GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #149 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
H.264 u video-nadzoru
Mladen Mijatović
AXIS je poznat kao jedan od vodećih proizvođača modernih sistema za profesionalni video-nadzor, čiju okosnicu čine kamere sa Ethernet interfejsom koje sliku i druge podatke prenose po IP protokolu. Kako se pokazala kamera AXIS P3301?
- PC #149 (Novembar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

H.264 u video-nadzoru

Znate onaj lutajući motiv iz filmova kada lopov upada u zgradu i prvo „zacrni“ kamere obezbeđenja auto-lakom? E pa, taj fazon više ne pali...

AXIS je poznat kao jedan od vodećih proizvođača modernih sistema za profesionalni video-nadzor, čiju okosnicu čine kamere sa mrežnim Ethernet interfejsom koje sliku i druge podatke prenose po IP protokolu. Koncept mrežnih kamera stiče sve veću popularnost u svetu, jer pored brze instalacije i velike fleksibilnosti u razmeni podataka, koje duguju velikoj rasprostranjenosti IP mreža, same kamere poseduju određenu dozu ugrađene „inteligencije“. Mrežne kamere su u stvari mali specijalizovani računari opremljeni kamerom, mrežnim interfejsom i vrlo širokim asortimanom dodatnih funkcija, koje direktno zavise od mogućnosti softvera ovog računara. Tako kamera sve više odmenjuje ljudskog operatera, tako što sama donosi odluke o tome kada je nastupio neki značajan događaj i šta preduzeti u tom slučaju.

Često korišćena funkcija je detekcija pokreta, koja odlikuje sve AXIS kamere: korisnik sam određuje „prozore“ unutar slike u kojima kamera prati pomeranje objekata, pri čemu se mogu zadati pragovi osetljivosti za veličinu objekta i trajanje kretanja. AXIS P3301 poseduje zanimljivu funkciju koja uspešno izlazi na kraj sa svakim pokušajem onesposobljavanja kamere. Naime, ugrađena inteligencija prepoznaje ako vidno polje kamere bude iznenada zaklonjeno i u tom slučaju može da pokrene čitav niz akcija, uključujući pohranjivanje video-snimka određeno vreme pre nestanka slike (kamera poseduje video-bafer), slanje obaveštenja e-mail-om ili aktiviranje električnog izlaza na kameri kojim se uključuje neki spoljnji uređaj (zvučni alarm, dojava i slično). Školski primer u kojem obazrivi provalnik prvo onesposobi kamere za video-nadzor tako što ih nečim pokrije, zacrni ili zaslepi u ovom slučaju će imati sasvim suprotan efekat po uljeza – podizanje uzbune i dolazak obezbeđenja.

Pored niza novih i nekih manje-više već uobičajenih bezbednosnih funkcionalnosti, najinteresantnija osobina ove kamere ipak leži u načinu na koji se kodira video-strim. Budući da se slika s kamere šalje u digitalnom obliku kroz IP mrežu i da tu sliku zapravo priprema računar, ona se po pravilu kompresuje da bi se uštedelo na propusnom opsegu mreže. Uobičajeni MJPEG (Motion-JPEG) strim nije ništa drugo do niz uzastopnih JPEG slika, pa nije teško izračunati da je neophodna bitska brzina pri rezoluciji 640×480 i 30 frejmova u sekundi neugodno velika za sve osim prenosa u lokalnoj mreži. Zbog toga AXIS P3301 poseduje ugrađeni H.264 koder kojim se video-strim višestruko kompresuje uz očuvanje kvaliteta slike.

Poređenje kompresija - od MJPEG do H264
(kliknite za veću sliku)

H.264 je napredni otvoreni standard za video-kompresiju veoma dobrih karakteristika koji uzima sve više maha, čak i u profesionalnim sistemima za distribuciju TV signala. U vezi sa ovim standardom postoji jedna terminološka zavrzlama. H.264 je poznat i kao MPEG-4 AVC (Advanced Video Codec) ili MPEG-4 Part 10 – naime, postoji više vrsta MPEG-4 standarda za video-kompresiju, a ono što je ranije korišćeno u sistemima video-nadzora pod imenom MPEG-4 je uglavnom MPEG-4 Part 2bio, koji ima daleko lošije karakteristike od H.264. Poređenje bitskog protoka koji je generisala jedna ista video-sekvenca kodirana različitim kodecima (grafikon na slici) pokazuje da je ovaj standard barem tri puta efikasniji od MPEG-4 Part 2 i gotovo šest puta od MJPEG-a uz isti kvalitet slike. H.264 može da pruži visok kvalitet snimka i pri protocima nižim od 1Mbps, što je od velikog značaja za uštedu propusnog opsega na iznajmljenim vodovima.

AXIS P3301 je kamera malih dimenzija i neupadljivog izgleda, izvedena u formi kupole koja se montira na zid ili tavanicu, a dostupna je i varijanta sa oznakom P3301-V sa kućištem otpornim na udarce, koje može da izdrži uticaj sile čiji je ekvivalent čak 1.000 kg opterećenja. Ispod zaštitne kupole se nalazi sama kamera, čije se sočivo može fiksirati u željenom položaju, a tu su i ručne komande, u vidu zavrtanja kojima se podešavaju zum i fokus kamere. Ceo računar kamere je ugrađen u maleno metalno postolje na kome su konektori eksternog napajanja i Ethernet mreže (kamera podržava i napajanje kroz mrežu po PoE standardu i tada nema potrebe za eksternim napajanjem), kao i terminal-blok konektor, na koji se po potrebi mogu povezati izlazno napajanje, ulaz i izlaz nekog spoljnog uređaja (električna brava, zvučni alarm, zvonce na ulaznim vratima i sl.) Tu su, takođe, smešteni i standardni džek-konektori za eksterni zvučnik i mikrofon, pošto kamera podržava i dvosmeran prenos zvuka.

Kao i svim AXIS kamerama, i ovoj se pristupa unošenjem njene IP adrese u Web browser. Mali softverski alat po imenu AXIS IP Utility olakšava pronalaženje željene kamere na mreži, dok je za veće instalacije preporučljiv softverski paket AXIS Camera Management. Kroz Web browser se mogu podesiti razni parametri od značaja, uključujući i mogućnost upravljanja parametrima slike i H.264 video-strima, pa tako, u zavisnosti od željene namene, korisnik može sam da odredi bitsku brzinu strima i tako napravi sopstveni kompromis između kvaliteta slike i propusnog opsega mreže koji mu je na raspolaganju. Da bi pregled Web browseru-u radio ispravno, potrebno je instalirati nekoliko plug-in dodataka, a budući da se svi oni već nalaze u samoj kameri, dovoljno je samo odobriti instalaciju kada je browser ponudi. Na samoj kameri se, takođe, nalazi i H.264 kodek, koji nije besplatan softver, ali se kupovinom kamere dobija i jedna licenca za instalaciju na samom računaru, dok se dodatne licence kupuju posebno.

Korisne adrese:

IP Way
http://www.ipway.rs/

SLEDEĆI TEKST U PC #149
preview
Tri Kimtec-a
Miloš StamenkovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter