GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #146 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Nikon D60
Nenad Akšić
Nikon je pre par godina modelom D40 uveo DSLR u amaterske vode, gde su do tada vladali "prosumer" aparati. Trend se jasno ocrtava, a DSLR aparati zamenjuju prosumer modele. Da vidimo šta donosi D60.
- PC #146 (Jul/Avgust 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Nikon D60

Nikon D60

Nikon je modelom D40 ušao amaterske DSLR vode, gde su do tada vladali prosumer aparati. Tih modela je sve manje i lagano nestaju sa tržišta, a prostor popunjava jeftini DSLR. Pred nama se ovoga puta našao D60, naslednik modela D40X. Ono najupečatljivije vidimo već na kutiji: oznaka objektiva i dužina garancije. Novi kit objektiv zove se 18-55 mm F3.5-5.6 VR, što znači da ima ugrađenu stabilizaciju slike. Garancija je dve godine, što pohvaljujemo kao važan gest u interesu korisnika.

Ergonomski gledano, D60 je sličan prethodnicima – to je fotoaparat umerenih dimenzija, koji solidno leži i u manjim šakama, dok će korisnici naviknuti na „veliki“ DSLR morati malo da se navikavaju – nije lako držati teleobjektiv sa malim telom. Grip nije planiran, što je očekivano za ovu klasu fotoaparata. Uređaj se napaja iz Li-Ion baterija kapaciteta 1000 mAh, što je dovoljno za oko 500 fotografija, uz korišćenje displeja i blica. Fotografije se upisuju na SD karticu, uz podržan SDHC standard, a interni blic je odličan.

Većina proizvođača je sa entry-level modela izbacila kontrolni displej, te se sve podešava preko glavnog ekrana. On je kod D60 veoma kvalitetan: dobar prikaz boja, širok ugao vidljivosti, kao i dobra oštrina stavljaju ga iznad konkurenata. Ugrađen je i senzor koji detektuje položaj aparata, pa prema tome i rotira sadržaj displeja prema vertikalnom i horizontalnom položaju. Raspored većine tastera je „nikonovski“, tako da većina korisnika neće imati problema sa prilagođavanjem, ali zamerku upućujemo kvalitetu izrade. Uštede radi, Nikon je napravio većinu tastera od kombinacije plastike i gume, što posebno smeta džojstiku; kombinacija čudi, pošto je ostatak aparata sasvim korektno izrađen. Ukinute su neke prečice, tako da se morate osloniti na promenu parametara iz menija.

Nikon D60

Ni D60, kao ni njegova dva prethodnika, nemaju poznati Nikon-ov „šrafciger mehanizam“ za fokusiranje AF Nikon-ovih objektiva, tako da autofokus imaju samo noviji AF-S modeli. Ovo ograničenje bi ozbiljnijem fotografu predstavljalo problem, ali kako je ovo model namenjen amaterima (pre svega turistima), kombinacija sa Nikon-ovim 18-200 mm VR objektivom će završiti posao.

Specifikacije su prilično slične modelu D40X. Uveden je anti-dust režim, koji možda u početku rada nije bitan, ali će vam kasnije uštedeti razne pumpice za čišćenje najupornijih trunki prašine na senzoru. Primenjen je i senzor koji gasi glavni LCD kada se tražilo stavi na oko, što do sad nije bio slučaj, pa je LCD bleštao tokom fotografisanja.

Osnova fotoaparata je CCD rezolucije 10.2 Mp sa 1.5 FOV crop faktorom. ISO vrednost se kreće 100 do 1600, uz dodatnu HI1 opciju, koja praktično predstavlja ISO 3200. Za autofokus je zadužen Nikon Multi CAM 530 modul, a ponuđene su tri autofokusne tačke, od kojih je samo centralna cross tipa, te je autofokus daleko najpouzdaniji na njoj. Ovaj sistem smo videli i kod prethodnika, ali smo se navikli na njega kod većine Olympus DSLR aparata koje smo imali prilike da testiramo. Svetlo meri RGB senzor sa 420 segmenata, pri čemu je ponuđeno Matrix, centralno i spot merenje. Nema potpuno manuelnog podešavanja balansa bele boje, već se koriste automatika ili već predefinisani modovi, koji u ovom slučaju omogućavaju fino podešavanje, ukoliko izvor svetlosti nije baš precizan. Za postprocesiranje slike je zadužen novi Expeed procesor, koga smo videli i na modelu D300.

Kvalitet slike je za nijansu bolji od D40X, pogotovo zbog novog procesora, kao i zbog ponuđene aktivne D-Lightning tehnologije, o kojoj smo više puta pisali. Možete je, naravno, isključiti, ali ako ste amater koji ne voli da prčka po fotografijama u Photoshop-u, D-Lightning će učiniti da fotografije bude prijemčivije oku. Šuma ima za nijansu manje, primećuje se da svakom novom generacijom Nikon unapređuje ovaj segment, po kome nije bio toliko popularan. ISO 800 je sasvim prihvatljiv, ISO 1600 nije previše upotrebljiv, a HI1 koristite samo kad morate.

Nikon D60 nema Live View sistem, na koji su nas ostali proizvođači navikli, ali to je razlog zašto je maloprodajna cena ovog modela sa kit objektivom samo 560 evra. Sve u svemu, Nikon je predstavio novog člana D40 porotice, pa nas već zanima čime će zameniti D50 i D80. Prostora za napredak svakako ima!

Korisne adrese:

RefotB
http://www.refot.com

SLEDEĆI TEKST U PC #146
preview
PDF u pokretu
Bojan Stojanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter