GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #147 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
ZyXEL GS-3012-F - svič spreman za optiku
Mladen Mijatović
ZyXEL GS-3012-F je Ethernet svič čiji dizajn najavljuje vreme kada će većina veza biti optička, dok će bakar ostati samo zarad kompatibilnosti sa starijim uređajima... Kako spojiti najbolje iz oba sveta?
- PC #147 (Septembar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

ZyXEL GS-3012-F - svič spreman za optiku

Kad bismo mogli da biramo, sva naša komunikacija bi išla optičkim putevima – telefon, televizija, Internet i svi servisi za prenos podataka. Optički fiber je superiorni medijum za prenos koji odlikuju ogromni propusni opsezi i velika rastojanja koje premošćava. Komunikacija je otporna na smetnje, jer strano elektromagnetno polje ne može da utiče na svetlost koja putuje kroz vlakno, a ne treba zaboraviti ni faktor bezbednosti: optičku komunikaciju je praktično nemoguće presresti.

Uvek ima i neko „ali“ – optiku je komplikovano i skupo postaviti, za nastavljanje kablova je potrebna posebna oprema, a bakarna infrastruktura se ne može tek tako ukloniti i zameniti optikom. Migracija uvek teče postepeno, pa su neminovna prelazna rešenja. Kvalitetniji Ethernet svičevi se često izrađuju tako da imaju nekoliko „dualnih“ portova – RJ-45 električni konektor i mini GBIC slot u koji se može postaviti optički SFP modul. Portovi opremljeni optikom obično se koriste za povezivanje na kičmu mreže ili server, dok električni portovi ostaju za agregaciju korisnika.

ZyXEL GS-3012-F je Ethernet svič čiji dizajn kao da prati suprotnu logiku, koja najavljuje vreme kada će većina veza biti optička. Kod ovog sviča svih 12 portova je izvedeno u obliku mini-GBIC slotova, dok su samo poslednja četiri „uparena“ sa RJ-45 konektorima. Svi portovi podržavaju gigabitni Ethernet, a u mini-GBIC slotove se mogu postaviti optički ili električni SFP moduli. Opremljen optikom, ovaj svič može dobro da posluži za agregaciju udaljenih lokacija ili lokacija koje su spojene putevima na kojima se javljaju problemi sa smetnjama (u zgradama se kablovi između spratova često postavljaju u okna liftova, gde energetski kablovi generišu EM smetnje). Svičevi se po pravilu isporučuju bez SFP modula, pa tako i u slučaju GS-3012-F treba pažljivo odvagati realne potrebe za optikom, jer veliki broj modula drastično povećava cenu instalirane opreme.

Ovaj svič se konfiguriše kroz Web interfejs ali je, po ZyXEL-ovom običaju, podržan i komandna linija tj. telnet. Iako se razni proizvođači mrežne opreme ograđuju i ne garantuju rad sa opremom nekog drugog proizvođača, ustalila se lista opcija koju svaki ozbiljan proizvođač podržava. Zato ćemo reći samo da ZyXEL GS-3012-F podržava sve one funkcionalnosti koje se očekuju od ozbiljnog Ethernet sviča predviđenog za profi segment tržišta.

Korisne adrese:

Grappolo
http://www.grappolo.co.yu

SLEDEĆI TEKST U PC #147
preview
Kancelarija u mlazu
Nebojša Rašković



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter