GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #146 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
GPS za svačiji džep
Aleksandar Veljković
Nekada avangardna i prilično skupa naprava, GPS navigator je i na našim prostorima postao široko rasprostranjen i dostupan za malo novca. Treba samo da izaberete pravi...
- PC #146 (Jul/Avgust 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

GPS za svačiji džep

Blueberry 2GO430

Osvrnemo li se samo nekoliko godina unazad, primetićemo da je domaće tržište GPS navigatora prešlo veliki put od nečega gde su sve oči bile uprte u Garmin do bogatstva ponude u kome se mogu zadovoljiti različiti ukusi, zahtevi i budžet, pa se čak može birati i kartografski proizvod. Garmin je doduše ostao neka vrsta ekskluzive, pre svega zbog činjenice da je u pitanju jedini brend koji ima kompletan domaći razvoj kartografije i podršku, kao i najširi dijapazon GPS uređaja različitih namena (njihova ponuda se ne završava na auto-navigatorima, već obuhvata i outdoor, fitness i nautički program), ali je tržište auto-navigatora eksplodiralo sa ponudom novih brendova, kada je konkurencija oborila cene. Danas sasvim pristojan auto-navigator sa glasovnim navođenjem i kartografijom celokupne Istočne Evrope, recimo, možete kupiti već za oko 160 evra.

Primena GPS tehnologije je široka tema, koju smo u PC #133 obradili u okviru specijalnog dodatka na DVD-u, pa se ovoga puta nećemo doticati tržišta profesionalnih uređaja. Ograničićemo se na najšire tržište, dakle auto-navigaciju, i uporedno testirati raspoložive modele. Zatim prelazimo na outdoor navigatore i njihovu primenu.

Pre nego što počnemo...

Prestigio Geovision 430

Postoje razni načini da navigirate svojim automobilom oslanjajući se na GPS tehnologiju - mnogi će se opredeliti za notebook računar ili PDA uređaj, sa integrisanim ili eksternim Bluetooth/USB GPS prijemnikom. Za korisnike koji su tehnički orijentisani i skloni su eksperimentisanju sa hardverom i softverom, ovakav scenario nudi bolje mogućnosti prilagođavanja GPS-a individualnim potrebama. Za početak, ako već posedujete moderan PDA uređaj, platićete samo GPS softver i mapu, što nije mala ušteda. Osim toga, otvorena softverska arhitektura vam pruža mogućnost korišćenja različitih aplikacija, pa na istom PDA uređaju možete imati i iGo i Garmin Mobile XT softver za navigaciju (i menjati ga sa pojavom novih verzija), što je fleksibilnost kakvu od namenskih auto-navigatora ne dobijate. Dalje, ovi uređaji vam omogućavaju i korišćenje širokog dijapazona GPS aplikacija koje nisu namenjene auto-navigaciji (npr. OziExplorer CE ili Trimble Terrasync), tako da vaš hardver dobija daleko šire mogućnosti primene.

Zanimljiv novi proizvod ove vrste stigao nam je iz Garmin-a, pod nazivom Mobile PC. On omogućava navigaciju sa notebook-a uz korisnički interfejs nalik Garmin auto-navigatorima, ali uz sve blagodeti velikog ekrana visoke rezolucije - preglednost tada dobija sasvim novu dimenziju. Pored softvera, u ovom paketu stiže i USB GPS modul baziran na sveprisutnom Sirf III prijemniku, a sve to po skromnoj ceni od 7.104 dinara. Ukoliko uz ovaj softversko-hardverski proizvod želite i celokupnu kartografiju Evrope (i Srbije), cena kompleta skače na 23.340 dinara.

Mio C720b

Ono što iz perspektive tehnički orijentisanih korisnika predstavlja širenje mogućnosti, za većinu laičke populacije je zbunjujuće - njima su i namenjeni jednostavni auto-navigatori, uređaji koji imaju jednu funkciju, koju treba da obavljaju komforno i što efikasnije. U narednom segmentu teksta ćemo se baviti upravo njima.

Osvrt na kartografiju

Na tržištu auto-navigatora u Srbiji takmiči se niz brendova, uključujući i domaće (Comtrade-ov Crypton i Blueberry iza koga stoji Pin Computers), ali još uvek postoje samo dva zaokružena kartografska proizvoda - Infoteam-ov SCG Route za Garmin navigatore i Contrast-ovu kartografiju (proisteklu iz poznate PlanPlus karte, koja ima i svoje Web izdanje), koju smo našli na svim ostalim proizvodima na testu, nezavisno od brenda i softvera, odnosno korisničkog interfejsa. Iako su i neke druge domaće kartografske kuće nagoveštavale izlazak na tržište, pominjući ugovore sa svetskim gigantima na ovom polju kao što je TeleAtlas, ta saradnja do ovog trenutka nije dovela do rezultata prezentovanog javnosti.

Crypton S800

Dakle, kada je kartografija u pitanju, "duel" se još uvek odvija striktno između Contrast-a i Infoteam-a. Razvoj domaće kartografije redovno pratimo, pa treba reći da obe firme svoj posao rade veoma dobro i da su do ovog trenutka stepen detaljnosti i tačnosti kartografije dovele na samo korak od svetskih standarda. To konkretno znači da smo u odnosu na pre par godina, kada je ulična navigacija bila moguća samo u Beogradu, došli do pokrivenosti oko 120 gradova i preko 10.000 POI tačaka u Contrast-ovoj, odnosno 142 grada i 16.000 POI tačaka u Infoteam mapi. Baza kućnih brojeva rapidno raste, tako da je sve ređi slučaj, čak i u manjim mestima, da vas navigacija ne dovede do zadate adrese. Mreža puteva je korigovana, većina ključnih propusta je ispravljena (bolje reći, svi propusti na primarnoj i sekundarnoj putnoj mreži) pa je ostalo samo još da se tercijarna putna mreža snimi do kraja, što je realno veliki posao.

U pokušaju da ocenimo ova dva kartografska proizvoda, rekli bismo da je kvalitet i zamajac razvoja nesumnjivo na strani Infoteam proizvoda (koji ćete naći u Garmin uređajima), ne samo zbog izvesne brojčane prednosti u bazi gradova, već i zbog činjenice da se karta češće ažurira (na svakih par meseci se objavljuju dopune) i da je legalni korisnici vrlo jednostavno mogu preuzeti sa sajta www.garmin.co.yu. Važna prednost Infoteam mapa jeste drugačija strategija njihovog razvoja, u velikoj meri uslovljena i raznolikošću proizvodnog programa Garmin-a. Naime, dok se Contrast, ažurirajući mape za navNgo, s kojima ima ugovor da na svakih 6 meseci isporuči dopunu, fokusira na mrežu asfaltnih puteva, Infoteam-ov proizvod se obogaćuje i drugim vrstama sadržaja, kako bi bio upotrebljiv i za nautičke, odnosno outdoor uređaje. Tako SCG Route obuhvata i plovne puteve većih reka, kao i topografske detalje u okviru nacionalnih parkova i atraktivnih planinskih područja, koji uključuju visinske profile (izohipse), šumske puteve (uključujući čak i pešačke i biciklističke staze), planinske vrhove, izvore, vodopade, pećine, lovačke i planinarske domove i druge znamenitosti koje posetiocima ovih predela mogu biti od koristi.

Garmin nuvi 255w

Izborom uređaja koji radi sa Garmin kartografijom dobijate kompletniji proizvod, koji ostaje upotrebljiv i na onim terenima gde će bilo koji drugi navigator imati samo ničim ispunjenu belinu na ekranu (u SCG Route-u po šumskim putevima funkcioniše čak i autorutiranje). Da li Garmin navigator zaista i vredi više, srazmerno neospornoj razlici u ceni, možete samo vi sami da odgovorite, na osnovu toga koliko vam znače ove dodatne mogućnosti - ako se krećete samo po gradu, planinski putevi za vas ne predstavljaju neku bitnu dodatnu vrednost.

Za detaljan prikaz uređaja za navigaciju u kolim i u prirodi, tabelu karakteristika i PC Preporuke, pogledajte PC #146.

SLEDEĆI TEKST U PC #146
preview
Longshine POS oprema
Nebojša Rašković


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter