan Ristanović
Tehnologija na kojoj je zasnovan SezamPro doživela je toliko promena da vredi baciti pogled na blok shemu Sezamovog današnjeg hardvera i softvera...
nopreview
Java sa dva plusa
Milan Maksimović, Aleksandar Petrović
Posle uspešne bete, došla je finalna verzija Microsoft-ovog Java okruženja. Milan Maksimović i Aleksandar Petrović predstavljaju novosti.
nopreview
Sa Netware-a na Web
Vlada Ćalić
Predstavljajući verziju 2.5 svog Web servera za Netware, Novell je konačno uhvatio korak sa konkurencijom na važnom polju Web izdavaštva. Vlada Ćalić je isprobao Web server i IntranetWare, odnosno Netware 4.11.
nopreview
Planetarni razgovor
Dejan Sandić
IRC je konferencijski sistem koji radi na modelu klijent server arhitekture, a Dejan Sandić tvrdi da se tokom godina razvio u jedan od standardnih servisa na Internetu...
nopreview
Komunikacioni Office
Vlada Ćalić
U 1997. trka browser-a se nastavlja: stigla je prerelease verzija Netscape Communicator-a. Vlada Ćalić pažljivo prati događaje...
nopreview
Od mašine do mašine
Berislav Todorović
Posle rutiranja poruka između više mreža, Berislav Todorović objašnjava kako se poruke prosleđuju odredišnom računaru unutar mreže.
nopreview
pc021alg.zip
(5.43 KB)
List po list - stablo
Maja Vilus
Nakon nizova i listi, u seriji tekstova Maje Vilus na red su došli redovi, stekovi i složenije strukture, stabla.
nopreview
Rešenje sa druge strane
Voja Antonić
Iskustvo nas ponekad navodi na potpuno pogrešan trag, ali iskočiti iz tog koloseka nije lako. A samo mali pomak može dati iznenađujuće jednostavna rešenja.
nopreview
UART u zemlji čuda
Miljan Jovanović
Nastavljajući priču o VxD drajverima, Miljan Jovanović ovoga puta opisuje osnove drajvera koji će komunicirati sa UART-om.
nopreview
C idiomi
Milan Maksimović
Šta biste pomislili kada bi vam neko, na pitanje "kako ide?", odgovorio sa: "brzo"? I programski jezici takođe imaju svoje idiome, kaže Milan Maksimović.
nopreview
Dodaj mi listu
Nebojša Vasiljević
Prenošenje složenijih tipova podataka kao parametrara i rezultata udaljenih procedura predstavlja poseban problem kojim se bavi XDR... i Nebojša Vasiljević
nopreview
Za programere i ostale
Duško Savić
I ovoga meseca Duško Savić je zavirio u izloge knjižara tragajući za naslovima koji će interesovati najveći broj čitalaca. Trenutno su hit teme Internet i Windows programiranje...
nopreview
Računarski časopisi
Dejan Ristanović
Dejan Ristanović predstavlja Web strane poznatih računarskih časopisa: PC Magazine, PC World, Byte, Personal Computer World... Od 1. januara ovom društvu pridružio se i "PC"...
nopreview
Multimedija i(li) Internet
Aleksandar Veljković
Iz bogate ponude domaćih cedeteka, Aleksandar Veljković je odabrao malo mitologije, malo geografije, malo biologije i, verovali ili ne, pravu školu klavira.
nopreview
Tastatura u mreži (II)
Voja Antonić
Komunikacija tastature i računara nije tako jednostavna kao što to na prvi pogled izgleda. Voja Antonić u ovom broju predstavlja protokol.
nopreview
Odabrani bajtovi - hardver
Voja Antonić
Kako napraviti uređaj koji komunicira sa PC računarom? Ovoga puta Voja Antonić opisuje vezu preko paralelnog porta.
nopreview
Odabrani bajtovi
Dejan Ristanović
Sve moćniji komercijalni programi donose sve više bagova - ovoga meseca Odabrane bajtove posvećujemo velikim paketima i načinima da se oni poboljšaju, a problemi otklone. Za to vreme, Voja Antonić piše o hardverskim trikovima.
nopreview
Vedra strana računara
Kakvo smo ulje za kočnice našli na buvljaku, kako bi svet izgledao da se devojke upgrade-uju kao softver, može li se računar uklopiti u okolinu, nova funkcija za stari flopi i drugi događaji sa vedrije strane računara.
nopreview
Access - ključ za pristup
Čedomil Višnjić
Specijalni dodatak nosi naslov "Access, ključ za pristup". U pitanju je uputstvo za korišćenje popularne Microsoft-ove baze podataka prilagođeno pre svega početnicima: opisuje se osnova relacionog modela, kreiranje baze, upotreba wizard-a, postavljanje upita, štampanje rezultata... Autor je Čedomil Višnjić.BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter