GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #147 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Snaga i funkcionalnost
Aleksandar Veljković
HP Compaq 6730b predstavlja više od dostojnog naslednika prethodnog modela - po prvi put smo na delu videli Cantiga mobilni set čipova. Kako ga je HP integrisao u efikasnu celinu?
- PC #147 (Septembar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Snaga i funkcionalnost

HP-ova Compaq familija notebook računara čije oznake počinju sa 67xx predstavlja okosnicu ponude u najprodavanijoj klasi prenosnika sa ekranom dijagonale 15,4“. Ona nudi optimalan balans funkcionalnosti, snage, solidnosti izrade i cene. Ovi notebook računari „punih dimenzija“ i mase koja je uglavnom oko 2,7 kg raspoloživi su paralelno sa Intel (oznake koje se završavaju sa 0) i AMD procesorima (oznake koje se završavaju sa 5), pri čemu su po pravilu u pitanju procesori visokih performansi.

HP 6730b je direktan naslednik prošlogodišnjeg 6720b, koji je na našem uporednom testu notebook računara ostvario zapažen plasman. Unapređenja koja je model doživeo u odnosu na prošlu godinu su diskretna, ali korisna. Oblik kućišta je dalje rafiniran, pri čemu je HP ostao dosledan svom stilu diskretne poslovne elegancije, bez egzibicionističkih detalja i uz dominaciju srebrne i crne boje. I dalje je iznad tastature niz korisnih svetlećih „tastera“, zapravo površina osetljiva na dodir, kojom možete regulisati jačinu zvuka, uključivati ili isključivati wireless, te pozivati dopunske HP alatke za konfigurisanje preko HP Info centra. Jedan od korisnijih tastera za poslovne korisnike jeste Presentation, kojim se brzo i jednostavno mogu podesiti parametri poslovne prezentacije a onda ona i pokrenuti pred klijentom.

Kvalitet bez šminke

Tastatura je visokog kvaliteta, bez ugibanja, sa tasterima punih dimenzija koji imaju solidan hod i jasno definisan osećaj u radu, pri čemu su funkcijski i dopunski tasteri optimalno raspoređeni kako bi se osigurala besprekorna ergonomija i minimizovala mogućnost grešaka pri kucanju. Touchpad je veliki i odličnog kvaliteta, a između tastera na njemu ćete naći biometrijski čitač otiska prsta, koji u sadejstvu sa HP Credentials Manager-om obezbeđuje sigurnost pristupa podacima, ali i pojednostavljuje pristup i logovanje pri radu u poslovnim aplikacijama. U funkciji obezbeđenja visokog stepena sigurnosti podataka je i mogućnost hardverske enkripcije sadržaja hard diska. Compaq 6730b poseduje i Web kameru sa stereo mikrofonima. Jedan od egzotičnijih noviteta koje vam ovaj model donosi svakako je i DVD-RW uređaj koji podržava Lightscribe tehnologiju laserske štampe na gornjoj površini (specijalnog) DVD medija, prvi takav koji smo videli ugrađen u neki notebook računar.

Što se tiče raspoloživih priključaka i konektivnosti uopšte, ovaj model korisnicima nudi raskošne mogućnosti na koje je HP već navikao svoju klijentelu, uz par detalja koji predstavljaju prijatno iznenađenje. Uz čak četiri USB porta, pravo osveženje predstavlja povratak klasičnog, serijskog (RS-232) porta, koji olakšava priključenje raznih industrijskih kontrolera kod kojih je ova vrsta veze još rasprostranjena. Tu su, naravno, FireWire priključci, Ethernet i modem, kao i eksterna veza sa eksternim monitorom, uključujući i S-video konektor. Novitet je i mogućnost priključenja na eksterni monitor putem DVI konektora ukoliko koristite docking station. Spisak eksternih konekcija se završava čitačem memorijski kartica, kao i PC Card slotom. Mogućnosti bežičnog povezivanja uključuju WiFi koji podržava sve aktuelne brzinske standarde, kao i Bluetooth vezu za vaše mobilne telefone i PDA uređaje.

Performanse su najjača strana modela Compaq 6730b, koji je zasnovan na najnovijoj generaciji Intel Core 2 Duo procesora koji nosi oznaku P8600, radi na 2,4 GHz i poseduje 3 MB L2 keša; za adekvatne memorijske performanse brine se 2 GB interne memorije. Rezultati koje smo izmerili našom baterijom benčmark testova su najviši koje smo do sada zabeležili na notebook računaru, pri čemu je čak i Intel integrisana grafika pokazala pristojne brojke za jedan proizvod bez zasebne GPU jedinice (1391 na 3D Mark 05 testu, 7957 CPU test). Odličan Hitachi disk kapaciteta 160 GB i izvanredne memorijske i procesorske performanse donose pravo zadovoljstvo u radu.

Još štedljiviji

Prijatno iznenađenje predstavlja i autonomija ovog računara, koji je bez eksternog napajanja izdržao skoro dva sata na testu maksimalnog opterećenja, što znači da za neku tipičnu desktop primenu možete računati na približno četiri sata rada sa standardnom baterijom koja se isporučuje sa njim (6 ćelija, 55 WHr). Nabavka neke od baterija višeg kapaciteta, koje HP po pravilu nudi za sve svoje modele, obezbedila bi možda i čitavo osmočasovno radno vreme.

Softverski paket koji se uz ovaj notebook računar isporučuje je korektan i podrazumeva Windows Vista Business 32-bitni operativni sistem, McAfree antivirusnu zaštitu i čitav niz HP-ovih aplikacija i sigurnosnih alata, među kojima je odličan automatizovani mehanizam za dijagnostiku i oporavak operativnog sistema u slučaju havarije, sa svim relevantnim sadržajima i aplikacijama smeštenim na dve zasebne particije.

Ukupan utisak koji je Compaq 6730b ostavio na nas je slika stamenog, hardverski i softverski robustnog računara visokih performansi i optimalne funkcionalnosti, kome zahtevan poslovni korisnik teško može išta da prigovori. Reč je o novom proizvodu na domaćem tržištu koji je do nas stigao kao uzorak direktno iz HP kancelarije, pa u trenutku pisanja teksta maloprodajna cena još nije poznata; očekujemo da će ona biti primerena visokim mogućnostima koje računar pruža.

Korisne adrese:

Hewlett-Packard
http://www.hp.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #147
preview
InFocus X6: Poslovni projektor
Marko Herman
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter