GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #148 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
SolidWorks u Barseloni
Mladen Mijatović
Konferencija za novinare na kojoj je predstavljen SolidWorks 2009 predstavlja presedan, jer po prvi put nije održana na američkom tlu. Izgleda da je u planu pomeranje ka istoku...
- PC #148 (Oktobar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

SolidWorks u Barseloni

Još na samom početku ove godine, na manifestaciji SolidWorks World 2008, čuli smo prve najave da će se pored prepoznatljivog brenda ovog proizvođača CAD softvera ubuduće potencirati i, do tada manje poznato, ime vlasnika kompanije. Na konferenciji za štampu koja je održana sredinom septembra u Barseloni i na kojoj nam je ekskluzivno prikazan SolidWorks 2009 to je potvrđeno zvanično – tokom neformalne večere koja je prethodila celodnevnoj press konferenciji CEO SolidWorks-a gospodin Džef Rej je prilikom pozdravnog govora novinarima predstavio „svog šefa“ – CEO kompanije Dassault, gospodina Bernarda Šarla. Neupućenima bi ovo delovalo kao šokantna izjava, budući da je Dassault (čita se, otprilike, „daso“) poznat po tome što je vlasnik softverskog paketa Catia, koji se često (pogrešno) doživljava kao konkurencija SolidWorks-a i njemu sličnih CAD alata.

Gazda iz senke

Obični korisnici ne razmišljaju o vlasničkoj strukturi kompanije čiji proizvod koriste, jer ih to i ne zanima, a ovo važi i u svetu CAD softvera. SolidWorks i Catia su dva dobro poznata CAD alata i uprkos ukorenjenom mišljenju, nisu konkurencija jedan drugom, jer su im namene različite. Catia je primerena projektovanju u svemirskoj i vazduhoplovnoj industriji, dok je SolidWorks optimizovan za „svakodnevno“ mašinsko projektovanje. Slična paralela postoji i između softverskih paketa NX i SolidEdge koji su vlasništvo firme UGS, ali nisu konkurencija jedan drugom.

Iako to nije ranije isticano, SolidWorks je 100% u vlasništvu francuske firme Dassault Systemes. SolidWorks je osnovan 1995. godine, a već 1997. godine ga je kupio Dassault pod prilično neverovatnim uslovima – platili su celih 320 miliona dolara za firmu koja je u tom trenutku imala 60 zaposlenih i donosila jedva devet miliona godišnje, iako im je u tom trenutku, prema rečima gospodina Bernarda Šarla, bio nuđen i SolidEdge po daleko povoljnijoj ceni. Rizična investicija se očigledno isplatila, jer je već za četiri godine SolidWorks počeo da donosi 350 miliona godišnje. U vlasništvu kompanije Dassault se nalazi i Catia, kao i mnogi drugi softverski alati, ali budući da je Dassault zapravo porodično ime vlasnika, ono nije korišćeno kao brend, pa nije ni bilo široko poznato.

Stvari su se očigledno promenile i gazde insistiraju na dodavanju svog imena na sve proizvode kompanije. Suštinske razlike nema, osim činjenice da je puni naziv kompanija sada Dassault Systems SolidWorks Corp., sve je ostalo kako je i bilo – i SolidWorks i Catia ostaju nezavisni brendovi, a menadžment Dassault-a tvrdi da će ovakvo stanje koristiti i jednima i drugima, pošto će omogućiti međusobnu razmenu iskustva i tehnologije.

Predstavljamo SW 2009

Posle demistifikacije u vezi sa vlasničkim odnosima i kompanijom Dassault, ostalo je još jedno pitanje – otkud sad Barselona, kad su se svi slični događaji dosada održavani u SAD? Pitanje na mestu, a i odgovor je bio vrlo direktan – veći broj korisnika je sa Starog kontinenta i iz Azije, pa je i konferencija organizovana tako da novinarima bude zgodnije. Izgleda da se tržište polako seli sa već zasićenog američkog kontinenta prema „novotkrivenim“ državama na istoku – pre svega Rusiji, mada i naš region polako dobija na značaju, srazmerno svojim potencijalima.

Novinarima su predstavljene neke od uspešnih kompanija sa područja Evrope i Bliskog istoka koje se u radu oslanjaju na SolidWorks. Najviše pažnje je svakako privukla malo poznata firma iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Pal Robotics, koja je predstavila prototip humanoidnog dvonožnog robota po imenu REEM-B. Robot po funkcionalnosti veoma podseća na čuvenog ASIMO humanoida, mada je nešto robustniji, ima bolju bateriju i, prema tvrdnjama njegovih tvoraca, predstavlja najsnažnijeg humanoidnog robota na svetu – može da ponese 13 kg tereta.

Nakon uvodne lude zabave sa robotom, novinarima je predstavljen i SolidWorks 2009. Nova verzija stavlja akcenat na PDM (Product Data Management) funkcionalnosti, što olakšava timski rad, jer ako jedan od projektanata izmeni nešto u dizajnu, njegove kolege koji rade na istom projektu istog trena dobijaju „oblačić“ sa obaveštenjem da je došlo do promene koju mogu da prihvate ili odbiju. Predstavljen je i SpeedPack koji ubrzava rad sa velikim sklopovima (SW radi i sa sklopovima od po 100.000 elemenata) tako što učitava samo one delove koji su vidljivi na ekranu. Budući da je 3D rendering veština kojoj CAD dizajneri često nisu mnogo vični, među „inteligentne pomoćnike“ uveden je PhotoView360 koji radi rendering u realnom vremenu. Svako pomeranje 3D modela odmah daje grubu renderovanu sliku, koja se posle par trenutaka „pročisti“, što skraćuje put do željenog rezultata.

Novost je i 3D Via Composer namenjen korisnicima koji ne rade sa CAD softverom. Pokazalo se da onima koji pišu publikacije, prave brošure i uputstva za upotrebu vrlo često trebaju slike i ilustracije napravljene na osnovu 3D modela, a 3D Via Composer to radi brzo i jednostavno. Ovo bi ukratko bio prikaz najvažnijih noviteta – detaljan opis SW 2009 očekujte u nekom od narednih brojeva našeg časopisa, čim nam se bude pružila prilika da ga i sami isprobamo.

SLEDEĆI TEKST U PC #148
nopreview
Uvodnik
Dejan RistanovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter