GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #149 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Brzi, štedjivi i opremljeni
Aleksandar Veljković, Bojan Stanojević
Najnoviju generaciju prenosivih računara krase brži i energetski efikasniji procesori, veći memorijski kapaciteti i neki priključci koje u ovoj kategoriji ranije nismo sretali. Ovogodišnji veliki pregled tržišta pokazuje da je pravo vreme za novi notebook. Samo, koji?
- PC #149 (Novembar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Brzi, štedjivi i opremljeni

Acer Aspire 6920

Dok postoje gejmeri, neke kategorije profesionalaca i hardveraši skloni postepenim nadogradnjama, stoni računari će imati svoje mesto na tržištu. Ipak, ove tri kategorije ne čine previše značajan procenat korisnika, a trend približavanja prenosivih računara stonim u pogledu performansi, upotrebljivosti i udobnosti u radu nastavljen je i u godini koja se bliži kraju. Iako smo ovom prilikom testirali nešto manji broj modela nego ranije, rezultati jasno pokazuju da je cilj gotovo dostignut - većina korisnika neće primetiti razlike u funkcionalnosti između stonih i prenosivih modela.

Pre godinu dana činilo se da je upravo po pitanju funkcionalnosti sve rečeno, ali su nas proizvođači prijatno iznenadili: posle visoke rezolucije i kvalitetnih ekrana, tastatura sa srazmerno velikim tasterima i diskova velikog kapaciteta, ovogodišnji modeli dobili su i HDMI priključak (njime je opremljeno 15 od 25 testiranih računara) preko koga se prenosivi računari povezuju sa savremenim televizorima i monitorima - primedba o nepogodnosti za prikaz video-sadržaja visoke definicije polako gubi na značaju. Proizvođači ne obraćaju mnogo pažnje na vlasnike starijih tipova televizora: S-Video priključak ima manje od trećine testiranih modela, pri čemu se u većini slučajeva S-Video i HDMI priključci međusobno isključuju.

Drugi zanimljiv novitet je eSATA priključak, ugrađen u gotovo polovinu testiranih računara, a čija nas je implementacija veoma obradovala; preko njega se mogu povezivati spoljni diskovi, što prenosivim računarima otvara vrata u svet nekih primena sa kojima su do sada teže izlazili na kraj - jedan od primera je video-montaža, gde su dva (ili čak tri) diska veoma poželjna. Doduše, spoljni diskovi su i do sada mogli da se koriste preko USB priključaka, ali eSATA obezbeđuje veću brzinu, ne smanjuje ionako ograničen broj USB priključaka, a vredi isprobati i neke RAID kombinacije.

Procesori i oko njih

Asus Lamborghini VX2S

Ovogodišnji računari imaju neosporno snažnije procesore, čija tehnološka superiornost nije negativno uticala na povećanje potrošnje: vremena rada na baterijskom napajanju koja smo izmerili slična su onima sa prošlogodišnjeg testa. Energetske efikasnosti, o kojoj se sve više vodi računa, očigledno su svesni i prozvođači procesora, pa ako izaberete prenosivi računar, moći ćete da se hvalite kako brinete o okolini i globalnom zagrevanju. To naročito važi ako se opredelite za neki od modela sa novim Intel-ovim procesorom Atom, koji polako potiskuje Celeron - baterijski test je nedvosmisleno dokazao da je ovaj čip izuzetno štedljiv (premda osetno sporiji nego Core 2 Duo iz iste kuće). Uz bolji procesor ide i više memorije - nijedan model nije imao manje od 1 GB, većina ima 2 ili 3 GB, a bilo je par modela opremljenih sa čak 4 GB RAM-a.

Prošle godine imali smo prilično uravnoteženu ponudu procesora Intel-a i AMD-a, a performanse AMD-ovih procesora nisu značajno zaostajale, uz cenu koja je jasno na strani AMD-a. Ove godine situacija se bitno promenila u korist Intel-a, što zbog činjenice da su njegovi procesori (a prevashodno Core 2 Duo) bitno pojeftinili, što zbog AMD-ove neuspešnosti u praćenju lidera u pogledu daljeg rasta performansi mobilnih procesora. Doduše, pogledamo li tri modela sa AMD-ovim procesorima koji su i ove godine "zalutali" u naš pregled tržišta, jasno primećujemo da se dva od njih po indeksu isplativosti nalaze u samom vrhu rang-liste (jedan je zaradio nagradu "Najbolja kupovina", a drugi preporuku), što znači da kupovina notebook-a baziranog na AMD-ovom procesoru u klasi niskobudžetnih računara još uvek predstavlja validnu alternativu.

MSI VR201X

Tranzicija u pravcu širokog formata ekrana je završena: nijedan od testiranih računara se "ne seća" standarda 4:3, što će, uz visoke rezolucije (samo je jedan 10" model koristio režim 1024*768), mnogima odgovarati. Štaviše, na test je stigao i prvenac dijagonale 16" sa "bioskopskom" proporcijom ekrana 16:9 i HD rezolucijom 1366*768, što je očigledan znak da se prenosivi računari sve više doživljavaju kao minijaturni multimedijalni centri koji mogu da zamene sobne sisteme slične namene.

Glare ekrana je sve više: mnogi proizvođači se i dalje odlučuju za sjajnu površinu koja doslovno onemogućava rad ukoliko imate neki izvor svetla iza sebe - ubeđeni smo da ovo malo kome odgovara, iako proizvođači tvrde da su ekrani sa reflektivnim gornjim slojem superiorni po pitanju osvetljaja i kontrasta. Prikazom na ekranu sve češće upravljaju ozbiljni grafički čipovi sa 3D funkcijama, što će pozdraviti gejmeri, a još lepše je to što pojedini modeli omogućavaju isključivanje tih čipova i prelazak na integrisanu grafiku - ako se ne igrate, ušedećete energiju i duže raditi bez spoljnog napajanja.

Dell XPS M1530

Diskovi od 2,5" koji se ugrađuju u prenosive računare su u pogledu kapaciteta sustigli "kolege" sa stonih računara. Retko koji model na testu je imao disk manji od 160 GB; kapacitet od 320 GB već postaje uobičajena pojava u 2,5" svetu, a disk u jednom od najjačih računara na ovom testu imao je čak 500 GB, što je dobra vrednost i za desktop konfiguracije. Diskovi su napredovali i u performansama odnosno količini keša, tako da savremeni SATA 300 2,5" modeli više ne predstavljaju brzinsko usko grlo i nisu glavni nedostatak prenosivih računara.

Savremeni prenosivi računar je svakako opremljen DVD-RW uređajem (najčešće sa mogućnošću laserskog štampanja gornje površine diska tehnologijom lightscribe na prilagođenim medijima), a vrhunski modeli već su opremljeni i Blu-ray uređajima (dva su se našla na našem testu). Notebook skoro da se ne može zamisliti bez Web kamere i stereo mikrofona (kamera se u nekim modelima može okretati oko horizontalne ose), a i biometrijski čitač otiska prsta postao je standardni element funkcionalnosti jačih modela, podižući ne samo sigurnost autentifikacije već i radni komfor. Uz neke modele dobija se čak i daljinski upravljač, što zaokružuje multimedijalnu funkcionalnost.

Domaće tržište i brendovi

Asus U3Sg

Iako smo se trudili da prikupimo reprezentativni presek domaće ponude, neki tradicionalno jaki brendovi su izostali (npr. Toshiba) dok su drugi bili zastupljeni sa manje modela nego što je neophodno da bi se stekao uvid u asortiman i pravu snagu brenda (Acer, Lenovo i HP). Najveći "dobitnik" na ovom testu je Asus, firma koja nam je prošle godine poslala samo niskobudžetne (i mahom već zastarele) modele i zbog toga prošla uglavnom nezapaženo. Asus već godinama ulaže ozbiljne napore da se afirmiše kao jedan od vodećih brendova na notebook tržištu, a raznovrstan asortiman koji ovaj proizvođač danas ima svakako daje snažnu argumentaciju za takva očekivanja. Asus je sve snažnije prisutan i na našem tržištu, i svakako nije slučajno što su dva domaća distributera odlučila da nam na test dostave Asus-ove modele iz svoje ponude.

Budući da su razlike između poslovnih i kućnih prenosivih računara sve manje, ovom prilikom smo izbegli podelu na kategorije i okrenemo se mnogo egzaktnijoj sistematizaciji - prema veličini ekrana. Kao granicu smo postavili dijagonalu ekrana od 15" - sve manje od toga spada u kategoriju malih prenosivih računara, kojoj konvergiraju korisnici koji računar nose sa sobom i kojima svaki gram "viška" predstavlja opterećenje za rame ili leđa. Koliko će daleko ići u svojim zahtevima za minijaturizacijom zavisi kako od budžeta (obično sa smanjenjem dimenzija cena raste, mada su izuzeci od ovog pravila sve češći), tako i od individualne procene gde se nalazi granica prihvatljive ergonomije (pojedini korisnici neke dimenzije ekrana ili tastature mogu okarakterisati kao premale za udoban rad).

Dell XPS M1330

Na drugoj strani nalaze se korisnici koji od notebook-a očekuju pre svega kvalitetnu zamenu za stoni računar, koji će uglavnom prenositi iz sobe u sobu, a ređe iznositi iz kuće; njihov prioritet je kvalitet i rezolucija ekrana, kao i veličina i funkcionalnost tastature. Oni će i te kako biti zainteresovani i za performanse, količinu memorije, veličinu diska, kao i dodatnu opremu poput daljinskog upravljača ili miša, a ni spoljna wireless antena koja bi poboljšala komunikaciju sa drugim uređajima u domu ili kancelariji nije na odmet. Možda ćete biti u dilemi da li da uzmete računar sa integrisanom grafikom ili zasebnom GPU jedinicom, manjim ili većim diskom, Intel ili AMD, ali prva odluka koju donosite jeste u kom rasponu dijagonale tragate za svojim favoritom.

Mali računar znači i manji kapacitet akumulatora, te redukovan broj priključaka, a ponekad im nedostaje i optički uređaj, zbog čega neki potencijalni kupci odustaju od njih i opredeljuju se za veće modele. Pre nego što donesete takvu odluku, dobro razmislite: proizvođači u poslednje vreme ulažu veliki trud da ove nedostatke svedu na minimum, tako da su ove godine čak i 12" modeli veoma dobro opremljeni - svi imaju DVD-RW (u dva slučaja spoljni), a baterijski test pokazuje da su problemi sa autonomijom retki; ostaju jedino sitni detalji na ekranu zbog male dijagonale i visoke rezolucije, ali to se najčešće lako rešava korišćenjem krupnih fontova.

FSC Amilo Pa 3553

Ako su mali računari u pogledu opremljenosti dostigli velike sa prošlogodišnjeg testa, veliki su u pravom smislu prerasli u zamenu za desktop. Kod ubedljivo najzastupljenije dijagonale ekrana od 15,4" doskora uobičajenih 1280*800 tačaka na jačim modelima sve češće ustupa mesto rezoluciji od 1440*900, pa čak i 1680*1050 tačaka, uobičajenoj za 20" i 22" desktop monitore. Tako ovi računari postaju upotrebljivi i za zahtevnije primene, poput DTP-a ili projektovanja, bez hroničnog nedostatka prostora na desktop-u. Kvalitet tastatura je dostigao, a u mnogim slučajevima i prestigao tipičnu desktop tastaturu, mada neki proizvođači (pre svega MSI) imaju problema sa prepoznavanjem poželjnih elemenata ergonomije (očigledno su prevashodno orijentisani ka populaciji koja tastere ređe koristi).

Zanimljivo je osvrnuti se i na zastupljenost pojedinih operativnih sistema na testiranim računarima. Čak se i jeftiniji računari isporučuju sa nekom verzijom (licenciranog) Windows-a, što kupce rešava dilema oko toga kako da obezbede osnovnu radnu funkcionalnost. Windows Vista danas predstavlja standardnu ponudu, a u zavisnosti od cene računara to može biti Basic, Business, Home Premium ili Ultimate verzija. Iznenađujuće veliki broj računara isporučuje se sa verzijom Ultimate, što govori i o realističnijoj Microsoft-ovoj politici cena kada je OEM licenciranje operativnih sistema u pitanju. Windows XP je gotovo nestao sa tržišta, a zatekli smo ga samo na dva niskobudžetna računara i jednom ultramobilnom. Interesantno je to što se uz jedan od testiranih računara na kojem je instalirana Vista isporučuje i CD sa Windows-om XP kao alternativa, zbog čega je taj računar dobio poen više pri ocenjivanju operativnog sistema.

Kako smo testirali?

HP Compaq 6735s

Suprotno odluci o sistematizaciji modela, prilikom izbora programa za testiranje performansi držali smo se izreke da tim koji dobija ne treba menjati (premda ga ponekad vredi malo osvežiti), pa smo primenili sličan skup kao i proteklih godina. Osveženje se ogleda u novim verzijama programa PC Mark, 3D Mark i SiSoft Sandra, a od testiranja pomoću igre Doom 3 i OpenGL indeksa smo ovom prilikom odustali - iako sve više prenosivih računara ima ozbiljnu diskretnu grafiku sa sopstvenom memorijom, zaključili smo da će se najzagriženiji gejmeri, kojima su OpenGL performanse bitne, radije odlučiti za stoni računar, u koji će ubaciti svoju omiljenu grafičku karticu (ili više njih, pa ih zameniti još boljim čim se pojave), nego za prenosivi.

Ne treba potceniti 3D Mark 06 kao referentni test 3D performansi - ovaj program je sposoban da izmeri pun potencijal grafičkog podsistema i da do detalja prikaže razlike između pojedinih GPU jedinica prisutnih u računarima na testu (verujemo da ćete na osnovu rezultata koje vidite u tabelama te razlike vrlo jasno sagledati). Budući da smo testirane računare razvrstali samo po dijagonali ekrana, ista procedura testiranja je primenjena na svim modelima, kao i kriterijumi za ocenjivanje; rezultati opravdavaju ovu odluku - u pogledu peformansi, mnogi mali računari gotovo da uopšte ne zaostaju za velikim.

Asus M50VN

Rezultat svih testova performansi, opservacija, karakteristika i parametara vezanih za određeni računar na testu predstavljen je kroz tri indeksa: indeks performansi, indeks kvaliteta i softvera i indeks isplativosti. Prvi od njih se dobija iz rezultata tri test aplikacije (PC Mark 05, 3D Mark 06 i SiSoft Sandra 2009 Pro), kao i autonomije napajanja pod maksimalnim opterećenjem, izmerenim uz pomoć testa Battery Eater (uzmite u obzir da je realno opterećenje u svakodnevnom radu mnogo manje nego u ovom programu, tako da treba očekivati najmanje dvostruko duži rad od onog koji pokazuju rezultati). Svakoj od ovih aplikacija, odnosno brojčanih indeksa smo dali adekvatan značaj u ukupnom indeksu performansi. Maksimalni indeks performansi je 10, a primetićete iz tabele da mu se pojedini računari približavaju. U tabeli ćete naći i sumarne rezultate testova PC Mark 05 i 3D Mark 06, a zbog velikog broja podataka koje daje SiSoft Sandra 2009 Pro odlučili smo da ih zamenimo jednim, koji smo dobili upoređivanjem pojedinačnih rezultata sa prosečnom vrednošću izračunatom za svaki od testova i sabiranjem dobijenih indeksa.

Indeks kvaliteta i softvera dobija se iz niza od sedam ocena (koje mogu biti u rangu od 1 do 5) za određene elemente, odnosno karakteristike računara, a teoretski najviša ocena u ovom segmentu iznosi takođe 10 (sve pojedinačne ocene se sabiraju, a zatim dele sa 3,5). Ocena za operativni sistem se daje tako što računari koji se isporučuju bez operativnog sistema dobijaju 1, oni koji imaju XP Home dobijaju 2, XP Professional ili Vista Basic zaslužuju 3, Vista Home Premium i Vista Business 4, a Vista Ultimate 5 poena. Ocena za dodatni softver je takođe u rasponu od 1 do 5, a zavisi od toga da li se uz računar isporučuje samo "prazan" operativni sistem (sa drajverima za ugrađeni hardver, naravno), ili se uz to dobija i licencirani antivirusni, kao i druge aplikacije namenjene prevenciji, backup-u i restauraciji podataka u slučaju oštećenja, te da li se povrh toga dobija i neki softverski paket za obradu audio i video materijala, upis na DVD i slično. Sastavni deo ove ocene je i praktičnost procedure za finalnu optimizaciju parametara sistema, kao i opcije koje korisniku pri tom stoje na raspolaganju, npr. mogućnost izbora lokalizacije.

MSI GX-620X

Sledeća ocena je ona za solidnost izrade, gde posmatramo kvalitet korišćenih materijala, njihovu čvrstinu, solidnost bravica za osiguravanje poklopca (ukoliko postoje), naleganje elemenata, ugibanje, kvalitet mehanizma za rotaciju ekrana itd. Iako neminovno kontroverzna (vredi li raspravljati o ukusima?), tu je i ocena za dizajn - trudili smo se da nagradimo trud konstruktora uložen u to da računar izgleda originalno i ima prefinjen stil. Pri ocenjivanju tastature i touchpad-a uzimamo u obzir različite elemente - dimenzije, razmak i raspored tastera, njihov hod i otpor, ugibanje, veličinu, položaj i ostetljivost touchpad-a i njegovih tastera, kao i eventualne sekundarne funkcije.

Ocena za opremu i priključke uzima u obzir pre svega raspored i broj konektora (manje od tri USB priključka nosi negativne poene, dok HDMI, eSATA i ostali "neobavezni" priključci podižu ocenu). Na ovu ocenu utiče i dodatna oprema priložena uz računar (miš, IR prijemnik, daljinski upravljač, docking station, torba ili ranac itd.). Pri ocenjivanju ekrana, najviše pažnje obraćamo na njegov kvalitet, a rezolucija viša od uobičajene za određenu dijagonalu predstavlja prednost.

Poslednji u seriji je indeks isplativosti, koji se dobija tako što se indeks performansi, indeks kvaliteta i softvera (u proporciji 2:1 u korist indeksa performansi) prelome kroz cenu - 1 je prosek, sve iznad toga je dobra kupovina, a ispod toga je manje isplativo.

Za detaljan opis računara, tabelu karakteristika, ocene i preporuke pogledajte PC #149.

SLEDEĆI TEKST U PC #149
preview
H.264 u video-nadzoru
Mladen MijatovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter