GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #148 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kralj PDA džungle
Marko Savković
Ni dva meseca nakon premijere modela Diamond koji je postavio nove standarde u PDA svetu, pojavljuje se i njegov naslednik... ili barem konkurent. Šta Touch Pro nudi poslovnom korisniku?
- PC #148 (Oktobar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kralj PDA džungle

U septembarskom velikom testu Smartphone, PDA telefona i UMPC računara, zaključili smo da HTC Diamond odgovara na sve zahteve poslovnog čoveka – pored odličnog procesora, VGA ekrana i GPS prijemnika, on može da se pohvali izuzetno malim dimenzijama. Kako korisnici koji su navikli na punu QWERTY tastaturu ne bi ostali uskraćeni, (a i kako bi se zadržala očigledna prednost u odnosu na iPhone princip unosa teksta) HTC je nedugo nakon Diamond-a predstavio i Touch Pro.

Deblji dijamant

Touch Pro je direktan naslednik modela TyTN2 koji je izuzetno popularan kod domaćih poslovnih korisnika. Integrisana tastatura je pogodna za ljude koji šalju dosta SMS i e-mail poruka, ali je TyTN2 nesrazmerno deblji i veći od Diamond-a. I tako je nastao novi model – ivice kućišta su zaobljene, a poklopac baterije je izrađen od mat plastike. Iako je kamera ostala ista, ispod nje se nalazi LED blic. Touch Pro je znatno deblji od Diamond-a (18 mm), kako zbog integrisane tastature, tako i zbog veće baterije. Druge dve dimenzije su jednake (102×51mm), pa se ovaj uređaj može učiniti debljim nego što jeste dok ga ne uzmemo u ruku – masa mu je 165 grama.

Sa gornje strane je Power taster, sa leve nalaze su tasteri za kontrolu zvuka, a iznad ekrana se nalazi i sekundarna kamera za video pozive. Za punjač, slušalice te kabl za sihnronizaciju zadužen je miniUSB konektor sa donje strane. HTC već duže vreme praktikuje da ovaj konektor neznatno promeni tako nijedan HTC dodatak ne radi sa drugim uređajima, ali se svi „tuđi“ dodaci sa miniUSB konektorom mogu koristiti na HTC modelima.

Ispod ekrana su funkcijski tasteri, napravljeni kao jedna savitljiva površina - neobično rešenje, za koje smo dobili obaveštenje da je kompletna površina ispod ekrana spremna za multi-touch primenu. To u praksi znači da funkcijski tasteri, tj. površina koja ih objedinjuje, uz odgovarajuće aplikacije postaju touchpad sa mogućnošću višestrukih istovremenih pomeranja (pogledajte demonstraciju na youtube.com/watch?v=f3Owgcos_KY). I model Touch Pro se oslanja na magnet za uvlačenje olovčice.

Kada polovinu na kojoj se nalazi ekran smaknemo udesno, dolazimo do QWERTY tastature koja je uporediva sa ranijim modelima ovog proizvođača. Tasteri imaju solidan hod, a tekst je najbrže unositi palčevima. Za razliku od modela TyTN2, nije ugrađen mehanizam za nagib ekrana. Povećavanje debljine omogućilo je proizvođačima da uz ovaj model isporuče bateriju većeg kapaciteta (1350 mAh), koja je udvostručila autonomiju u odnosu na Diamond.

Karakteristike za primer

Touch Pro je jedini model na tržištu koji ima 288 MB RAM-a. Na raspolaganju je i 512 MB ROM memorije, što je dovoljno za instaliranje aplikacija, ali ne i za GPS mape. Srećom, veća debljina u odnosu na Diamond omogućila je utičnicu za microSD kartice.

Procesor je ostao isti: Qualcomm MSM7201A na 528 MHz, kao i opcije za povezivanje: pored EDGE i HSPA veze, tu su Bluetooth i WiFi, a uz odgovarajući softver, GPS prijemnik omogućava navigaciju. Prednost u odnosu na konkurenciju donosi i TV izlaz – uz pomoć naknadno kupljnenog kabla, sliku je moguće prikazati u VGA rezoluciji, što je dovoljno za jednostavne prezentacije.

Poput ostalih modela serije, osnovni ekran sistema Windows Mobile Professional 6.1 zamenjen je TouchFLO 3D aplikacijom koja omogućava korišćenje većine funkcija prstom. Animirane aplikacije ogranizovane su u tabove i uz VGA rezoluciju, na ekranu dijagonale 2.8“ izgledaju veoma atraktivno. U okviru poslednjeg taba su prečice ka omiljenim programima.

Jedna od aplikacija zaduženih za fotografije i video materijal služi kako za pregled tako i za pokretanje kamere. Rotiranjem uređaja automatski se rotira i sadržaj na ekranu, a nakon izvlačenja tastature, prikaz prečica ka funkcijama prelazi u landscape format. I ovde je podrazumevani browser Opera Mobile prilagođen radu prstom; uz VGA ekran otvorene stranice je moguće prikazivati u minimizovanom stanju i kasnije sa njima operisati.

Pun pogodak

HTC Touch Pro ima ono što je modelu Diamond nedostajalo: tastaturu, slot za memorijsku karticu i veću bateriju, ali sve to ima cenu: deblji je, teži i skuplji. Ovaj uređaj obezbeđuje sve funkcije koje bi korisnik od prenosnog PDA telefona mogao da očekuje. Pored 3G komunikacije, brzog unosa teksta, skladištenja multimedijalnih sadržaja, GPS prijemnik može pomoći snalaženju u nepoznatom gradu. Odlično bežično povezivanje i brz prenos podataka preko mobilne mreže čine da Touch Pro danas nema pravu konkurenciju, a TV izlaz je čist bonus. Ovaj model je postavio nove standarde, pa će i ostali proizvođači morati brzo da se prilagode novonastaloj situaciji. Dok sa nestrpljenjem očekujemo najavljene Sony Ericsson XPERIA X1 i HTC Touch HD (oba sa ekranom rezolucije 800×480 piksela), HTC Touch Pro zaslužuje našu preporuku.

Korisne adrese:

RRC
http://www.rrc.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #148
preview
WiFi za neupućene
Mladen Mijatović


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter