GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #146 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Compro TV tjuneri
Voja Gašić
Iako kompanija Compro u svom portfoliju ima sva rešenja za prijem TV signala, čini se da je Direct Link odabrao prave modele za naše tržište - jednostavne, analogne tjunere vrhunskog kvaliteta.
- PC #146 (Jul/Avgust 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Compro TV tjuneri

Šta je to zapravo tako mistično u prijemu TV signala što nas sprečava da se divimo lepotama naprednih tehnologija kad nam pod ruke dođu svi ti razni DVB i HD modeli? Odgovor je vrlo prozaičan, jer koliko god bili dobri, ti tehnološki noviteti na našem ekranu daju samo crne ekrane.

Dakle, ako želite da pratite dobre stare analogne programe, nabavite dobar, ali novi analogni TV tjuner koji će pokriti aktuelne, ali i buduće medijske događaje. Compro ima veoma bogatu ponudu, a aduti Direct Link-a za naše tržište su VideoMate Vista M3F PCI, VideoMate X500, Vista E600F HW2 PCIe i najraskošniji model Vista H900F HW2 PCI.

Svašta nešto

Prvo ćete uočiti da uz svaki model dobijate veoma dobar daljinski upravljač koji je Windows Media Center kompatibilan. Taj gadžet obično košta petnaestak evra, pa zato ni cena ovih tjunera nikako ne može biti najniža na tržištu. U kutiji ćete naći i neverovatnu količinu veoma korisnih sitnica.

U zavisnosti od antenskog konektora na tjuneru, uvek ćete dobiti adapter. Ako tjuner ima standardni PAL („ubodni“ ili aerial konektor), dobićete adapter za F-Type (ili CATV, koji se navrće) i obrnuto. Nije, naravno, preterana mudrost zameniti konektor na kablu kojim dovodite signal, ali svaka pažnja prija. Ukoliko model ima i FM tjuner, obavezno je priložena priručna FM antena, tu je i IR senzor za daljinski upravljač, a priložen je i adapter kojim ćete dovesti i ostale signale do TV kartice. Tu spadaju kompozitni, S-Video, te audio ulazni i izlazni konektori. Posebno oduševljenje kolega izazvalo je redovno prisustvo malog lima za pričvršćivanje kartice. Naime, sve Compro TV kartice su low-profile izvedbe, pa će samo zamenom standardnog lima za pričvršćivanje savršeno „pasovati“ u niskoprofilna Media Center kućišta.

Od lepih stvari treba pomenuti da sve kartice imaju drajvere za sve verzije XP-a i Viste (32/64-bit), da uz većinu modela dolazi odličan DTV4 softver za gledanje, snimanje i pregledanje snimljenih programa, posebna FM aplikacija, a uz naprednije modele stiže i Vista Sidebar gadget, kojim možete da obavite osnovne operacije poput pregleda ili snimanja, ali i zakazivanje snimanja.

U radu

Nikakva jednostavnost podešavanja i upravljanja nije dovoljna ako tjuner ne obavlja dobro svoju primarnu ulogu, ali i tu vas možemo ohrabriti – Compro brojem „uhvaćenih“ kanala često nadmašuje čak i do skoro neprikosnoveni Leadtek. Obilje modela zapravo treba da vam pruži veći komfor u izboru, jer u bitne parametre spada podatak da li ćete samo gledati TV program ili ćete često koristiti napredne Media Center opcije kao što su snimanje, timeshifting ili čak „perverzije“ poput timeshifting gledanja jednog programa dok u PIP prozoru gledate neki drugi snimak očekujući trenutak koji vas zanima. Sve su to nijanse koje omogućavaju modeli Vista E600F HW2 PCIe i Vista H900F HW2 PCI. Među njima nismo primetili neku značajniju razliku, ako izumemo činjenicu da je model H900F klasična PCI kartica, a da je E600F prvi TV tjuner za PCI Express koji smo videli.

Oba modela imaju veoma moćan Conexant CX234xx MPEG2 enkoder, što znači da će snimanje minimalno opterećivati glavni procesor. Model H900F ima čip CX23418 koji je čuven po kompatibilnosti sa mnogim TV standardima, a E600F ima čip CX23417 koji je opet čuven po tome što važi za hardverski MPEG2 enkoder sa najmanjom potrošnjom struje. Uz oba modela dobićete i Ulead DVD MovieFactory 5, pa je put od snimanja do DVD-a jednostavan.

PCIe slotovi na ekskluzivnijim pločama su često neracionalno postavljeni (kao da se nikada i neće upotrebljavati), pa je H600F mogao da se postavi samo tako da bude čvrsto priljubljen uz masivni hladnjak grafičke kartice, koji je možda hladio grafički čip, ali je zato podgrevao tjuner. Rezultat su „dropovi“ u enkodiranju koje ne biste želeli, pa pre kupovine pogledajte gde ćete da instalirate ovakvu karticu ili je kupite za ono za šta je i namenjena – laki i tihi Media Center računar bez masivne grafičke kartice.

Sledeće kartice, VideoMate Vista M3F PCI i VideoMate X500 su bez hardverskog MPEG2 enkodera, ali će bez problema raditi sa softverskim Microsoft sertifikovanim MPEG enkoderom ili bilo kojim nezavisnim MPEG4 enkoderom koji je vaš procesor u stanju da opsluži. Ukratko, ovo su kartice koje su manje namenjene Media Center rešenjima, a više su prilagođene uobičajenim računarima kojima želite da dodate TV i VCR funkcionalnost. Razlika je u dekoderskim čipovima: Vista M3F koristi stari dobri Philips, a VideoMate X500 koristi Conexant CX23882 kome bismo ipak dali prednost kao savremenijem rešenju.

Kao veliku prednost, Compro navodi mogućnost scheduler-a da uključi računar u određeno vreme. Kartica se, naime, povezuje sa power-on sistemom uz pomoć malog „bajpasa“ na power konektor ploče i zaista obavlja navedenu funkciju, mada mi možda nismo u stanju da uvidimo njen značaj (ko uopšte gasi računar?).

Ukupni utisak odaje veoma dobro osmišljene i organizovane proizvode, sa mnoštvom dodataka koji olakšavaju instalaciju i korišćenje ovih kartica u raznim uslovima, a bezrezervnu preporuku i markicu „Izbor urednika“ dajemo modelu Vista H900F HW2 PCI, koji ima zaista sve što od TV tjunera možete da poželite. Barem dok naši emiteri ostaju pri analognim signalima.

Korisne adrese:

Direct Link
http://www.dl.rs/gdekupiti/

SLEDEĆI TEKST U PC #146
preview
GPS za svačiji džep
Aleksandar Veljković


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter