GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #148 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Oblaci nad Srbijom
Marko Herman
Upotreba fleksibilnih računarskih resursa sve je bitnija za uspešan rad mnogih kompanija. Cloud computing tehnologija omogućava da se moćnim resursima pristupa uz plaćanje samo onoga što ste zaista potrošili...
- PC #148 (Oktobar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Oblaci nad Srbijom

Cloud computing (oblačno računarstvo?!) tehnologija sve je raširenija u svetu. Kompanije kao što su Amazon, Google i 3Tera nude usluge vezane za cloud computing a namenjene klijentima koji žele da na efikasniji, brži i jeftiniji način razvijaju online aplikacije. Korisnik preko Interneta pristupa moćnim, međusobno koordiniranim, resursima, a na kraju plaća onoliko koliko ih je upotrebio. Ako se na problem pogleda s tradicionalne strane – korisnici cloud computing usluga morali bi imati ogromne resurse u svom vlasništvu a ne bi ih mogli iskoristiti 100 odsto vremena. Ili bi imali znatno manje resurse koji bi usporili njihov poslovni proces.

Oblak ili grid

Dve najdominantnije usluge u ovoj oblasti su AppEngine koji nudi Google i EC2 u ponudi kompanije Amazon. Kompanija 3Tera razvila je grid operativni sistem AppLogic koji omogućava svakom hosting provajderu da ponudi i raznorazne cloud computing usluge i da ih povežu u jednu cloud computing platformu.

Iako Google i Amazon raspolažu ogromnim on-line resursima koji su dostupni iz svake tačke sveta na kojoj postoji pristup Internetu, pitanje je da li će ove kompanije moći da budu dovoljno fleksibilne za zahteve raznorodnih korisnika. Zato se procenjuje da će AppLogic rešenje imati na duži rok veći uspeh jer omogućava instalaciju i korišćenje na raznorodnom hardverskom sistemu, bez obzira na specifične zahteve hosting aplikacije. Iza ovog rešenja stoji logično razmišljanje da cloud computing tehnologija treba da se širi poput Interneta koji je dozvolio svakom pojedincu i firmi da sistemu doda svoje jedinstvene mogućnosti. AppLogic upravo to omogućava - kreiranje cloud computing sistema nevezanog za neku konkretnu infrastrukturu, što dozvoljava programerima da svoje aplikacije i usluge pripremaju za one arhitekture koju sami odaberu.

Ako cloud computing definišemo kao klaster fizički razdvojenih mreža međusobno povezanih u „super kompjuter“, grid hosting tehnologija omogućava formiranje takvog „oblaka“ međusobnim povezivanjem više računara. I dok velike firme pažnju prvenstveno posvećuju cloud computing tehnologiji, manjim kompanijama je primerenije da razmišljaju o upotrebi grid hosting tehnologija. Ova tehnologija omogućava kreiranje novih Web servisa poslovne namene sa niskim početnim cenama i naplaćivanje prema upotrebi resursa i drugih usluga. Manjim firmama ovaj model omogućava pristup poslovnim aplikacijama bez visokih početnih troškova i bez zahteva za njihovim održavanjem, a istovremeno omogućava povećanje broja klijenata na više stotina i hiljada u slučaju potrebe.

Domaća ponuda

(kliknite za veću sliku)

Sve šira upotreba širokopojasnog pristupa Internetu kod nas omogućila je i da domaći provajderi razmišljaju o pružanju grid hosting usluga. EUnet je prvi provajder koji se i odlučio na takav korak, uz partnerstvo s kompanijom DNS Europe. Zahvaljujući primeni AppLogic sistema i moćnoj hardverskoj podršci, EUnet je osmislio nekoliko paketa usluga namenjenih kompanijama kojima su potrebni moćni računarski resursi a nisu spremne da investiraju u sopstvenu infrastrukturu.

Tako za 3.800 dinara mesečno (nakon 2.500 dinara za aktiviranje rešenja) kompanije mogu dobiti pristup četvrtini snage procesorskog jezgra, prostor od 20 GB na hard disku, 256 MB radne memorije, jednu IP adresu i 25 GB protoka podataka. U slučaju da su neophodni veći kapaciteti, moguće je odabrati i neki od preostalih pet paketa usluga, a najveći među njima daje upotrebu dva procesorska jezgra, 175 GB prostora na hard disku, 2 GB RAM-a, 4 IP adrese, 75 GB saobraćaja i mirroring 1-na-1.

Usluga je namenjena kompanijama koje se bave razvojem softvera jer omogućava brzo testiranje i instaliranje softverskih rešenja, kao i brzu promenu kapaciteta i to bez prekida rada i pomoći operatera. Umesto upotrebe posebnih servera za pojedine aplikacije, serveri se mogu povezati u grid na kome će moći da se izvršava, premešta, zaustavlja i skalira veliki broj komponenti neke aplikacije. Serveri i hard diskovi mogu se dodati ili ukloniti u bilo kom trenutku, bez uticaja na funkcionisanje aplikacija. To znači da skaliranje postaje dinamično, promene se izvršavaju odmah, a problemi sa resursima u sistemu mogu se zaobići automatski. Grid hosting pruža i raznovrsne mogućnosti firmama sa postojećim servisima baziranim na Internetu.

Tehnički standardi za interkonekciju između različitih sistema i softverskih rešenja najveći je izazov za cloud computing i grid hosting tehnologije. Dugoročno posmatrano, platforme zasnovane na otvorenim standardima (poput onih u ponudi kompanije 3Tera) pokazuju tendenciju da se nađu ispred sistema kakve poseduju Google i Amazon. Na tržištima gde je penetracija širokopojasnog pristupa Internetu niska, sve prednosti nove tehnologije neće biti odmah dostupne velikom broju klijenata, ali proširenjem brzog pristupa Internetu, mnogi će doći u priliku da osete prednosti novih „oblaka“.

Korisne adrese:

EUnet
http://www.eunet.rs/Grid-Hosting

SLEDEĆI TEKST U PC #148
preview
Fakture sa kioska
Marko Herman


Takovo

BIZIT 2024

Adria Security Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter