GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #148 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Marko Savković
Ni dva meseca nakon premijere modela Diamond koji je postavio nove standarde u PDA svetu, pojavljuje se i njegov naslednik... ili barem konkurent. Šta Touch Pro nudi poslovnom korisniku?  «pročitajte više»
- PC #148 (Oktobar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Mladen Mijatović
WNDR3300 je dokaz da za konfigurisanje bežične kućne mreže koja će biti bezbedna nije neophodno tehničko znanje - sve teče potpuno automatski, a kriptografija je na visini.
preview
Nebojša Rašković
Inkjet štampači su, pre svega zbog povoljne cene, interesantni za najširi krug potrošača, ali i u ovom domenu postoji fluidna podela na poslovne i kućne modele. Šta su nam za jesen 2008. spremili vodeći proizvođači ovih uređaja?
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Zaštita podataka
Nikola Marković
Efikasna zaštita podataka o ličnosti je demokratska tekovina, ali i neophodnost savremenog informacionog društva. Naša regulativa u toj oblasti poprilično zaostaje za potrebama IT tržišta i građana...
nopreview
Trojanski rodeo
Kristijan Lazić
Virusi nisu ono što su bili - odazivaju se na više različitih imena, rade na nove načine, ali i dalje predstavljaju opasnost za računare. Šta kažu statistike popularnog BitDefender-a?
nopreview
Vesti
Marko Herman
nopreview
Ni kuća nije tesna
Voja Gašić, Aleksandar Veljković, Marko Herman
Uz gomilu multimedijalnih uređaja, nije lako prikazati svaku sliku na bilo kom kućnom ekranu. Isprobali smo komponente koje će omogućiti distribuciju slike i zvuka po svim sobama vašeg stana...
nopreview
ASUS Eee PC 1000
Marko Herman
ASUS Eee PC 700 osvojio je korisnike svojim minimalnim dimenzijama koje je pratila minimalna cena. Nažalost, i ekran je bio minimalan. A sada stiže Eee PC 1000 sa većim ekranom, a što se tiče cene...
nopreview
DDR3 u zaletu
Miloš Stamenković
Testirali smo DDR3 memorijske module i ploče koje ih primaju, ali nikako da detektujemo ozbiljniji skok performansi koji bi opravdao ovu investiciju. Sada je GEIL predstavio module sertifikovani za rad na čak 1600 MHz...
nopreview
Mini tastatura
Marko Herman
Tastaturom DiNovo mini Logitech njome polako ispipava tržište ljudi koji svoje sisteme kućne zabave zasnivaju na računaru - zašto daljinski upravljač ne biste zamenili tastaturom, koja ima i ugrađenu zamenu za miša?
nopreview
Sweex MM007 digitalni ram
Branislav Bubanja
Razvoj digitalnih ramova krenuo je u dva pravca. Prvi podrazumeva maksimalnu funkcionalnost, a drugi minimizuje cenu. U ovu drugu grupu možemo da svrstamo i Sweex MM007.
nopreview
TakeMS MEM-P3 Tube
Branislav Bubanja
Do sada smo viđali najrazličitije dizajnirane MP3 plejere, ali nas je takeMS MEM-P3 iznenadio - šta mislite o stilizovanoj cigareti koja svira?
nopreview
Toshiba na džepnoj sceni
Marko Savković
Džepni uređaji sa VGA rezolucijom danas nisu retkost, ali 2004. godine je samo jedan PDA odgovarao tim specifikacijama - Toshiba e800w. Dugo se čekalo da Toshiba napravi sledeći korak. I tako su stigli Portege G710, Portege G900, Portege G910 i Portege G450.
nopreview
Biostar POS računari
Nebojša Rašković
iPC je Biostar-ova linija računara prilagođenih malim prodajnim objektima: kioscima, štandovima, mini-marketima... Isprobali smo modele CN700-IC i CX70M-I7A.
nopreview
Canon iRC2380i
Nebojša Rašković
Canon nastavlja sa usavršavanjem svoje iRC familije multifunkcijskih mašina namenjenih korporacijama. Svega mesec dana nakon svetske promocije, dobili smo priliku da se bolje upoznamo sa jednim od trenutno najtraženijih MF aparata ove vrste - kako se na testu pokazao ovaj džin?
nopreview
WEG MP4 plejer
Branislav Bubanja
Prvi utisak koji plejer ostavi može da bude odlučujući za njegov uspeh za tržištu, pošto je konkurencija ogromna. Zato WEG WMP4-9 MP4 plejer spada među najlepše, a uzor je odmah jasan - iPod nano.
nopreview
Gemalto čitač za lične karte
Marko Herman
Uvođenjem novih ličnih karata opremljenih kontaktnim čipom, smart kartice su praktično ušle u živote svih građana Srbije. Neophodni element novouspostavljenog sistema je čitač smart kartica, pa smo isprobali model koji nudi firma Gemalto.
nopreview
ASUS EAH4850 i Gainward ATI 4850 kartice
Branko Maksimović
Na našem stolu našle su se dve kartice ljutih konkurenata, firmi nVidia i AMD/ATI. Da vidimo koja je postigla bolje rezultate i da li su oni vredni razlike u ceni...
nopreview
Sweex TV019 - hibridni plejer
Branislav Bubanja
Navikli smo na samostalne DVD plejere, DVD rikordere, portabl DVD plejere, ali uređaj koji smo testirali ovog puta predstavlja jedinstvenu kombinaciju - Sweex TV019 je kao LCD televizor sa ugrađenim DVD plejerom.
nopreview
iPod nano-chromatic
Nebojša Rašković
Veliki uspeh druge i treće generacije iPod nano plejera je inicijalna kapisla za dizajnere iz Kupertina da užurbano porade na razvoju četvrte. I tako je do nas stigao iPod nano chromatic...
nopreview
Iz suve drenovine
Miloš Stamenković
Tanano doterivanje AMD platforme daje dobre rezultate u šta nas je uverio i novi čipset 790GX. Isprobali smo prve matične ploče...
nopreview
CERN u kompjuteru
Branko Maksimović
Ma koliko detaljna 3D grafika bila, sve pada u vodu ako u animaciji nema prave interakcije, kinematike i dinamike. Zato će vam uskoro uz 3D akceleraciju biti potreban i takozvani akcelerator fizike...
nopreview
P45 u naletu
Miloš Stamenković
Iako se Intel-ov P45 set čipova još nije proširio tržištem, najznačajniji proizvođači već su ponudili ploče za one koji žele da isprobaju DDR3 memorije...
nopreview
Oregon umesto eTrex-a
Aleksandar Veljković
Nova Oregon familija Garmin-ovih outdoor GPS uređaja donosi ekrane osetljive na dodir. Da li je kucnuo čas za "veliko spremanje" za avanturiste i ekstremne sportiste? Jesmo li upravo svedoci smene generacija?
preview
Aleksandar Veljković
iBoard preti da redefiniše pojam elektronskih demonstracionih tabli i konačno otera kredu i sunđer iz učionica. Po čemu se ova naprava razlikuje od "tabli XXI veka" koje smo do sada sretali?
nopreview
Photokina - pogled na novitete
Pavle Peković
Photokina, najveći globalni događaj u svetu fotoopreme, ove godine najavljuje neke veoma važne trendove. Nikon D90 i Canon 5D mark II su uzburkali tržište, uz trend konvergencije DSLR i "običnih" fotoaparata...
nopreview
Olympus FE-370
Aleksandar Veljković
Olympus-ova FE serija niskobudžetnih kompaktnih digitalnih fotoaparata nasleđuje tehnološka dostignuća ne tako davno promovisana od strane prestižnijih mju modela. Isprobali smo FE-370...
preview
Aleksandar Veljković
Prodaja DSLR aparata raste, ali očito ima svoje granice - ne želi svako da fotoaparat nosi na ramenu, u velikoj torbi. Micro 4/3 format bi trebalo da rezultira malim fotoaparatima sa promenljivim objektivima koji daju vrhunske slike. Najbolje iz oba sveta?
nopreview
GeForce GTX260 grafička kartica
Branko Maksimović
Nakon jakog i glomaznog GeForce GTX280 akceleratora, na red dolazi njegova oslabljena i pojeftinija verzija - GTX260. Vredi li sniženje cene gubitka performansi?
nopreview
Stalker: Clear Sky
Filip Majkić
Stalker: Shadow of Chernobyl dugo privlačio pažnju u igračkim krugovima a sada je pred nama nastavak koji GSC Game World smešta u istovetan univerzum. Koliko se Clear Sky držao starih recepata i da li pati od istih boljki kao njegov prethodnik?
nopreview
Spore
Filip Majkić
Od momenta kada je najavljen, Spore je privlačio pažnju svojim atipičnim konceptom - cilj igre je razviti svoju vrstu od jednoćelijskog organizma do interstelarne imperije!
nopreview
Modovi adresiranja
Voja Antonić
Kako doći do broja telefona koji vam je potreban? Možda ga već znate? Možda treba da pitate nekoga? Možda će vam on reći da broj ne zna, ali će vam zato dati broj nekoga ko bi taj broj mogao znati. Ta indirekcija je uvod u adresne režime industrijskih procesora...
nopreview
Povratak u kancelariju
Dragan Grbić
Ima li alternativa Microsoft Office-u? Iz široke ponude izabrali smo i detaljno testirali OpenOffice.org 2.4, Sun StarOffice 8, Corel WordPerfect Office X4, IBM Lotus Symphony 2008, Kingsoft Office 2009 i SoftMaker Office 2008.
nopreview
Hromirani Google
Bojan Stojanović
Novi Web browser Google Chrome nastupio je uraganskom snagom, a Microsoft je dobio ozbiljnog konkurenta. Da vidimo na osnovu kojih aduta Google očekuje da ćemo njihov pretraživač koristiti iz njihovog browser-a...
preview
Slobodan Perišić
AutoCAD Mechanical 2009 je u prijatnoj situaciji da jedini njegov pravi konkurent dolazi iz iste kuće - mnogi inženjeri mašinstva koriste prvenstveno AutoCAD. Da li verzija 2009 donosi još neke adute koje će mašinci ceniti?
nopreview
Osmi Explorer
Branislav Mihaljev
Pre ravno godinu dana pisali smo o beta verziji Internet Explorer-a 7. Naviknuti na ustaljenu dinamiku objavljivanje novih verzija ovog programa, iznenađujuće brzo dobili smo IE8, sada u već drugoj beta fazi testiranja...
nopreview
Paragon disk
Aleksandar Veljković
Sigurnost podataka je uvek prioritet, a kvalitetno upravljanje diskovima i podacima na njima je ključ za siguran i udoban rad. Da vidimo šta nudi Hard Disk Manager 2008 nemačke kompanije Paragon Software.
nopreview
Server sa crvenim šeširom
Marko Herman
Red Hat već godinama predstavlja pouzdano rešenje za one koji žele da svoj informacioni sistem zasnuju na GNU/Linux softveru. Enterprise Linux 5 donosi i virtuelizaciju...
nopreview
Encarta 2009 - od 7 do 77
Peđa Lalević
Nova verzija enciklopedije Encarta namenjena je, kratko rečeno, svima koji žele da prošire svoje znanje. Da vidimo kakve mogućnosti donosi prosečnom korisniku, a šta je posebno za osnovce, srednjoškolce i studente.
nopreview
Upravljanje u mreži
Aleksandar Rakić
Kako vam primena Altiris-ovog paketa Server Management Suite može pomoći da uprostite organizaciju mreže i bolje iskoristite resurse vašeg servera?
nopreview
Bezbednost za e-poštu
Kristijan Lazić
Potreba za kontrolom protoka e-mail poruka i uklanjanjem opasnog, uvredljivog ili poverljivog sadržaja sve je veća. Predstavljamo GFI Mail Security 10, rešenje koje u toj oblasti pretenduje na tron...
preview
Nenad Batoćanin
Poslovni softver koji koristite deluje arhaično, slabo je prilagođen vašem poslovanju, ne obezbeđuje izveštaje koji bi vam pomogli pri odlučivanju? Vreme je, dakle, za promene - ponuda poslovnog softvera je dobra, dakle treba samo izabrati. U realnosti stvari nisu ni malo idilične...
preview
Marko Herman
Upotreba fleksibilnih računarskih resursa sve je bitnija za uspešan rad mnogih kompanija. Cloud computing tehnologija omogućava da se moćnim resursima pristupa uz plaćanje samo onoga što ste zaista potrošili...
nopreview
Digitalni pasoši
Branko Nikitović
Priča o novim generacijama ličnih dokumenata počela se od pasoša koji se trenutno nalaze pod "rafalnom paljbom" javnosti, koja (opet) dobrim delom ne razume čitav koncept. Pa da zavirimo u novu putnu ispravu i njen čip...
nopreview
Gusto pakovanje
Voja Gašić
Kako spakovati računarsku snagu i podatke u konačni prostor tako da se svemu može pristupiti u kratkom vremenu? Pred server se postavljaju sve složeniji izazovi, a Intel i Fujitsu Siemens Computers pripremaju interesantna rešenja - bacili smo pogled na platformu RX600.
preview
Marko Herman
Neke od problema koji nastaju ubrzanim razvojem poslovanja i širenjem firme možete rešiti prilagođavanjem informacionog sistema. O iskustvima u tom domenu govore Intracom Telecom i AB Soft.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
AI RoboForm, Firefox Environment Backup Extension, Maxthon, Privacy Eraser Pro i SeaMonkey.
nopreview
WiMAX dolazi
Slobodan R. Ljubišić
WiMAX se već neko vreme najavljuje kao pristup Internetu sledeće generacije, koji će integrisati i druge telekomunikacione servise. Kako WiMAX funkcioniše, kako teku probe u domaćim uslovima i šta da očekujemo?
nopreview
Mrežni bluz
Mladen Mijatović
Da bi se "isplela" neka kućna ili manja poslovna mreža, obično je potrebno malo truda i nešto više para. A kako vam zvuči malo više truda i nimalo para? Evo nekoliko ideja za formiranje ozbiljne mreže od starih komponenti...
preview
Aleksandar Rakić
Strip kao medij postoji već mnogo godina, a nedavno je "pomešan" sa Internetom. Kako izgleda rezultat?
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Objekti Excel-a
Dejan Ristanović
Nakon upoznavanja osnova VBA jezika, vreme je da se vratimo Microsoft Excel-u i pristupimo ćelijama radnog lista iz bejzik programa.
nopreview
U zmajevom gnezdu
Zoran Imširagić
Kako izgleda centrala kompanije Adobe u San Hozeu? Trening je bio prilika da Zoran Imširagić zaviri u taj hram digitalne tipografije...
preview
Mladen Mijatović
Konferencija za novinare na kojoj je predstavljen SolidWorks 2009 predstavlja presedan, jer po prvi put nije održana na američkom tlu. Izgleda da je u planu pomeranje ka istoku...
nopreview
Ars electronica
Jelena Jovanović
Vreme kopirajta i zaštite intelektualne svojine je prošlo, kažu organizatori 29. festivala Ars Electronica u Lincu. Nova ekonomija sajberkulture moraće da potraži nove modele razmene između stvaralaca i konzumenata...
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Marko Herman
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #148
Oktobarski PC DVD je u znaku programiranja i Interneta. Jedna od PC Aplikacija je Microsoft Visual Studio 2008 Express Edition, besplatno izdanje Microsoft-ovog glavnog paketa za developer-e, prilagođeno razvoju Windows i Internet aplikacija i namenjeno korisnicima skromnijih zahteva, a pre svega onima koji uče programiranje ili se njime bave iz hobija. Na DVD-u su, dakle, Visual Basic, Visual Web Developer, Visual C# i Visual C++, a za one koji rade u "velikom" Visual Studio 2008 okruženju, tu je Service Pack 1 za ovaj paket. U PC Internet sekciji pronaći ćete ne samo novi Google browser nazvan Chrome i Microsoft Expression Studio 2 Trial, već i čitav arsenal uslužnih programa za efikasnije surfovanje. Pomenimo i dve zanimljive PC Aplikacije: WinDVD 10 Trial i Sony DVD Architect. A uz besplatnu simulaciju vožnje Driving Speed 2, Trial verziju igre UFO: Alien Invasion i dva reklamna filma u kojima glavnu ulogu igra Bil Gejts, zabava je zagarantovana...
nopreview
PC Igre #14
Oktobarski broj časopisa PC Igre počinje opisom igara koje su obeležile Games Convention 08, koja je održana krajem avgusta u Lajpcigu. Poseban utisak na nas je ostavila igra Mirror's Edge, ali će vas najigra ovog meseca ipak vratiti u vreme automata i luna parkova: Capcom oživjava legendu staru gotovo 20 godina, što se planira i sa Mega Men 9. U ovomesečni retro došunjao se Planescape: Torment, dok smo u PC Legends rubrici ugostili Deux-Ex. MMO kutak je rezervisan za Wrath of the Lich King, a nismo zaboravili ni besplatni Grand Theft Auto...Roche LinkedIn

Adria Security Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter