GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #146 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Longshine POS oprema
Nebojša Rašković
Longshine je jedan od vodećih proizvođača POS opreme u Evropi i lider na polju dizajniranja i projektovanja velikih POS sistema. Sada se predstavlja i domaćim korisnicima...
- PC #146 (Jul/Avgust 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Longshine POS oprema

Longshine je jedan od vodećih proizvođača POS opreme u Evropi i lider na polju dizajniranja i projektovanja velikih POS sistema. U proteklom periodu pomenuti je predstavio veliki broj rešenja namenjenih malim i srednjim maloprodajnim objektima od kojih je ekipa „PC-ja“ imala priliku da se bolje upozna sa par veoma zanimljivih uređaja.

PC Fan-less BOX je u osnovi mali računar baziran na VIA C7-M procesoru, koji radi na taktu od 1,5 GHz i može da operiše sa maksimalno 1GB radne memorije. Za grafički prikaz koristi integrisani GPU, za koji nismo uspeli da saznamo ko ga je potpisao. Testirani primerak je kompletno izrađen od čelične legure i na celoj svojoj gornjoj površini ima izvedene otvore za hlađenje. Po dimenzijama (270×220×65 mm) podseća na slična konkurentska rešenja koja smo već imali prilike da vidimo, mada se od njih razlikuje po broju raspoloživih ulaza i par naprednih mogućnosti. Kada smo već kod ulaza, nije na odmet pomenuti da ovaj POS računar ima čak 6 USB 2.0 portova (četiri eksterna, izvedena na samom I/O panelu, i dva interna). Prisutna su i dva PS/2 ulaza, kao i jedan VGA izlaz. Mašina je u radu veoma stabilna i tokom testiranja nismo primetili nikakve znake nestabilnosti ili eventualnog pregrevanja. Ceo sistem napravljen je tako da može da podržava većinu Windows operativnih sistema (ne i Vistu, zbog hardverskih resursa), što automatski otvara prostor za iniciranje i veoma složenih POS aplikacija.

Pored opisanog PC Fan-less BOX-a na test su nam stigla i dva monitora – TM120 i GM150. Prvi model je zasnovan na displeju veličine 12 inča rezolucije 1024×768 dpi, što ga čini idealnim za mini-markete i trafike. Njegov kontrast je 250:1 i sa bazom komunicira preko standardnog D-Sub konektora. Ovaj model ima Active Matrix TFT LCD panel osetljiv na dodir, potpisan od Elo korporacije.

Nešto većih dimenzija (351×270×213 mm) je model GM150, koji dolazi u prilično lepo dizajniranom pakovanju i poseduje par veoma korisnih funkcija. Ovaj POS monitor odlikuju ekran veličine 15 inča i odličan odziv na dodir. Takođe, operiše rezolucijom 1024×768 dpi i može da prikaže 16,7 miliona boja. Njegov odnos u kontrastu je 300~600:1, što ga čini pogodnim za veleprodajne objekte ili supermarkete. Displej za bazom takođe komunicira preko 15-pinskog D-Sub konektora i u radu se relativno malo zagreva. Oba monitora imaju mogućnost nadogradnje opcionim dodacima. Tu, pre svega, mislimo na MSR čitače kartica, zvučnike i RFID. Maksimalan ugao nagiba kod oba displeja je 85 stepeni.

Longshine je definitivno dobro odradio svoj posao, bar kada su upitanju POS terminali i oprema namenjena maloprodajnim i veleprodajnim objektima, s tim da moramo da skrenemo pažnju i na primenjivost testirane opreme i u drugim oblastima, npr. zdravstvu, turizmu i kulturi. Verujemo da će ovakva rešenja uskoro krasiti veliki broj objekata, pogotovo što je njihova cena u konstantnom padu.

Korisne adrese:

Sunbar
http://www.sunbar.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #146
preview
AMD, tri srca
Miloš Stamenković



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter