GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #149 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Tri Kimtec-a
Miloš Stamenković
Kimtec MSGW računare izdvaja proces sklapanja konfiguracija u potpuno automatizovanom proizvodnom pogonu, što omogućava veći nivo sigurnosti. Isprobali smo MSG Basic 14, MSG Pro n11 i MSG Gamer 9.
- PC #149 (Novembar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Tri Kimtec-a

MSG Basic 14

Gotove, već sklopljene konfiguracije u današnje vreme mogu se kupiti gotovo na svakom koraku. U nekim krajevima grada to možete učiniti čak i na svakih pola koraka. Kimtec je jedna od firmi koja u ponudi ima takve računare, koji su po svojim mogućnostima i ceni razvrstani u nekoliko osnovnih kategorija, što potencijalnom kupcu omogućava da lakše izabere ono što mu odgovara po svim bitnim parametrima. Ono što generalno izdvaja Kimtec MSGW računare je proces sklapanja konfiguracija, koji se vrši u potpuno automatizovanom proizvodnom pogonu, što omogućava veći nivo sigurnosti pri sklapanju komponenti, na koje pri tome ne utiču prašina i statički elektricitet. U želji da predstavi deo svoje aktuelne ponude, iz Kimtec-a su nam na test stigle tri konfiguracije, koji bi trebalo da predstavljaju najprodavanije mainstream varijante MSGW računara.

Prvu Kimtec varijantu MSG Basic 14 jedan detalj svrstava u grupu kućnih mulitimedijalnih računara: u konfiguraciji je prisutna PixelView PlayTV PRO 3 TV tuner karta, što automatski povlači i značajan multimedijalni karakter mašine. Intel Core 2 Duo E2200 procesor je sasvim dobar izvor snage i brzine, ali je prava šteta što su potencijalno dobre performanse ugušene samo jednim memorijskim 1 GB modulom. Tako ASUS 5GC-MX ploča sa 945G i sam procesor rade u jednokanalnom režimu, što u značajnoj meri degradira performanse. ASUS 8500GT grafička karta u određenoj meri spasava situaciju, ali je ipak jedino pravo rešenje dodavanje još jednog 1 GB memorijskog modula. Ni Windows XP ne radi lepo sa 1 GB memorije, a da ne govorimo od Windows Visti, koju bez 2 GB memorije ne vredi ni instalirati. Interesantno, „robot“ u proizvodnom pogonu se odlučio za nešto veći hard disk, pa je 250 GB prostora lepo upotpunjava konfiguraciju, uz DVD-RW uređaj.

MSG Pro n11

Ako je suditi po dimenzijama kućišta, računar sa oznakom MSG Pro n11 je namenjen kancelarijskim poslovima. Međutim, kada se pogleda u veoma lepo sklopljenu unutrašnjost, jasno se vidi da to nije baš tako nejaka kombinacija komponenti kakve se obično sastavljaju za office mašine, te da je u pitanju ipak viša kategorija računara. MSG Pro n11 je baziran na AMD platformi i dosta je jači nego što sugeriše „prvi utisak“. Interesantno, baziran je na matičnoj ploči sa nVidia nForce čipsetom, a u pitanju je ASUS M2N-X Plus model sa nForce 6100 čipsetom. Dotični čipset u osnovi predstavlja bazično rešenje za AMD platformu. I pored mogućnosti samog čipseta, PCI Express x16 slot je popunjen Radeon HD3650 grafičkom kartom sa 512 MB memorije koja omogućava sasvim korektne grafičke performanse u bilo kom okruženju. Procesor je takođe odabran po meri, a radi se o modelu Athlon64 X2 5000+, koji nudi sasvim dobre performanse za ovu cenovnu klasu računara. Hard disk pristojnog kapaciteta (160 GB) i DVD-RW uređaj su danas standardni deo opreme, a isto važi i za dva GB memorijska modula koja su adekvatno postavljena u DualChanell konfiguraciju.

Treća Kimtec varijanta je MSG Gamer 9 računar. Kako je za igranje potreban osetno jači računar nego za bilo koje standardne poslove, sasvim je logično što ovaj model predstavlja značajno jaču mašinu od prethodno opisanih. Izgled samog kućišta u startu ukazuje na kategoriju računara, a tu se Antec Game Case savršeno uklapa. Intel Core2Duo procesor je uvek dobra osnova za početak, a E8400 je model sa odličnim odnosom cene i performansi. Kako su ASUS komponente standardna baza za MSGW računare, i ovde se nalazi matična ploča dotičnog proizvođača, a reč je o modelu P5QL-E. U pitanju je ploča bazirana oko P43 čipseta, koja ne predstavlja sam vrh ASUS-ove ponude, ali je sasvim korektno rešenje, koje nudi bar neki nivo overkloking mogućnosti.

MSG Gamer 9

Pošto će svaki pravi gejmer pokušati barem umereni overkloking zahvat, na P5QL-E će bar nešto moći da se postigne, ali opet ne baš tako dobro kao što bi to bio slučaj sa nekim od novih ASUS-ovih modela sa P45 čipsetom. Za igre je potrebna što brža grafička karta, a izbor je u ovoj varijanti pao na ASUS 9600GT. Iako je 9600GT GPU daleko od vrhunskih dometa, ova karta nudi veoma dobre performanse, koje bi trebalo da zadovolje potrebe velike većine igrača. Gotovo svaka od popularnih igara se može bez ikakvih problema „voziti“ u 1280×1024 rezoluciji, a na probleme sa brzinom možete naići jedino ukoliko se odlučite za neki od velikih wide monitora. Pored brze grafike i procesora, treća veoma bitna stavka svakog gaming računara je i količina memorije. U tom segmentu je MSG Gamer 9 odlično opremljen, što znači ukupno 4 GB memorije, sa dva 2 GB modula. Ova karakteristika predstavlja odličan detalj koji upotpunjuje sliku o veoma dobrom i moćnom računaru. Na kraju, treba dodati samo hard disk kapaciteta 500 GB i DVD-RW uređaj.

Sva tri računara se standardno isporučuju sa FreeDOS operativnim sistemom, što znači da su u takvoj formi neupotrebljivi. Naravno, ukoliko želite da igrate Duke3D ili Hexen, to će biti izvodljivo, a za sve preko toga morate kupiti neki Windows operativni sistem ili se eventualno odlučiti za neku od modernih Linux distribucija. Ukoliko se odlučite za samostalnu instalaciju, u paketu se već nalaze fabrički diskovi sa svim potrebnim drajverima, ali se za nove verzije standardno mora zagaziti u Internet vode.

Naša test procedura uključila je i instalaciju Windows Vista Ultimate 32 SP1 operativnog sistema i čitav proces je prošao bez problema. Ovo pogotovu važi za MSG Gamer 9 i MSG Pro n11 konfiguracije, na kojima je sve funkcionisalo bez greške. Sa druge strane, MSG Basic 14 je u nekim situacijama pokazivao znake nestabilnosti, pa tako par testova nije bilo moguće izvršiti do kraja. Zato preporučujemo MSG Gamer 9 i MSG Pro n11 modele, dok MSG Basic 14 iziskuje izvesne intervencije (verovatno na drajverima) da bi se ceo sistem učinio maksimalno stabilnim.

Korisne adrese:

KimTec
http://www.kimtec.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #149
preview
Sony Alpha 300
Aleksandar Veljković


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter