GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #148 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kapow! na Mreži
Aleksandar Rakić
Strip kao medij postoji već mnogo godina, a nedavno je "pomešan" sa Internetom. Kako izgleda rezultat?
- PC #148 (Oktobar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kapow! na Mreži

Širenjem Interneta svima je omogućeno da svoju kreativnost izražavaju tako da čitav svet može da uživa u njoj. Izuzetak nisu ni stripovi – na Web-u se može naći veliki broj autora, manje ili više poznatih, kao i različiti tipovi stripa. Osnovna podela mogla bi da se izvrši na manga stripove, stripove američke škole i webcomics. Prve dve grupe nastale su mnogo godina pre Interneta, dok su webcomics nastali i razvijali se zajedno sa globalnom Mrežom.

Amerika i Japan

Američku školu stripa karakterišu superheroji i dame u nevolji, a tu vrstu je domaća čitalačka publika imala najviše prilika da upozna. Svi znamo za Spajdermena, Betmena, Supermena, a ima i onih koji se sećaju Mandraka, Teksa Vilera (i Kita Karsona), Srebrnog letača, Tora i mnogih drugih. Dve najveće američke kuće koje izdaju ovaj tip stripova su Marvel (marvel.com ) i DC Comics (dccomics.com ), na čijim sajtovima možete naći veliki broj izdanja u digitalnoj formi. Tu su i najave raznih multimedijalnih projekata kao što su filmovi i igre.

Manga stripovi su nastali u Japanu. Crtaju ih na karakterističan način: likovi su uglavnom tanki i izduženi, imaju krupne oči i prave izražene grimase. Na japanskom manga označava neobičnu (i uglavnom zabavnu) sliku. Sam pojam se u Japanu pojavio krajem XVIII veka, a u svakodnevni govor ušao je pedesetih godina, kada se beleži i procvat stripova. Iz Japana manga se proširila na čitav svet pa i na Internet – originalna papirna izdanja se lako mogu naći i u digitalizovanoj formi. Neke od mangi doživele su i animirana izdanja i tako postale animange ili, skraćeno, anime. One se prikazuju na televizijskim stanicama u Japanu, a kao i mange lako se mogu naći na Internetu.

Svaki pokušaj pobrojavanja mangi i anima zahtevao bi mnogo više stranica nego što ih ovaj časopis ima (trećina svih prodatih štampanih medija u Japanu su mange), ali neka od kultnih ostvarenja su Fist of the North Star (fistofthenorthstar.it ), Dragonball (dragonball.com ), Macros (deo ovog serijala, Robotech, prikazivan je i kod nas sredinom devedesetih), Berserk, Naruto (narutocentral.com ), Bleach (bleach.viz.com )... Postoji veliki broj stranica sa kojih možete preuzeti mange i anime, i to uglavnom besplatno, a informacije o tome koje mange vredi pogledati naći ćete u diskusijama na sajtovima animenfo.com i www.otakucenter.com . MySpace i Facebook su takođe puni stranica posvećenih ovoj formi stripa.

Strip rođen na Web-u

Stižemo do onoga što se naziva webcomics – stripovi koji su „rođeni i odrasli“ na Internetu. Odlikuje ih to što zapravo nemaju zajedničke osobine – većina ovih stripova se međusobno znatno razlikuje, pošto ih crtaju ljudi koji su to počeli da rade iz čistog zadovoljstva ili ljubavi prema crtanju, pa svako neguje neki svoj stil. Od (grupe) autora zavisi na šta se strip koncentriše: to može biti kvalitet crteža, dijalog, štosovi, povezanost nekom većom pričom itd. Jedna od bitnijih podela je po temi koju strip obrađuje, a neke od najčešćih su video-igre, život takav i čist humor, ili barem pokušaj istog.

Stripovi koji obrađuju video-igre funkcionišu na dva načina: ili radnju smeštaju u samu igru ili igre posmatraju sa igračkog gledišta. Neki od najčitanijih su Order of the Stick, koji se odvija u D&D svetu, i Erfworld, koji ismeva potezne strategije; oba ćete pronaći na giantitp.com . Zanimljvi su i Looking for Group o MMORPG igrama (www.lfgcomic.com ), 8-bit Theatre (www.nuklearpower.com ) i Ctrl+Alt+Del o pogledu igrača na celokupan život (www.ctrlaltdel-online.com ). Jedan od zanimljivih gejmerskih stripova radi i dvojac domaćih autora – pogledajte www.actiontrip.com/comics/ .

Questionable Content (www.questionablecontent.net ) i XKCD (www.xkcd.com ) bave se životom određene grupe ljudi. QC je o grupi prijatelja različite „muzičkih pripadnosti“, dok XKCD uglavnom zbija šale na račun nauke i stereotipnih naučnika. Među stripovima koji se bave čistim humorom, kroz kratke šale u par slika zasnovanih na igranju rečima i crnom humoru, izdvajamo Cyanide & Happiness (www.explosm.net ) i Perry Bible Fellowship (pbfcomics.com ).

Ovo su samo neki od stripova koje možete naći na Internetu. Najveća baza podataka o svim webcomics izdanjima nalazi se na adresi www.thewebcomiclist.com , gde ćete lako naći način da ubijete dosta slobodnog vremena...

SLEDEĆI TEKST U PC #148
preview
SolidWorks u Barseloni
Mladen Mijatović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter